Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття якості, його показники. Роль якості в підвищенні конкурентоспроможності продукції



Якість – сукупність властивостей і характеристик продукції, які додають їй здатність задовольняти обумовлені і передбачувані потреби.

У тісному взаємозв'язку з якістю знаходиться конкурентоспроможність продукції, яка може бути виражена за такою формулою:

КС = якість + ціна + обслуговування (11.1)

Таким чином, якість є одним з шляхів підвищення конкурентоспроможності продукції.

Під конкурентоспроможністю продукції прийнято розуміти сукупність її властивостей, які відображають ступінь задоволення конкретної потреби в порівнянні з аналогічною продукцією. Вона визначає здатність конкурувати на ринку, тобто мати переваги над виробами інших товаровиробників.

Система якості створюється на підприємстві як засіб, що забезпечує проведення певної політики і досягнення поставлених цілей в області якості. Політика в області якості є елементом загальної політики підприємства. Відсутність чіткої політики робить аморфною і випадковою всю діяльність підприємства за якістю. Вона розробляється з урахуванням орієнтації на споживача. Це означає, що розуміння якості продукції співпадає з вимогами споживача. Споживачеві потрібні не взагалі продукція, і не продукція, що перевершує світовий рівень, а продукція, що задовольняє певні конкретні вимоги. Пріоритет споживача визначається так званим «законом бізнесу», який свідчить: «Якщо споживач вважає, що даний продукт поганої якості, означає він дійсно поганої якості, навіть якщо він відповідає кресленням і сертифікатам».

Одним з одиничних показників якості продукції є показник патентно-правового захисту, який характеризує ступінь захищеності патентами основних технічних вирішень виробу, а також його патентну чистоту в країнах вірогідного експорту. Рівень патентно-правового захисту характеризують показники:

1) показник патентоспроможності виробу – це ступінь захисту виробу авторськими свідоцтвами, патентами, з урахуванням значущості окремих технічних рішень;

2 ) показник патентної чистоти виробу визначається як відношення кількості вузлів, елементів виробів, що володіють патентною чистотою до загальної кількості вузлів, елементів виробу, що містяться в патентному формулярі.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...