Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура та етапи виконання курсового проекту



Структура та етапи виконання курсового проекту

Курсовий проект виконується на підставі глибокого вивчення спеціалізованої літератури за фахом і він складається із пояснювальної записки і графічних матеріалів.

Структура пояснювальної записки:

У вступі стисло характеризується стан розвитку галузі готельно-ресторанного господарства на сучасному етапі та задачі щодо її розвитку (2-3 сторінки).

Характеристика району розміщення проектуємого закладу містить аналіз можливості побудови об’єкту готельно-ресторанного господарства у заданому районі дислокації (аналіз діяльності існуючих об’єктів готельно-ресторанного господарства, вивчення контингенту потенційних споживачів та можливості підключення до існуючих мереж комунікацій).

Технологічна частина складається із розробки виробничої програми та схеми технологічного процесу закладу ресторанного госопдарства при готелі, визначення структури та складу приміщень, розрахунок чисельності працівників цехів, розрахунку та підбору обладнання виробничих цехів, визначення площі цехів та загальної площі і етажності будівлі.

Примітка: розрахунок та підбір обладнання виробничих цехів закладу при готелі (згідно завдання) проводиться розрахунковим методом за загальноприйнятими методиками [10].

Графічна частина складається із креслень:

- Об’ємно-планувальне рішення І-го поверху готелю.

- Об’ємно-планувальне рішення закладу ресторанного господарства при готелі з розміщенням устаткування у виробничих цехах визначених у завданні.

- Об’ємно-планувальне рішення типового житлового поверху готелю (без меблів у номерах).

Креслення виконуються на форматі А3 на комп’ютері і оформлюються згідно загальноприйнятих стандартів. Зразок штампу креслення наведений у дод.4.

Висновки і рекомендації повинні містити аналіз всіх аспектів курсового проекту як теоретичних, так і аналітичних та практичних. Висновки записуються окремими пунктами конкретно та лаконічно, а на їх основі формулюються реко­мендації.

Список використаної літератури та інтернет-ресурсів включає всі джерела у порядку посилань на них у тексті.

Рекомендовані плани курсового проекту залежать від його теми (дод.2).

4. Вивчення спеціальної літератури з обраної теми

Підбір літературних джерел згідно з темою курсового проекту студент починає з матеріалів, надрукованих у поточному році, поступово переходячи до публікацій за попередні роки, що спрощує і скорочує час опрацювання літератури. В перелік літературних джерел слід включати підручники, альбоми типових проектів закладів ресторанного господарства, нормативно-технічну документацію, зарубіжну літературу з розробляємого питання, інтернет-ресурсів.

Вивчення літератури дає змогу студентові з'ясувати сучасний стан галузі готельно-ресторанного господарства, вивчити нові методики розрахунків і тенденції розвитку галузі, чіткіше спланувати власну роботу.

Під час роботи з літературою слід вести робочі записи у вигляді тез, конспектів, нотаток, причому обов'язково записуються повні бібліографічні описання джерел: автор, назва літературного джерела, місто, видавництво, рік і номер видання, сторінки, на яких міститься інформація. Матеріал для вивчення сучасних теоретичних основ розробляємої теми слід відбирати відповідно до завдання досліджень і переробляти, а не списувати дослівно.

5. Опрацювання результатів досліджень

Зібраний теоретичний матеріал підлягає ретельному опрацюванню згідно з рекомендованим планом курсового проекту (дод.2). У процесі обробки матеріалів складаються таблиці, графіки, діаграми, здійснюється аналітична обробка даних із метою подальшого їх узагальнення та обгрунтування необхідності проектування об’єкту готельно-ресторанного господарства. Для отримання якісних показників, що характеризують діяльність існуючої мережі об’єктів готельно-ресторанного господарства у вибраному мікрорайоні (районі), студент самостійно проводить необхідні дослідження, використовуючи різні методи, а саме: спостереження, анкетування, опитування, тощо.

Коротка характеристика змісту пунктів рекомендованого плану курсового проекту

Вступ

На 2-3 сторінки дається характеристика сучасного стану галузі готельно-ресторанного господарства і перспективи її розвитку.

1. Характеристика району розміщення проектуємого об’єкту

1.1. Опис місця розміщення закладу.

Наводиться детальний опис плануємого місця побудови об’єкту готельно-ресторанного господарства: характеристика міста і району, адреса, кількість проживаючого населення, характеристика місць скупчення людей, транспортних розв”язок, кількість житлових будинків, офісів і організацій, торгівельних закладів, ринків, маршрутів громадського транспорту тощо.

1.2.Визначення необхідної кількості місць у мережі об’єктів готельно-ресторанного господарства вибраного району.

Необхідна кількість місць в мережі об’єктів готельно-ресторанного господарства району або міста визначається по формулі [10]:

(1)

де:

Q - коефіцієнт внутрішньоміської міграції;

N - кількість мешкаючого населення, чол.;

N1 - кількість від’їжджаючого вдень населення з району, чол.;

N2 - кількість прибулих вдень до району, чол.;

n - норматив місць на 1000 жителів, чол;

q -коефіцієнт, який характеризує співвідношення самодіяльного і несамодіяльного населення (самодіяльнe – це населення працездатного віку (від 16 до 60 років), у середньому він становить 06-0,65.

Коефіцієнт внутрішньоміської міграції (Q) визначається за формулою:

(2)

1.3. Вивчення дислокації об’єктів готельно-ресторанного господарства у районі, режиму роботи, типу, реальної кількості місць у мережі об’єктів готельно-ресторанного господарства району.

Для визначення перспектив проектуємого об’єкту готельно-ресторанного господарства необхідно визначити кількість та спеціалізацію інших закладів даного району у радіусі 2 км від плануємого місця побудови об’єкту та оформити у вигляді табл. 1; провести аналіз структури мережі по існуючим типам об’єктів готельно-ресторанного господарства у визначеному районі, дати характеристику недолікам в роботі існуючих та зробити висновки.

Таблиця 1

Дислокацiя об’єктів готельно-ресторанного господарства …..району міста … (приклад)

Діючі об’єкти готельно-ресторанного господарства Адреса Клас готелю Кількість койко-місць Заклад ресторанного господарства при готелі
Концепція закладу / стиль Кількість місці
Кафе “Глорія” вул.Санаторна, 2     український  
Ресторан “Микита” вул.Курортна, 21     європейський  
………   ... ...
Всього     Х    
1.4. Вивчення контингенту потенційних споживачів.

На основі даних пп.1.1-1.3 і спираючись на характеристику недоліків роботи існуючих об’єктів визначаються потенційні споживачі проектуємого об’єкту та визначаються можливі додаткові послуги, які їм можуть надаватися і оформлюється таблиця 2.

Таблиця 2

Потенційний контингент споживачів (приклад)

Організація Кільк.працю- ючих, чол. % охвату харчуванням Потенційні споживачі, чол.
Учасники міжнародних конференцій   0.75  
Учасники святкових заходів   0.99  
Гості міста      
Мешканці району   0.98  
... ... ... ...
Усього ... ... ...
1.5. Обгрунтування режиму та форм роботи об’єкту.

На основі аналізу роботи потенційних конкурентів і існуючих контингентів споживачів обґрунтовується графік роботи об’єкту (кожного його підрозділу) і пояснюються причини такого вибору, обирається і характеризується система обслуговування споживачів, у т.ч. і додаткові послуги.

1.6. Вивчення можливості підключення проектуємого об’єкту готельно-ресторанного господарства до інженерних мереж.

На основі визначеного місця побудови проектуємого об’єкту готельно-ресторанного господарства характеризується можливість підключення iнженерних комунікацій закладу (каналiзацiї, водопостачання, енергопостачання, сигналізації та телекомунікації) до існуючих систем і робиться висновок про можливість нормального функцiонування об’єкту відповідно до всiх санітарно-гігієнічних, архiтектурних та протипожежних вимог.

6. Проведення розрахункових робіт

Основну частину розрахункових робот проводять при виконанні технологічних розрахунків, які виконуються у відповідно до рекомендуємого плану:

Технологічна частина

2. Складання виробничої програми об’єкту готельно-ресторанного господарства

Надається визначення виробничої програми закладу ресторанного господарства при готелі та характеризуються її особливості відповідно з темою курсового проекту.

2.1.Складання графіків завантаження торгівельних залів і визначення денної кількості споживачів у закладі ресторанного господарства при готелі.

Виробнича програма визначається на основі графіка добової динаміки попиту торгівельного залу, де початковими даними є: режим роботи закладу при готелі, середня тривалість прийому їжі та коефіцієнт заповнення залу. Погодинна кількість споживачів у торговому залі закладу визначається за формулою [10]:

(3)

Де,

n - кількість споживачів у торгівельному залі за 1 год, чол.;

N - кількість місць в торговельній залі закладу, шт.;

t - середня тривалість прийому їжі одним споживачем, хв.;

k - коефіцієнт заповнення залу.

Розрахунки оформлюються у вигляді табл.3.

Правильність розрахунків перевіряють за рекомендованою денною оборотністю одного місця закладу, яку узгоджують з керівником, за формулою [10]:

h = nзаг/N (4)

Де,

nзаг – загальна денна кількість споживачів торгового залу закладу, чол.

Таблиця 3

Добова динаміка попиту торгівельної зали ……….. на 100 місць (приклад)

Години роботи Час харчування, хвилин Коефіцієнт заповнення Кількість споживачів, чол.
13-14   0,5  
14-15   0,4  
15-16   0,3  
16-17   0,3  
17-18   0,2  
ВСЬОГО (nзаг) сума
Денна оборотність місця h
2.2.Визначення кількості і асортиментного складу денної продукції закладу ресторанного господарства при готелі.

Денну виробничу програму закладу ресторанного господарства при готелі визначаємо на основі коефіцієнтів споживання страв (довідникові дані, які узгоджуються з керівником) за формулою [10]:

Nстр = N · k (5)

Де,

Nстр - кількість страв певної групи, порц;

N - денна кількість відвідувачів закладу, чол.;

k - груповий коефіцієнт споживання страв.

Розрахунок оформляють у вигляді табл.4.

Таблиця 4

Розрахунок денної виробничої програми закладу ресторанного господарства при готелі (приклад)

Група страв Коефіцієнт cпоживання Порцій, шт
Холодні закуски 1,9  
молоко, кисло-молочні продукти і бутерброди 0,05  
Перші страви 0,18  
заправочні 0,5  
Другі страви 1,2  
рибні 0,4  
Солодкі страви 0,4  
гарячі 0,05  
Гарячі напої 0,2  
чай з цукром 0,4  
Холодні напої 0,3  
фруктові води 0,3  
Борошняні та кондвироби 0,5  
Фрукти, кг 0,1  
Морозиво 0,2  
Хліб пшеничний (кг) 0,1  
Хліб житній (кг) 0,05  
Пиво (л) 0,05  
Обов’язково при плануванні виробничої програми закладу ресторанного господарства врахувати організацію харчування мешканців готелів 4-5* за допомогою шведської лінії, яка як правило працює з 700 до1000.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1147 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...