Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЛЕКЦІЯ № 10



ТЕМА «Аналіз основних фондів підприємства»

План

1. Головна мета та задачі аналізу основних фондів підприємства.

2. Інформаційне забезпечення та направлення аналізу основних фондів підприємства.

3. Методика аналізу основних фондів підприємства.

Основні фонди займають найбільшу питому вагу в загальній сумі основного капіталу підприємства. Від їх кількості, вартості, технічного стану, ефективності використання багато в чому залежать кінцеві результати діяльності підприємства: обсяг продажу, прибуток, рентабельність, стійкий фінансовий стан.

Відповідно до пункту 4 П(с)БО 7 “Основні засоби” – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здачі в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін використання яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він більш року).

Роль основних фондів в діяльності підприємства визначається тим, що в своїй сукупності вони створюють матеріально-технічну базу і визначають майновий потенціал (в долі основного капіталу) підприємства

Важливе значення в аналізі основних фондів має їх розподіл щодо приналежності на власні та орендовані. Власні основні фонди можуть формуватися за рахунок статутного (пайового, акціонерного) капіталу, допоміжного фінансування, власного прибутку. Орендовані основні фонди відображаються в балансі орендодавця, тим самим виключається імовірність подвійного одних і тих же фондів. Класифікація основних фондів відповідно до п.5 П(с) БО 7 «Основні засоби» № 92 від 27.04.2000 р. представлена на мал.

Мета аналізу основних фондів – одержання об'єктивної економічної інформації про стан та динаміку основних фондів, факторах, що впливають на їх зміну, можливих резервах підвищення ефективності їх використання з метою обґрунтування оптимальних управлінських рішень. Реалізація поставленої мети передбачає рішення наступних задач:

- вивчити забезпеченість підприємства та його підрозділів основними фондами;

- вивчити склад та структуру, динаміку основних фондів;

- вивчити ефективність використання основних фондів, торговельної площі;

- встановити причини зміни показників, що характеризують ефективність використання основних фондів і кількісно їх виміряти;

- розрахувати вплив підвищення ефективності використання основних кошт на обсяг реалізації товарів і інші показники;

- виявити наявний потенціал підвищення ефективності використання основних фондів;

- розробити заходи (проект рішення) щодо використання виявленого потенціалу (резерву).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...