Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розпад СРСР. СНД



7-8 грудня 1991 р. в Біловезькій пущі під Брестом відбулася зустріч Голови Верховної Ради Білорусі С. Шушкевича, Президента Росії Б. Єльцина і Президента України Л. Кравчука, які підписали угоду про розпад СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав (12.5.).

12.5. Співдружність Незалежних Держав (СНД) – створена 8 грудня 1991 р. Білоруссю, Росією, Україною. 21 грудня 1991 р. після підписання Декларації про СНД в Алма-Аті до організації приєдналися Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан. Не увійшли Прибалтійські країни, Грузія (приєдналася пізніше). У 1993 р. був прийнятий Статут СНД. Має діючі органи: Рада глав держав, Рада глав урядів, Рада міністрів закордонних справ, Консультаційно-координаційний комітет, Міжпарламентська асамблея, Комісія з прав людини, Господарський суд, Рада спільної безпеки, Рада міністрів оборони, Міждержавний економічний комітет та ін.

Причини розпаду СРСР:

причина суть результат
зовнішньо-політична 1) Демократичні рухи в Угорщині, Чехословаччині, Польщі, які показали, що влада комуністів – це не обов’язково влада народу. 2) Імперська політика союзного уряду, внаслідок якої народ був втягнутий в багато військових конфліктів в Азії і Африці, а також у “холодну війну”, на яку витрачалися народні кошти. 1) Радянський Союз втрачав авторитет в очах міжнародного співтовариства, поспіхом виводячи війська з охоплених демократичними перетвореннями країн “соціалістичного табору”, катастрофічно падав авторитет соціалістичної моделі побудови суспільства. 2) Народи Союзу зажадали самі визначати зовнішню і внутрішню політику.
національна Зростання національної самосвідомості народів, які входили до складу союзної держави із великоросійським центром. За час існування СРСР створилися сучасні нації і розгорнувся рух за національне самовизначення.
ідейно-моральна Майже 70 років радянські люди пов’язували з СРСР своє уявлення про справедливу державу та побудову світлого майбутнього. Внаслідок гласності вони побачили дуже серйозні вади цієї держави. Зневіра в ідеалах комунізму-соціалізму, відмова у підтримці та лояльності радянській державі. Без народної підтримки федеративна держава (СРСР) була приречена на розпад.
економічна Адміністративно-командна система виявилася непридатною для керування надзвичайно складним за структурою, великим за масштабом народним господарством, котре до того ж мало велику кількість регіональних специфік. Єдиний народногосподарський комплекс насправді був далеко не цілісним і методами наказу керувати ним з одного центру виявилося практично неможливо, а тому союзні республіки прагнули до економічної самостійності.




Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...