Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прискорення. Гласність. Демократизація



Зміст перетворень:

– прискорити розвиток народного господарства з урахуванням НТР та великого інтелектуального потенціалу народу;

– перейти від державного соціалізму до демократичного соціалізму, в якому в центрі уваги держави і суспільства повинна бути людина, її інтереси та права.

Перетворення в економіці:

– надано самостійність трудовим колективам;

– введено госпрозрахунок;

– реорганізована структура управління народним господарством, тобто ліквідовано більше 100 республіканських органів управління, їх функції перейшли безпосередньо підприємствам;

– впроваджувалася оренда, кооперація;

– виникли малі підприємства, а на селі – сімейний підряд.

Але економічні перетворення не давали бажаних результатів.

Причини відсутності результатів економічних перетворень:

– переважна частина капіталовкладень була витрачена у незавершеному будівництві та у неефективних виробництвах, що закладало підвалини для додаткової інфляції;

– на світовому ринку впали ціни на нафту, продаж якої була головною статею отримання валюти;

– стара авторитарна система, яка блокувала всі кроки, що хоч якось послаблювали владу центру, бюрократії взагалі.

Наприкінці 80-х рр. була зроблена спроба реформувати політичну систему. У 1988 р. XIX конференція КПРС прийняла з цього приводу низку резолюцій, які містили в собі ідеї значних перетворень на шляху демократизації суспільства.

Перетворення в політиці:

політична демократизація та плюралізм: у 1990 р. вперше за радянських часів відбулися вибори до Верховної Ради України і місцевих Рад на альтернативній основі (тобто в виборах брали участь громадські організації та новостворені партії, внаслідок чого було закладено основу для багатопартійності (11.4.));

гласність(11.5.) в діяльності партійних і державних органів: зростала громадсько-політична активність людей, відмінялася цензура, заохочувалася ініціатива у всіх сферах діяльності.

11.4. Багатопартійність – існування трьох або більше партій, які на законних засадах ведуть боротьбу за владу у країні.

11.5. Гласність – курс на прозорість та звітність діяльності урядових структур, а також забезпечення населення вичерпною та неупередженою інформацією з будь-яких питань, що не становлять державної таємниці.

Але перетворення доби перебудова наштовхнулися на опір бюрократії центру, яка побачила в цьому небезпеку втрати влади.

Стихійність, майже не контрольованість економічних процесів потягла за собою виникнення негативних соціально-економічних явищ (такі як, наприклад, “чорний ринок”, “тіньова економіка”, “рекет”, “мафіозні структури”, “наркоманія” тощо).

Зростала і політична нестабільність. Пішов у відставку В.В.Щербицький (1989 р.). У 1990 р. Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет. В ній було проголошено про пріоритет українських Конституції і законів над союзними. Тоді ж Верховна Рада прийняла постанову “Про проект концепції і програми переходу Української РСР до ринкової економіки”. В СРСР почалися відцентрові тенденції.

Таким чином, період з середини 60-х до кінця 80-х рр. був для України часом повороту до консерватизму, застою, спроб економічного і політичного реформування в рамках радянської системи.

Економічна реформа другої половини 60-х рр. дала тільки короткочасний ефект. Вона змінилася економічним застоєм.

Консерватизм, застій у політиці супроводжувалися розвитком політичної опозиції, дисидентства, правозахисного руху.

У другій половині 80-х рр. авторитарна система зробила чергову спробу економічного і політичного реформування, що мала назву “перебудова”. Ця спроба привела економічну і політичну систему країни до краху.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...