Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Із зміною золота на інші метали змінювалася номінальна вартість грошей. З переходом до паперових грошей знак номіналу остаточно відділився від реальної ціни банкноти



На зміну паперово-грошовій ступені приходить паперово-кредитна. На цій ступені ще раз заперечується зміст реальних грошей, оскільки він підмінюється кредитними грошами, які перестають вже виконувати функцію засобу обігу. Потім приходить розрахунково-знакова ступень, де процес розвитку грошей досягає крайньої точки. Розрахункові знаки не можуть обертатися, бо вони іменні. Їх тому можна назвати ідеальними грошами, оскільки насправді при операції купівлі-продажу ніяких грошей немає – це безготівковий розрахунок, списання суми з рахунку покупця та зарахування її на рахунок продавця. До такого виду грошей відносять пластикові картки (кредитні картки).

Ще одним видом розрахунків без готівки є електронні платежі. Уявіть собі, що у вас є гаманець, який володіє чудесними якостями. Якщо ви його загубите, ніхто не зможе його відкрити і скористатися вашими коштами. При цьому ви з ними не розстанетесь: за вашою командою вони перемістяться з старого гаманця у новий, і так знов і знов. А якщо раптом виникне необхідність передати ці гроші бабусі, яке живе у США (але якщо у бабусі теж є такий гаманець), не треба бігти до банку чи офіс «Вестерн Юніон», досить віддати наказ гаманцю і потрібна сума перелетить до бабусиного гаманця, не дивлячись на час, відстань та національні кордони. При цьому гаманець буде сам вести облік всіх розрахунків та грошових переказів, що були зроблені чи отримані вами. Крім того гаманець надійно скриє ваші кошти та платежі від очей інших осіб, і при передачі коштів про їх суму та отримувача не зможуть дізнатися навіть спецслужби. Якщо ви все це уявили, то мабуть, зрозуміли дію електронної платіжної системи. Так як же функціонують ці електронні гроші і чим вони відрізняються від звичних для нас?

Насправді термін «гроші» тут не зовсім коректне. Наприклад, у супермаркеті у вас з радістю приймуть пластикову картку або банківський чек; а якщо вам потрібно улетіти за кордон, ви можете скористатися картками American Exspress, за допомогою яких розплатитися у ресторанах,готелі, банку; якщо вам терміново потрібно віддати борг другові у іншому місті, ви можете за телефоном продиктувати йому пін-код карти поповнення рахунку мобільного оператора. Все це - не гроші, але можуть слугувати засобом розрахунку, бо мають реальну цінність. У той же час існує і електронні чеки із цифровим підписом – це і є платіжна одиниця системи електронних платежів. Додайте сюди спеціальне хранилище для цих чеків у вигляді комп’ютерного файлу, що надійно закодовано і ви отримаєте електронний гаманець. Для їх використання потрібен лише Інтернет чи мобільний зв'язок і ви зможете здійснювати будь-які розрахунки з будь-якою особою.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...