Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальне уявлення про зв'язок свідомості і мозку



Припускаючи, що саме мозок складає матеріальну основу психічних явищ, учені завжди прагнули з'ясувати, як він побудований і функціонує.

Уже давньогрецький лікар і анатом Алкмеон висунув положення про головний мозок як орган життя і діяльності душі. Гіппократ говорив, що люди повинні знати, що з мозку, і тільки з мозку, виникають наші задоволення, радості, сміх і жарти, так само як і наші прикрості, біль, сум і сльози. За допомогою мозку ми думаємо, бачимо, чуємо, відрізняємо виродливе від красивого, погане від гарного...

Існування психіки неможливо поза матерією функціонуючого мозку. Від рівня структурної організації мозку залежить і рівень його відбивної здатності. Ті самі зовнішні впливи на мозок риби відбиваються у виді «риб'ячої» психіки, на мозок змії - «зміїної», у мавпячому мозку мир відбивається більш досконалим способом. Свідомість людини формується в зв'язку з розвитком її мозку. Уроджене недорозвинення мозку супроводжується слабоумством, слабістю вольової сфери, повільністю і т.п. Коли в глибокій старості мозок сильно «старіє», нерідко настає старечий маразм. Буйство підкірки може проявлятися у виді істеричних приступів, супроводжуваних плачем, криками, судорогами, іноді німотою і навіть сліпотою.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 425 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...