Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 2. Людина в структурі системи «людина – середовище – діяльність»



Тема 3. Середовище життєдіяльності.

Досліджуючи безпеку людини, ми передусім повинні розглянути таке поняття, як «середовище життєдіяльності», в якому живе і діє людина.

& Середовище життєдіяльності людини – це сукупність природних, соціальних, побутових умов, в яких протікає діяльність людського суспільства, а також сукупність людей, зв’язаних спільністю цих умов.

& Життєве середовище — частина Всесвіту, де знаходиться або може знаходитися в даний час людина і функціонують системи її життєзабезпечення.

& Довкілля — навколишнє середовище життя і діяльності людини, параметри та фактори якого здатні в даний історичний період впливати на людину, її розвиток, здоров'я і життя.

Середовище життєдіяльності людини, життєве середовище, довкілля – дуже близькі за смислом терміни.

Буде доцільно розділити середовище життєдіяльності на такі компоненти (мал. 1):

þ природне середовище;

þ техногенне середовище - техносфера;

þ соціальне середовище - соціум.

Міжнародні документи з проблем безпечної життєдіяльності людини встановлюють такі компоненти середовища життєдіяльності людини (довкілля): *природне, *техногенне, *соціальне, *культурне, *політичне, *економічне і *організаційне середовища.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 474 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...