Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача №5. Протягом шести років школа працювала без єдиної двійки



Протягом шести років школа працювала без єдиної двійки. Учителі вирішили: будемо фіксувати в журналі тільки позитивні результати. Негативні ж - відмічати в себе, у записній книжці.

У школі створилась напружена атмосфера боротьби за знання. Учень приходив до вчителя не з провиною, не виправляти двійку, а здобувати знання. Він не відчував більше боязні отримати двійку. Від нього вимагалося лише одне - робота, особиста зацікавленість в отриманні знань.

Проблема стимулювання пізнавальних інтересів стала основою методичної роботи педагогічного колективу. Усе це знаходило відображення і на уроках, і в позаурочних справах, стало стилем роботи школи. Створювались клуби цікавих задач "Архімед", проводились тематичні вечори. У кожному класі обговорювались результати тижня. Йшлося не про традиційних двійочників: "Коли виправиш? Як не соромно! Дай слово!", а про конкретні теми, розділи програми, які поки що важко даються тим чи іншим учням. Виступаючи, вчителі-предметники аналізували причини відставання, давали рекомендації, як учити матеріал. Складались графіки заліків на тиждень. У такій атмосфері випадки ледарства, безпричинної непідготовленості до уроків стали неможливі.

Яку роль відіграє організація шкільного життя у розвитку особистості? Назвіть функції педагога в організації суспільного виховуючого середовища, які ефективно впливали б на розвиток школяра?

Педагог повинен впливати на організацію життєдіяльності дітей, оскільки це:

а/ підвищить ефективність розвитку дитини;

б/ гальмуватиме розвиток, бо педагог пропонуватиме таку діяльність, яка не завжди відповідатиме бажанням дітей;

в/ ефективно впливатиме на розвиток тільки при вивченні й врахуванні індивідуальних здібностей кожної дитини.

Завдання студентам для самостійної роботи

1. Вивчити досвід розвитку творчих здібностей дітей у Павлиській середній школі (Сухомлинський В.О. "Серце віддаю дітям"), педагогічних системах Волкова І.П. ("Вчимо творчості"), Шевченка О.І. (Брускова Ї.С., Шевченко А.И. "Моя Синяя Птица"), сім'ї Нікітіних (Никитин Б., Никитина Л." Мы, наши дети и внуки").

2. Проаналізувати народні уявлення про основні чинники формування особистості (Стельмахович М.Г. "Українська народна педагогіка").





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...