Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття організації виробництва



У перекладі з грецького «органон» - інструмент або знаряддя - прийшло до нас через французький, де його значенням був «пристрій».

Існує декілька трактувань терміну «організація», що диктує необхідність їх осмислення, аналізу і узагальнення.

Само слово «організація» увійшло до вживання з різними значеннями. Воно застосовується в сенсі:

- впорядкування, налагодження;

- сукупності явищ, в якій властивості явищ виявляються як функції збереження і розвитку цієї сукупності;

- добровільного об'єднання людей або союзу людей;

- державної установи.

У тлумачному словнику В. Даля «організація - це сама справа або річ». Організувати – означає створити деяку структуру, яка виступає як засіб досягнення мети організації і впливає на її ефективність.

Ще в 1925 р. у своїй фундаментальній праці «Тектологія (загальна організаційна наука)» А.А. Богданов писав «Всяка людська діяльність об'єктивно є організуючою або дезорганизуючою. Найчастіше термін «організувати» - означає згрупувати людей для досягнення якої-небудь мети, координувати і регулювати їхні дії у руслі доцільної єдності». Але при глибшому аналізі, як відзначав А.А. Богданов, це поняття стає набагато ширшим і відноситься «не тільки до людської діяльності, до робочої сили, до засобів виробництва, але і до живої і неживої природи у всіх її проявах. Природа – великий перший організатор; і сама людина - лише один з її організованих проявів».

Організація в статиці, - це деяке цілісне утворення (соціальне, технічне, фізичне, біологічне), яке має цілком певну призначеність. У динаміці вона представляється у вигляді різноманітних процесів з упорядковування елементів, формування і підтримки цілісності новостворюваних або функціонуючих природних об'єктів. Ці процеси можуть складатися з цілеспрямованих дій людей, і тоді можна говорити про організацію як функцію управління, або складатися з природних фізичних процесів, тобто мати самоорганізуючий початок.

Стосовно виробничих систем структуру поняття «організація» можна конкретизувати і уточнити з погляду змісту компонентів організації і їх зв'язків. Для виробничих систем організацію в статиці необхідно розглядати ширше, не тільки з погляду «впорядкування стану цілого», але і з погляду змісту субстанції і її якості. Сутністю організації виробничих систем у динаміці є не процес ради процесу (цей стан можливий тільки для природних процесів), а процес заради досягнення мети системи. І в цьому випадку «організація» виступає як процес, функція управління системою з досягнення цілей виробничої системи, її місії. Крім того, стосовно виробничих систем організацію слід розглядати одночасно з 2-х сторін:

1) з погляду субстанції системи, її структури і змісту, суті та форми організації як юридичної особи;

2) з погляду процесу з переробки входу системи в її вихід як функції управління з досягнення місії, цілей системи. Субстанцію і процес слід розглядати в єдності, вони не можуть існувати окремо один від одного. Субстанція первинна, процес вторинний.

Існує багато елементів, які необхідно структурувати, щоб організація могла виконувати свої плани і тим самим досягати своєї мети.

Важливим елементом організації є визначення, хто повинен виконувати кожне конкретне завдання з реалізації елементу роботи в цілому. Виходячи з цього, організацію можна визначити як «Взаємодію її членів, направлену на досягнення загальної мети або цілей». Це визначення справедливе тільки до формальної організації, офіційно встановленої і зафіксованої структури і порядку функціонування її частин.

Формальна організація, основною метою якої є економічна, називається підприємством. Відповідно до Господарського кодексу України підприємство є основною організаційною ланкою народного господарства України.

В умовах ринкової економіки управління підприємства значно ускладнюється порівнянно з централізованою командно-адміністративною системою. Проблеми, що виникають у зв'язку з цим, неможливо вирішити без сучасного професійного менеджменту. «Менеджмент» - це засіб мобілізації і забезпечення балансу ресурсів у процесі перетворення сировини в продукт.

Англійське слово «менеджер» походить від латинського «манус» - рука і спочатку відносилося до сфери управління тваринами і означало мистецтво управління кіньми.

Оксфордський словник англійської мови дає визначення терміну «менеджмент»:

1) спосіб, манера спілкування з людьми;

2) влада, мистецтво управління;

3) особливого роду уміння і адміністративні навики;

4) орган управління, адміністративна одиниця.

У сучасній теорії і практиці під менеджментом розуміється процес керівництва (управління) окремим працівником, робочою групою, організацією в цілому.

Однією з функцій менеджменту є «організація», в обов'язки якої входить створення фірми, формування її структури і системи управління, забезпечення її діяльності необхідними документами, організація власного виробничого процесу.

«Організація виробництва» - це взаємодія її членів з перетворення отриманих ресурсів у необхідний продукт. Організація створює умови для самої діяльності.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 814 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...