Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні поняття. Внутрішньогалузева спеціалізація птахівництва



Внутрішньогалузева спеціалізація птахівництва.

Економічна ефективність птахівництва.

Інтенсифікація птахівництва.

Тема 14.

Економіка бджільництва.

Зміст.

1.Значення і розвиток галузі.

2.Економічна ефективність виробництва продукції.

3.Шляхи підвищення економічної ефективності галузі.


Основні продукти бджільництва - мед, віск, додаткові - бджолині матки, пакети бджіл, маточне молоко, квітковий пилок, бджолина отрута, прополіс. Мед має високі харчові якості, та лікувальні властивості. Бджоли покращують запилення сільгоспрослин, підвищують їх врожайність на 25 - 30%. В Україні на всій території є сприятливі умови для розвитку бджільництва, але воно розмішується нерівномірно, в залежності від наявності медоносних ресурсів і потреби в бджолосім'ях для запилення культур. У зоні лісостепу на 100 га сільгоспкультур приходиться 7 бджолосімей, у Степу – 6, на Поліссі - 5, вКарпатах - 4. Використовуються різні породи бджіл: українська степова, поліська, сіра гірська кавказська, карпатська.

Бджільництво розвивається за кількома напрямками: медотоварний, запилювально-медовий, запилювальний, розплідницкий, комплексний, але переважає запилювально-медовий напрям.

2. Економічна ефективність виробництва продукції.  


Економічна ефективність бджільництва характеризується системою показників: вихід валового і товарного меду на 1 бджолосім'ю; витрати праці на 1ц меду; вартість валової продукції бджільництва на одного працівника; собівартість та ціна 1ц продукції; прибуток; рівень рентабельності.

Мед - продукція з високою трудомісткістю, що пов'язано з низькою продуктивністю бджолосімей (5 - 7 кг товарного меду). При розрахунку економічної ефективності у бджільництві запилювального і запилювально- медового напрямків продукція, одержана за рахунок підвищення врожайності від запилювання бджолами, в доход галузі не входить. Тому всі витрати по бджільництву, крім вартості меду, воску, плідних маток, роїв відносять на обпилювані сільгоспкультури та сади. У бджільництві обпилювально - медового напрямку на обпилювані культури відносять 20 - 40% загальної суми витрат, а на плодові насадження та посіви трав люцерни і конюшини на насіння 40 - 60%. Собівартість продукції

галузі зростає, але реалізація за різними каналами збуту забезпечує значну рентабельність.

3. Шляхи підвищення економічної ефективності галузі.  


Підвищення економічної ефективності бджільництва, відбувається в двох напрямках: зростання продуктивності та інтенсифікація галузі.

           
   
   
 


Контрольні запитання.

1. Назвіть продукцію бджільництва.

2. Де розвинуто бджільництво в Україні?

3. По яким напрямкам розвивається бджільництво?

4. Які показники характеризують економічну ефективність бджільництва?

5. Як можна підвищити економічну ефективність галузі?





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...