Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закон вартості



На всіх етапах розвитку товарного виробництва діє закон вартості.

Закон вартості – це об’єктивний економічний закон, згідно з яким, виробництво та обмін товарів здійснюється на основі суспільної вартості, величина якої визначається витратами суспільно-необхідної праці.

Закон вартості виконує такі функції:

Ø стихійно регулює пропорції товарного виробництва, розподіл ресурсів між сферами виробництва;

Ø стимулює розвиток продуктивних сил суспільства;

Ø обумовлює економічну і соціальну диференціацію товаровиробників.

Регулююча роль закону вартості виявляється через механізм коливання цін навколо вартості. Кожен вироблений товар надходить в обмін з певною ціною виробництва. Якщо пропозиція даного товару менша, ніж існуючий на нього попит, ціна на цей товар почне рости. Його виробники отримають високі доходи. Як наслідок, в дану галузь почнуть вкладати ресурси, вилучені з інших, менш прибуткових галузей. Виробництво товару розшириться. Якщо ж пропозиція перевищує попит, ціна, а разом з нею доходи падають, ресурси ж перерозподіляються у більш прибутково привабливі галузі.

Закон вартості стимулює розвиток продуктивних сил. Товаровиробники, у яких індивідуальні затрати виробництв нижчі від суспільно-необхідних, отримують додатковий дохід. Тому між товаровиробниками відбувається змагання за зниження індивідуальних затрат. Цього можна досягнути шляхом вдосконалення техніки, технології, підвищенню рівня кваліфікації працівників. Як наслідок, прискорюється прогрес у розвитку продуктивних сил.

Закон вартості диференціює товаровиробників. Постійне коливання цін, зміни у ринковій кон’юнктурі призводить до диференціації (розшарування) виробників – одні процвітають, а інші несуть збитки і розорюються.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...