Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача №4. "Коли я закінчив розповідати, Олександр Іванович запитав: - Так ти вважаєш, що кожна людина може стати талановитим учителем?



"Коли я закінчив розповідати, Олександр Іванович запитав: - Так ти вважаєш, що кожна людина може стати талановитим учителем?

- І людина, і дитина - усі надзвичайно талановиті, якщо створити умови...

- Усі, і навіть ці дебільні?

- Клич їх сюди, і я покажу тобі диво...

Ми зібрали усю дітвору і я роздав дітям фарби. Коли я об'явив, що вони зараз повинні намалювати когось із своїх близьких - портрет, серед дітей з'явилося знайоме мені збудження - переляк: а якщо не вийде? Я сказав дітям: "Зараз у вас перший переляк, так закрийте очі, я його зараз прожену, а ну закрили, ні, ні, не підглядайте. А ну, Олександре Івановичу, бери оту дровеняку і всип тому переляку по зубах, щоб він до чортів забирався, куди-небудь подалі, в байраки". Олександр Іванович почесав за вухом і закричав: "Киш! киш, чорт би тебе забрав!"

- "Е-е-е, так справа не піде! - сказав і я. - Потрібно як слід страх виганяти, ось як!" - І я щосили затарабанив дровенякою по порожній діжці, і лупив її, поки не розсмішив дітей, а потім сказав: "Ну все, а тепер за діло, друзі, але у кого є страх у душі, той може до мене підійти, а може і нічого не робити, лягти на травичку і полежати". Таких дітей не виявилося. Усі взялися за роботу, я ходив між дітьми, ми були на шкільному дворі, брав із дитячих рук листки з малюнками і показував:

- Ні, ви подивіться, який малюнок, яка лінія, яка гама кольорів! А що це вийшло у Васі Копилова? (Це і є той "дебільчик", як його відрекомендував мені Олександр Іванович).

Діти дивляться на дивний малюнок, один ящик, можна сказати, а посередині ніби очі й рот, разюче: очі голубим - і чорний штрих, і цей штрих викликав сміх, чого ж очі заштриховані, що це таке, таких очей ніхто ніколи не малював.

- Ні, малював! - захоплено кричу я. - Вася відкрив те, до чого Модильяні прийшов трохи раніше.

Я веду дітей у темну кімнату, де включаю епідіаскоп, і показую, що портрет Модильяні і малюнок Васі подібні, а малюнок Колі Данилова - це інший слабенький хлопчина - так подібний за манерою на врубелівський. "У кожної людини, - кажу я, - свій колір і своя лінія, ніхто просто раніше цього не помічав. Ось спробуйте ще намалювати". І ми знову малюємо, уже пізно, дехто з батьків прийшов. І всі дивляться на Васю Копилова, а його відірвати від малюнка неможливо, від народження він такого у своєму житі не зустрічав, хоч йому не кожний раз казали: "Дурень ти й ніхто тебе не виправить". А тут раптом сказали, що він не гірше, а можливо, навіть і краще різних там знаменитих майстрів може намалювати..."

Азаров Ю. "Не подняться тебе, старик"

Як стиль спілкування педагога з дітьми впливає на розкриття та розвиток їх творчих здібностей? Які особисті якості вчителя лежать в основі такого спілкування?

Спілкування педагога з дітьми повинне:

а) надихати дитину на розкриття своїх здібностей;

б) орієнтуватися на найбільш обдарованих дітей, тоді за ними будуть тягнутися й інші;

в) що закладено природою, проявиться саме.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...