Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота при зміні об’єму



Газ знаходиться в циліндричній посудині з поршнем (рис. 2.5). Якщо газ, розширюючись, переміщує поршень на нескінченно малу відстань dl, то він виконує над ним роботу

, (2.13)

де S - площа поршня, Sdl=dV - зміна об єму газу. Повну роботу А, яка виконана газом при зміні його об єму від V1 до V2, знайдемо інтегруванням:

(2.14)

Рис. 2.5 Рис. 2.6

Тобто, щоб визначити роботу системи при зміні об’єму, потрібно тиск проінтегрувати за об’ємом від початкового V1 до кінцевого V2 значень.

На координатній площині (p, V) робота дорівнює площі криволінійної трапеції, яка зверху обмежена графіком залежності p = f (V), знизу – віссю V, ліворуч і праворуч прямими V = V1 і V = V2 (рис. 2.6).

Величина роботи залежить не тільки від початкового і кінцевого станів,а й від того, яким є термодинамічний процес. Якщо процес відбувається по замкненій кривій і газ повернувся до початкового стану, то повна робота, виконана газом, не дорівнює нулю.

Кількість теплоти. Під кількістю теплоти розуміють лише ту частину енергії, яка передається у процесі теплообміну і яка не може визначати ні теплової, ні внутрішньої енергії тіла в цілому. Робота і теплота тісно пов’язані між собою і мають ту спільну властивість, що вони існують лише в процесі передавання енергії, а їх числові значення залежать від виду цього процесу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 947 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...