Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні комплексні програми економічних досліджень



Ø соціально-економічні, спрямовані на вирішення проблем розвитку, зміцнення й удосконалення матеріально-технічної бази; розвитку ринкової економіки, соціально-економічних факторів; підвищення матеріального та культурного рівня життя людей;

Ø науково-технічні, пов’язані з вирішенням фундаментальних проблем у різних сферах науки, вивченням можливостей практичного використання результатів досліджень, забезпеченням упровадження кращих з них в серійне виробництво;

Ø виробничо-технічні, розроблювальні для вирішення великих проблем розвитку й удосконалення виробництва, підвищення його технічного рівня й економічної ефективності, розширення номенклатури та поліпшення якості продукції;

Ø регіональні, призначені для усунення територіальних розходжень у рівнях соціально-економічного розвитку між регіонами, освоєння нових територій, а також спрямовані на формування і розвиток великих народногосподарських територіально-виробничих комплексів;

Ø екологічні, що забезпечують розробку і здійснення заходів для раціонального природокористування, проведення найважливіших природоохоронних заходів.

В плануванні й організації наукових досліджень в економіці використовуються програмно-цільові методи.

Вони дозволяють сконцентрувати на визначеному напрямку значні народногосподарські ресурси, забезпечити їх високоефективне, цільове використання. При цьому влаштовується пріоритетність тих цілей дослідження, для досягнення яких розробляється комплексна програма, враховуються техніко-економічні обґрунтування планових та дослідницьких програм.

Світовий досвід показує, що темпи розвитку тієї чи іншої держави багато в чому залежать від правильності вибору пріоритетного фінансування і підтримки розвитку науки.

У структурі науки в ХХІ столітті різко зростає роль теоретичних і фундаментальних наук, які створюють нові знання, збагачують суспільство новими підходами, даними, технологіями, оперативними знаннями для застосування їх у виробництві.

Фундаментальні науки мають розвиватись випереджальними темпами, створюючи теоретичну базу для прикладних наук.

Для сучасної науки характерний такий цикл:

(Цикл сучасної науки)

фундаментальні прикладні розробки впровадження

Будь-яке наукове дослідження від творчого задуму до остаточного оформлення наукової праці здійснюється індивідуально. І тому послідовність написання наукової роботи може бути різною. Це залежить від теми дослідження та індивідуальних особливостей науковця.

Однак можна виявити і деякі загальні методологічні підходи до його проведення, які відбивають хід і послідовність процесу роботи над науковим дослідженням. Тому дослідник повинен ще на початку дослідження мати уявлення про систему підготовки тексту наукової праці, яка включає ряд взаємопов’язаних підсистем:

Ø формулювання теми, мети і завдань дослідження;

Ø накопичення наукової інформації, проведення теоретичного та експериментального дослідження;

Ø формулювання висновків і рекомендацій.

Науково - дослідна робота виконується у визначеній послідовності, тобто весь хід наукового дослідження можна приблизно зобразити у вигляді відповідної логічної схеми:





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 826 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...