Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача №3. Микола К., учень 5 класу, на початку навчального року записався майже в усі шкільні гуртки



Микола К., учень 5 класу, на початку навчального року записався майже в усі шкільні гуртки. Проте через деякий час перестав їх відвідувати, мотивуючи свою поведінку відсутністю вільного часу.

Проаналізуйте вікові особливості молодших підлітків і врахуйте їх при оцінці даної ситуації. Знання яких психолого-педагогічних особливостей дітей, форм та методів індивідуальної роботи допоможе вчителям допомогти учневі реалізувати свої інтереси та здібності?

Завдання для самостійної роботи

1. Складіть програму діяльності щодо здійснення індивідуального підходу до окремого підлітка, визначте завдання його виховання, спираючись на результати вивчення індивідуальних особливостей учнів (під час педпрактики).

2. Запишіть та проаналізуйте декілька педагогічних ситуацій, які ви спостерігали, чи про які вам розповідали під час педпрактики.

3. Визначте завдання самовиховання окремих учнів, спираючись на результати вивчення їх індивідуальних особливостей.

4. Проаналізуйте вікові особливості молодшого та старшого підлітка, наведені у книзі О.А.Караковського “Про підлітків”. Виділіть для себе позитивні риси, на які може спиратися вчитель в індивідуальній роботі з підлітками. Визначте групу рис особистості, які призводять до конфліктів.

5. Складіть на основі проведеного аналізу, вимоги до організації спілкування зі старшими та молодшими підлітками.

6. Підготуйте повідомлення про досвід роботи щодо реалізації індивідуального підходу видатними педагогами В.О.Сухомлинським та А.С.Макаренком на основі вивчення й аналізу їх праць. Основні ідеї викладіть у вигляді тез.

7. Сконструюйте компактну схему прийомів коригуючого педагогічного впливу на основі вивчення досвіду Е.Ш.Натанзон за книгою “Трудный школьник и педагогический коллектив”. Дайте рекомендації щодо ефективного їх застосування.

8. Визначте, яку конкретну допомогу в реалізації своїх можливостей може надати вихователь (батьки чи педагог) обдарованій дитині. На основі прочитаних книг (“Гениями не рождаются”, “Одаренные дети” та ін.) розкажіть про специфіку роботи з обдарованими учнями. Складіть рекомендації для батьків.

9. Визначити сутність концепції виховання “важких” учнів за В.О. Сухомлинським, виходячи з його ідеї: “Усі недисципліновані учні – це діти з яскраво вираженою особистістю, яка не може не заявляти постійно про себе будь чим”. У роботі “Вірте у людину” педагог наголошує, що причина безсилля вихователя перед важким учнем приховується не у тому, що цей вихованець невиправний, а у тому, що сам процес виховання йде хибним шляхом. У чому він бачить помилки такого виховного процесу? На яких принципах повинен ґрунтуватися гуманний навчально-виховний процес?

10. Вивчити та охарактеризувати організовані у Павлишській середній школі психологічні семінари з проблем індивідуального підходу до важких учнів. Які наслідки, за задумом В.О. Сухомлинського, повинні бути у колективі учителів та учнів?

11. Проаналізувати розроблену В.О. Сухомлинським концепцію взаємовідносин педагога з важкими дітьми. Головну помилку Василь Олександрович бачив у тому, що неблагополучний учень ніколи не чує про себе ні одного доброго слова, позитивні риси особистості при цьому не виявляються. До нього ставляться недоброзичливо, неприязно, нескінченно фіксуються його вчинки, які постійно засуджують та карають. До чого призводить такий стиль взаємовідносин?

12. Проаналізувати один з представлених у педагогічній літературі або у передовому педагогічному досвіді приклад успішного перевиховання недисциплінованого учня.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...