Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Iзобаричний процес



Характеристика процесу: р= соnst, dP=0.

Робота газу. Елементарна робота газу

.

Щоб визначити всю роботу в iзобаричному процесi, проiнтегруємо вираз елементарної роботи. При цьому тиск, як сталу величину, винесемо за знак iнтеграла:

(2.23)

Рис.2.9

Графiчно в координатнiй площинi р, V (рис.2.9) робота газу в iзобаричному процесi дорiвнює площi прямокутника, обмеженого графiком стану газу (iзобарою), вiссю об’ємiв й ординатами, що вiдповiдають тиску р для початкового i кiнцевого об’смiв газу.

Кiлькiсть теплоти. Щоб обчислити кiлькiсть теплоти, яку дiстає газ в iзобаричному процесi, проiнтегрусмо вираз:

(2.24)

Як бачимо, в iзобаричному процесi одержувана кiлькiсть теплоти бiльша вiд роботи газу: тут частина теплоти витрачається на збiльшення внутрiшньої енергії газу, температура якого пiдвищується.

Молярна теплоємність в ізобаричному процесі

. (2.25)

В результаті

(2.26)

Отриманий вираз називається рівнянням Майєра. Воно вказує на те, що завжди більше від Сv. Це тому, що під час нагрівання при сталому тиску потрібна додаткова кількість теплоти на виконання роботи розширення газу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...