Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оптимум виробника



Максимізувати випуск при даних витратах дозволяє пряма однакових витрат. При фіксованих цінах на фактори виробництва можна знайти багато різних наборів капіталу і праці.

Графічне зображення таких наборів є ізокостою.


Ізокоста – це лінія, що характеризує комбінації витрат змінних факторів при фіксованих витратах виробництва. Це множина альтернативних комбінацій витрат капіталу і праці, при яких витрати виробництва залишаються незмінними

Якщо Р1 - ціна фактора виробництва F1

P2 - ціна F2

При наявності бюджету виробник може придбати Х одиниць фактора F1 і У одиниць фактору F2 .

С=Р1*Х+Р2 або, (7.4)

Для праці і капіталу: С =WL+rK, або, (7.5)

    С r   W/r     C/W   Дане рівняння визначає комбінації ресурсів, використання яких веде до однакових витрат витрачених на виробництво. Зростання бюджету виробника або його зниження зрушує ізокосту праворуч або ліворуч.
Рис. 7.7. Ізокоста    
   

Рівновага виробника показує такий стан, при якому він досягає максимального обсягу виробництва продукції з раціональним використанням у виробничому процесі факторів виробництва з урахуванням більш оптимального їх співвідношення.

Для цього потрібно сполучити ізокосту з картою ізоквант. Умовою рівноваги є однаковий нахил ізокости та найбільш віддаленої від початку координат ізокванти, що мають спільну точку.


К     К       Точка дотику ліній бюджетних обмежень до ізокванти (F) визначає положення рівноваги виробника, оскільки дозволяє досягти максимального обсягу виробництва при обмежених засобах, які можна витратити на придбання ресурсів.
  Рис. 7.8. Рівновага виробника  

Враховуючи те, що в точки F ізокванта і ізокоста мають однаковий кут нахилу і що нахил вимірюється граничною нормою технологічного заміщення, то можна записати умову рівноваги як рівність:

(7.6)

а оскільки MRTSLK = MPL/MPk, то MPL/MPk = PL/Pk і MPL/PL = MPk /Pk

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення виробничої функції, розкрийте її властивості.

2. Проаналізуйте властивості ізоквант.

3. У чому полягає сутність закону спадної граничної продуктивності?

4. Яку залежність визначає гранична норма технологічного заміщення (MRTS)?

5. Покажіть сутність ефекту масштабу виробництва.

6. Поясніть, чому гранична норма технологічного заміщення капіталу працею зростає при просуванні вниз уздовж ізокванти. Наведіть приклади винятків.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 247 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...