Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Строк та дата поставки (або Строк та умови поставки)



У даному розділі фіксується:

- визначення строку поставки;

- повідомлення експортером імпортера про готовність товару до відвантаження та про здійснене відвантаження;

- повідомлення імпортером експортера про готовність прийняти товар;

- спеціальні застереження стосовно дострокової поставки;

- додаткові інтрукції експортерам;

- визначення дати поставки;

- умова поставки товару.

Визначення строку поставки у контрактi означає визначення часу, коли товар повинен бути доставлений продавцем в узгоджений сторонами географiчний пункт. Географiчнi пункти визначаються базисними умовами контракту. Наприклад, "Строк поставки 5 січня 2003 року ФОБ порт Одеса (Інкотермс 2000)" або "Строк поставки 29 грудня 2002 року франко-завод (будмайданчик) Покупця (Інкотермс 2000)". У першому випадку товар має бути до закiнчення встановленої дати навантажений на борт судна, що фiксується у коносаментi – свiдоцтвi про перевезення. У другому – товар має бути завезений на завод (будмайданчик), а мiж постачальником або його транспортним агентом (транзитером) та покупцем має бути пiдписаний спiльний документ про прибуття вантажу та готовнiсть його до розвантаження. У цьому документi одночасно констатується кiлькiсть вантажу за документами та його стан за зовнiшним огляом самого вантажу або упаковки.

Дуже часто строк поставки вiдрiзняється вiд базисних умов контракту. Наприклад, при умовах СІФ, коли продавець оплачує траспортування та страхування до iноземного порту, строком поставки може бути дата, на яку товар повинен бути навантажений на борт пароплава, тобто як при умовi ФОБ. Строк поставки також може не збігатися з моментом передачi товару покупцю або з переходом права власностi.

Нерiдко встановлений у контрактi строк може означати час, протягом якого продавець повинен не поставити, а закiнчити виготовлення товару та повiдомити про це покупця. Останнiй, у свою чергу, протягом цього строку повинен повiдомити про готовнiсть прийняти вантаж на певний строк.

Кiлькiсть товару, вказана у контрактi, може бути поставлена одночасно або по частинах (партiями). При одночасних поставках встановлюється один строк поставки. При поставцi партiями зазначаються промiжнi строки поставки. Строк поставки у контрактi може бути встановлений трьома способами:

1) визначення фiксованої дати поставки (календарний день);

2) визначення перiоду поставки (календарний мiсяць, квартал, рiк, час мiсяця або кварталу, промiжок мiж певними датами). Наприклад, "Проданий за цим Контрактом товар поставляється з квiтня по грудень рiвними партiями" або "Товар за даним Контрактом повинен бути поставлений не пiзнiше 25 жовтня 2003 року" або "Товар повинен бути поставлений на умовах ФАС затока________(Інкотермс 2000) на лiхтерах у першому пiврiччi 2003 р.". Останнє формулювання означає, що продавець може у перiод з 1.01. по 30.06.2003 р. пiдвезти на лiхтерах вантаж до лiхтеровоза, зафрахтованого покупцем пiсля отримання вiд продавця повiдомлення про готовнiсть товару до поставки.

Якщо строк поставки позначається календарним мiсяцем, кварталом чи роком, то додають слова "протягом" або "не пiзнiше". При перiодичних поставках строк може позначитися словами "щомiсяця", "щокварталу". У довгострокових контрактах звичайно встановлюється загальний строк дiї контракту та промiжнi строки, якi можуть бути визначенi або одразу на весь строк дiї угоди, або наприкiнцi кожного календарного року на наступний рiк;

3) застосування спецiальних термiнiв:

· "негайна поставка" (iснуючi термiни "якомога швидше", "без затримки", "товар в наявностi на мiсцi","зi складу" застосовуються рiдко) – протягом певної (вiд 1 до 14) кiлькостi днiв з моменту укладання угоди. Цi термiни використовуються, коли промiжок часу мiж пiдписанням та його виконанням незначний (що зустрiчається при продажу продукцiї з виставок, ярмарок, зi складу, при торгiвлi мiж сусiднiми країнами, якщо товар є вже в наявностi у розпорядженнi продавця у мiсцi виконання поставки або доступний для придбання перепродавцем); за умови "якомога швидше" продавець зобов'язаний вжити усiх заходiв для поставки товару у найкоротший термiн;

· шляхом зазначення кiлькостi днiв, тижнiв, мiсяцiв, рахунок яких починається з моменту здiйснення однiєю з сторiн (або обидвома сторонами) передбаченої у контрактi дiї з виконання обумовленого обов'язку. Наприклад, "протягом шести мiсяцiв з дня отримання продавцем повiдомлення покупця (замовника) про затвердження ним креслень," або "через 10-12 тижнiв пiсля поставки попередньої партiї";

· інодi контрагенти взагалi не встановлюють точно строку, пiсля якого закiнчується право поставки або прийняття товару, а визначають цей строк узгодженими умовами:"пiсля збирання врожаю", "протягом лiта", "пiсля вiдкриття навiгацiї", "у мiру нагромадження партiї не менше _______".

Якщо у контрактi iнакше не обумовлено, строк, протягом якого товар повинен бути доставлений вiдповiдно до вказаних умов, визначається звичаями та практикою, що склалися у данiй галузi торгiвлi. Крiм того, покупцю може бути надано право вимагати передачi йому товару у будь-який час протягом тривалого перiоду (звичайно декiлька тижнiв або навiть мiсяцiв) з попередженням продавця за декiлька днiв або тижнiв про своє бажання прийняти товар. Цей спосiб не вигiдний продавцю, але вигiдний покупцю; вiн потребує додаткових поступок з боку покупця, i тому зустрiчається у практицi торгiвлi дуже рiдко.

Нерiдко у контракти вносяться спецiальнi застереження стосовно дострокової поставки: "Допускається дострокова поставка" або "Дострокова поставка можлива тiльки за письмовою згодою покупця", або "Дострокова поставка не дозволена". Звичайно дострокова поставка передбачає i дострокову оплату товару покупцем.

Залежно вiд умов транспортування, отримання iмпортних лiцензiй, складностi продукцiї, специфiки використання товару покупцем цей роздiл може мiстити додатковi iнструкцiї експортерам, такi, як, наприклад, "вантажити товар тiльки у комплектi", "комплектувати партiї певної кiлькостi", "повiдомляти покупця про рух товару", "до зазначеного строку товар повинен бути виготовлений, випробуваний, упакований, замаркований та поставлений на станцiю вiдправлення".

При iмпортi в Україну великих обсягiв товарiв чи при поставках товарiв рiзним споживачам, кожнiй партiї товару присвоюється номер траншу.Строки поставки встановлюються для кожного або декiлькох трансiв. У цих випадках великi таблицi зi строками поставок можуть бути винесенi у Додаток до контракту.

Поряд зi строком поставки видiляють дату поставки, яка вказує момент передачi товару у розпорядження покупця. Багато фiрм вважають обов'язковим її введення у текст контракту. Дата поставки залежить вiд способу перевезення товару. Датою поставки може вважатися:

· дата документа, який видається транспортною органiзацiєю, яка прийняла товар для перевезення (наприклад, дата коносамента або штурманської розписки; дата штемпеля на залiзничнiй накладнiй прикордонної станцiї, на якiй товар передається залiзницею країни-продавця залiзницi, яка приймає товар; дата авiанакладної тощо);

· дата розписки транспортно-експедиторської фiрми у прийманнi вантажу для подальшого вiдправлення за призначенням;

· дата складського свiдоцтва у випадку, якщо покупець несвоєчасно надасть тоннаж i продавець скористається своїм правом передати товар на зберiгання на склад за рахунок покупця;

· дата написання приймально-здавального актакомiсiєю замовника та представником постачальника i видачi постачальником замовнику сертифiката на право власностi (у контрактах на судна);

· дата пiдписання приймально-здавального акта комiсiєю замовника та представником постачальника пiсля поставки останньої партiї, без якої неможливе використання свого ранiше поставленого обладнання (у контрактах на комплектне обладнання).

Слiд мати на увазi, що в умовах жорстокої конкуренцiї на ринку задоволення вимог покупцiв в строках поставки є одним з найважливiших показникiв конкурентоспроможностi товарiв. При цьому у боротьбi за покупця фiрми-експортери намагаються скоротити строки поставки. Зменшуючи строки поставки, iмпортери одержують додаткову вигоду вiд економiї оборотних коштiв, якi ранiше вкладалися у фiнансування складських запасiв iмпортних товарiв, а також за рахунок зниження самих затрат на спорудження та утримання великих складiв. Загострення конкуренцiї перерозподiлило частину цих витрат з покупцiв на експортерiв, якi вимушенi тепер утримувати склади готової продукцiї в країнах, що імпортують для забезпечення поставок у конкурентнi строки.

Приклад формулювання даної статті:

"Поставка товару за даним Контрактом повинна бути здійснена протягом 10 днів з момента повідомлення Покупця про надходження платежу на рахунок Продавця. Протягом цього строку витрати зі зберігання оплаченого товару несе Продавець, а починаючи з 11-го дня - Покупець у розмірі 0,1% від контрактної ціни за кожний повний день прострочки. Датою поставки вважається дата акта здавання-приймання. Товар відпускається лише основному контрактоутримувачу."





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...