Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організаційна і економічна підготовка



Організаційна підготовка виробництва - комплекс трудових дій працівників, направлених на розробку і реалізацію проекту організації виробничого процесу виготовлення нового виробу в просторі та в часі, системи організації та оплати праці виробничого персоналу, розробку нормативної бази для планування нової продукції, створення системи матеріально-технічного забезпечення виробництва нових виробів (табл. 10.5).

Організаційна підготовка виробництва нового виробу включає:

- складання графіків технічної підготовки виробництва;

- забезпечення потреби в устаткуванні, матеріалах, комплектуючих виробах, робочих окремих професій і кваліфікацій;

- вибір методу організації виробництва при випуску нового виробу;

- розрахунки потоків, перепланування устаткування в цехах, розробку календарно-планових нормативів руху предметів праці та ін.

Таблиця10. 5

Зміст організаційної підготовки виробництва

Етапи Роботи з організаційної підготовки
Розробка та реалізація проекту організації основного виробничого процесу Вибір форми організації виробництва, спеціалізації цехів та ділянок, кооперованих зв’язків. Визначення потреби в площі та обладнанні, оптимізація структури пару машин. Складання планіровок. Розробка проекту реконструкції заводу та цехів. Удосконалення системи оперативного планування виробництва. Реалізація проекту організації виробничих процесів
Розробка та реалізація проекту технічного обслуговування основного виробництва Складання планів руху предметів праці в просторі, вибір та визначення необхідних засобів внутрішньозаводського транспорту та тари. Розробка проектів організації складського господарства, ремонтного та інструментального обслуговування. Проектування технічного контролю якості продукції. Реалізація проектів
Розробка та реалізація системи організації та оплати праці робочих та ІТР Розробка проекту організації трудового процесу виготовлення нового виробу, організації та обслуговування робочих місць, розподілу та кооперації праці. Розрахунок трудомісткості нових виробів. Навчання кадрів. Вибір та обґрунтування форм та систем оплати праці робочих та ІТР при освоєнні нових виробів та в серійному виробництві. Розробка систем преміювання. Реалізація проектів
Матеріальна підготовка виробництва. Розробка та реалізація системи матеріально-технічного постачання та збуту нової продукції Визначення потреби в матеріальних ресурсах. Складання заявок та заказів на спеціальне обладнання, устаткування, матеріали та комплектуючі вироби. Вибір постачальників та встановлення з ними договірних зв’язків. Реалізація планів постачання. Налагодження зв’язків із споживачами продукції. Організація реклами нових виробів
Створення нормативної бази. Розробка нормативів для техніко-економічного та нормативного планування Розробка матеріальних, трудових та календарно-планових нормативів. Калькулювання собівартості нових виробів та встановлення ціни. Визначення нормативів запасів та розміру оборотних коштів

Організація виробництва нових виробів, як правило, супроводжується змінами у виробничій і організаційній структурі підприємства; у професійних навиках; вимагає формування нових традицій і режимів; часто перепідготовку кадрів; переміщення в посадах; психологічній переорієнтації колективу робочих і фахівців на випуск нової продукції.

Необхідність реорганізації виробничого процесу при випуску нової продукції обумовлена складністю сучасного виробництва; високим рівнем оснащеності, механізації і автоматизації праці безпосередньо у виробничих підрозділах промисловості; корінними змінами вимог до якості та технічного рівня виробів; зв'язками, що все ускладнюються, між учасниками робіт щодо створення нової техніки.

Організація економічної підготовки виробництва нової продукції передбачає комплекс заходів з планування і забезпечення процесу її виготовлення всіма необхідними ресурсами.

Проектування і створення нової продукції вимагає чіткої і строгої координації діяльності всіх підрозділів.

Документом, що регламентує склад, послідовність і тривалість виконання наміченого об'єму робіт є генеральний план-графік технічної підготовки.

Кількість і зміст окремих етапів плану-графіка залежить від складності виробу, що розробляється.

При побудові плану-графіка повинні бути дотримані такі обов'язкові умови:

- максимально можливе поєднання в часі виконання окремих етапів плану (паралельність);

- самостійність кожного етапу (автономність);

- закріплення за кожним етапом конкретних виконавців;

- завершення кожного етапу виконанням певного виду робіт.

Плануванням технічної підготовки виробництва займається спеціальний відділ (конструкторський і технологічний) або бюро, група, відділ виконавців, підлеглих головному інженерові. Завданням даного відділу є обґрунтоване встановлення початкових і кінцевих термінів виконання робіт, що забезпечують своєчасний запуск виробу у виробництво і випуск його в намічені терміни.

Для визначення часу проектування та розробки технології за окремими етапами може бути використана така формула:

Тпр = , (10.9)

де: Тпр – тривалість періоду проектування або розробки технології, дн.; Т – трудомісткість проектних робіт; Ч одн – чисельність одночасно працюючих робітників, чол.; Д – тривалість робочого дня, год: Кв.н. – коефіцієнт виконання норм виробітку розробників.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...