Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Її склад, особливості та види



Виробництво – це послідовність дій, завдяки яким ресурси перетворюються на конкретну продукцію, в товари і послуги, тобто виробництво є акт перетворення ресурсів в продукцію. На думку Артура Томпсона і Джона Формбі «всяка діяльність, яка створює вартість, є виробництво».

Сучасна наука, як указує польський вчений Р. Мрела, вважає «кожне підприємство системою діяльності, тобто виділеним з суспільно-економічного середовища комплексом елементів (колектив людей, матеріали і фінансові кошти), зв'язаних між собою ланцюгом причинно-наслідкових взаємин і керованих на основі отримуваної і передаваної інформації з метою досягнення кінцевого результату у вигляді певного продукту або стану».

Системою називається сукупність елементів, призначених для досягнення певної мети.

Елемент системи – це вхідний в її склад об'єкт, який з погляду структури, не підлягає подальшому діленню на частини.

Виробнича система – це частина виробничого процесу, що відокремилася в результаті суспільного розподілу праці, здатна самостійно або у взаємодії з іншими аналогічними системами задовольняти ті або інші потреби, потреби за допомогою вироблюваних цією системою товарів і послуг.

Підприємство є складною динамічною системою, якій притаманні всі системні ознаки:

- подільність (підприємство складається з окремих елементів: цехів, ділянок, робочих місць);

- цілісність (підприємство як цілісний комплекс володіє такими властивостями, які відсутні у окремих елементів, що входять в її склад, тобто виробничо-технічною і організаційно-економічною єдністю);

- цільова спрямованість (підприємством є сукупність елементів, об'єднаних участю в досягненні загальної мети, вирішенням загальних завдань).

У основі виробничої системи лежать 2 поняття: виріб і виробництво (див. рис.1.1).

Переробляюча підсистема є основною частиною ВС і здійснює функцію перетворення вхідних витратних ресурсів на вихідні прибуткові результати (товари, послуги). Під час переробки ресурсів відбувається зміна їх форми, внутрішніх властивостей, місць розташування, додається вартість живої і уречевленої праці. На виході процесу виробництва результати переробки можуть бути як позитивними (якість товарів (послуг), прибуток, зайнятість населення), так і негативними (технологічні дефекти, витрати, безробіття). Перетворення вхідних матеріалів на вихідний продукт здійснюється за допомогою технології.


Виробничий процес  
Процес управління
Засоби праці
Праця
Предмети праці
Апарат управлін-ня
Методи управління
Інфор-мація

           
 
Вхід. Закази на продукцію (послуги, роботи) Ресурси, які витрачаються протягом короткого періоду часу: - сировина; - матеріали; - енергія; - інформація. Ресурси, які витрачаються протягом тривалого періоду: - персонал; - технологія; - устаткування; - земля; - виробничі ділянки; - інформація.   Директивні обмеження  
   
Підприємство (переробна система)   Управлінські Інформація дії    
 
Вихід (результати)  
 


Прибуток: -збільшення частки ринку; -зростання продажів; -задоволення потреб споживачів; -реалізація соціальної відповідаль-ності; -розвиток підприємства -задоволення потреб робіт-ників    
Зовнішнє середовище

           
   
Основні результати: -продукція -роботи -послуги
     
 
   
Побічні результати: -речовини -енергія -інформація
 
 
 





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...