Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота річок



Річки — могутні зовнішні сили Землі. Вони спричиняють руйнування, перенесення та відкладання гірських порід. Руйнівну роботу річок називають річковою ерозією.

Так річка розмиває, розширює й поглиблює річкову долину. Чим більший нахил поверхні, якою тече річка, тим швидше відбувається ерозія. Тому гірські річки мають глибокі та вузькі річкові долини, а рівнинні, де похил менший, — неглибокі долини, широкі заплави. По всій течії річки відбувається перенесення піску, дрібних уламків порід, які відкладаються, утворюючи мілководдя. На деяких річках у гирлі через значні наноси формується дельта з безліччю рукавів і проток. Вона постійно наростає і висувається в море. Одну з найбільших дельт на земній кулі має річка Амазонка (Південна Америка), її площа перевищує 100 тис. квадратних кілометрів. Загалом річки України (басейнів Чорного та Азовського морів) не утворюють великих дельт. Ти вже знаєш, що воду річок використовують для зрошення сільськогосподарських угідь. Передусім у посушливих районах, де мало опадів, наприклад на півдні України. Для цього будують зрошувальні канали. Серед найдовших в Україні - Північнокримський канал, який подає дніпровську воду на поля Криму, а також для господарських потреб міст і сіл. Крім зрошувальних, є транспортні канали. Наприклад Суецький, що сполучає Середземне море з Червоним. Він значно скоротив шлях з Європи до Східної Африки та Азії. Панамський канал з'єднує два океани — Тихий та Атлантичний.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...