Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обробка результатів кількох серій вимірювань



Раніше ми розглянули порядок обробки результатів прямих спостережень, коли результати отримані в однакових умовах за відносно короткий проміжок часу. Однак, доволі часто вимірювання однієї і тієї ж величини проводиться в кілька етапів, тобто є кілька серій спостережень, і для підвищення точності необхідно врахувати результати спостережень всіх серій.

Нехай для простоти проведено дві серії спостережень. Кожна серія характеризується своїми середніми значеннями та статистичними оцінками дисперсій S1y2, S2y2. Якщо серії однорідні, тобто розходження між їх середніми та дисперсіями носять випадковий характер, обумовлений скінченою кількістю спостережень в кожній серії, то такі серії дозволяється об'єднувати в одну для подальшої обробки.

Розглянемо спочатку випадок, коли результати спостережень в кожній серії розподілені нормально. Для перевірки однорідності спочатку необхідно перевіряти, чи значимо розходження між серійними дисперсіями. Таку перевірку можна провести за критерієм F Фішера - Снедекора. Якщо дисперсії відрізняються незначно, то серії називаються рівнорозсіяними, в іншому разі - нерівнорозсіяними.

Якщо серії рівнорозсіяні, то необхідно перевірити, чи значимо розходження між середніми. Наприклад, за критерієм Z у випадку, коли кількість спостережень в кожній серії не менше 30, чи Ст‘юдента, коли кількість спостережень хоча б в одній серії менше 30. Якщо виявиться, що і середні відрізняються незначимо, то серії вважають однорідними.

В тому випадку, коли закон розподілу результатів спостережень відмінний від нормального, або ж він невідомий, для перевірки однорідності серій можна скористатися критерієм Вілкоксона.

Таблиця 4 - Критичні точки w н.кр (a, п1, п2 ) критерію Вілкоксона.

Кількість спостере­жень a Кількість спостере­жень a
п1 п2 0,01 0,02 0,05 0,1 п1 п2 0,01 0,02 0,05 0,1
    19 1 20                      
                34_      
                35 37      
                       
                       
                       
                      52_  
                       
                44 І        
                       
                       
                       
                      ~6Tf  
              20..          
                       
                       
              ^4          
                58 _   63 І      
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       

Нехай кількість спостережень в першій серії п1, в другій - n2, причому n1 < n2; якщо це не так, то вибірки перенумеровують (міняють місцями). Для того, щоб при заданому рівні значимості α перевірити гіпотезу про однорідність серій спостережень, якщо кількість спостережень в кожній серії не перевищує 25, необхідно:

1) розмістити результати спостережень обох серій в варіаційний, тобто в неспадаючий ряд;

2) знайти для цього варіаційного ряду суму порядкових номерів результатів спостережень першої серії - W;

3) знайти по таблиці 2.4 нижню критичну точку w нкр (a, п1, п2 ) критерію Вілкоксона;

4) знайти верхню критичну точку за формулою

. (28)

Якщо wн.кр (a, n1, n2 ) < W < wв.кр (a, n1, n2 ), то вважають, що серії однорідні.

Необхідно зауважити, що при побудові варіаційного ряду може виявитись, що деякі результати спостережень співпадають. Якщо співпадають результати спостережень лише в одній серії, то в варіаційному ряді їх нумерують так, наче вони різні числа; якщо ж співпадають результати спостережень різних серій, то їм присвоюють один і той же порядковий номер, який дорівнює передньому арифметичному порядкових номерів, котрі мали б ці результати, якби вони були різні.

Якщо серії будуть визнані однорідними, то їх можна об'єднати і розглядати як єдину сукупність спостережень.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...