Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація інвестицій підприємства



Вид інвестицій Характеристика
За об'єктами вкладення капіталу
Реальні характеризують вкладення капіталу у відтворення основ­них засобів, в інноваційні нематеріальні активи, у приріст запасів товарно-матеріальних цінностей та інші об'єкти ін­вестування, пов'язані зі здійсненням операційної діяльно­сті підприємства або поліпшенням умов праці та побуту персоналу.
Фінансові характеризують вкладення капіталу в різні фінансові ін­струменти (в основному в цінні папери) з метою отримання доходів у майбутньому.
За характером участі в інвестиційному процесі
Прямі передбачають пряму участь інвестора у виборі об'єктів ін­вестування і вкладення капіталу. Вони здійснюються шля­хом безпосереднього вкладення капіталу до статутних ка­піталів інших підприємств. Пряме інвестування здійсню­ють в основному досвідчені інвестори, які достатньо поін­формовані про об'єкти інвестування і добре ознайомлені з його механізмом.
Непрямі передбачають вкладення капіталу інвестора, опосередковане іншими особами (фінансовими посередниками).
За періодами інвестування
Короткострокові характеризують вкладення капіталу на період до одного року.
Довгострокові характеризують вкладення капіталу на період понад один рік.
За рівнем інвестиційного ризику
Безризикові це вкладення коштів у такі об'єкти інвестування, за якими відсутній реальний ризик втрати капіталу (очікуваного до­ходу) і практично гарантовано отримання розрахункової суми інвестиційного доходу.
Низькоризикові це вкладення капіталу в об'єкти інвестування, ризик за якими значно нижчий від середньоринкового.
Середньоризикові рівень ризику за об'єктами інвестування приблизно відповідає середньоринковому.
Високоризикові рівень ризику перевищує середньоринковий.
Спекулятивні вкладення капіталу в найризиковіші інвестиційні проекти або інструменти інвестування, за якими очікується найви­щий рівень інвестиційного доходу.
За формами власності капіталу, що інвестується
Приватні характеризують вкладення коштів фізичних і юридичних (недержавних форм власності) осіб.
Державні характеризують вкладення капіталу державних підпри­ємств, а також коштів держаного бюджету різних рівнів і державних позабюджетних фондів.
За регіональною належністю інвесторів
Національні (внутрішні)характеризують вкладення капіталу резиден­тами (юридичними або фізичними особами) даної країни в об'єкти інвестування на її території. Резиденти — юридич­ні особи та суб'єкти господарської діяльності України, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), які створені та здійснюють свою діяльність відпові­дально до законодавства України з місцезнаходженням на її території.
     

Іноземні передбачають вкладення капіталу нерезидентами в об'єкти (інструменти) інвестування даної країни. Нерезиденти юридичні особи та суб'єкти господарської діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами України, які ство­рені та здійснюють свою діяльність відповідно до законо­давства іншої держави.

2. Основні поняття інвестиційної діяльності, її об'єкти та суб'єкти

Інвестиційною діяльністю є сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій. Інвестиційна діяльність здійснюється на основі:

- інвестування, що здійснюється громадянами, недержавними під­приємствами, господарськими асоціаціями, спілками і товари­ствами, а також громадськими і релігійними організаціями, ін­шими юридичними особами, заснованими на колективній власності;

- державного інвестування, здійснюваного органами влади і упра­вління, а також державними підприємствами і установами за ра­хунок власних і позичкових коштів;

- іноземного інвестування;

- спільного інвестування, що здійснюється громадянами і юридич­ними особами України та іноземних держав.

Об'єктами інвестиційної діяльності можуть бути:

- будь-яке майно, в тому числі основні фонди і оборотні кошти в усіх галузях та сферах народного господарства;

- цінні папери;

- цільові грошові вклади;

- науково-технічна продукція;

- інтелектуальні цінності;

- інші об'єкти власності та майнові права.

Забороняється інвестування в об'єкти, створення і використання яких не відповідає вимогам санітарно-гігієнічних, радіаційних, еколо­гічних, архітектурних та інших норм, встановлених законодавством України, а також порушує права й інтереси громадян, юридичних осіб і держави.

Суб'єктами (інвесторами і учасниками) інвестиційної діяльності мо­жуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав, а також держави.

Інвестори суб'єкти інвестиційної діяльності, які приймають рі­шення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та ін­телектуальних цінностей в об'єкти інвестування.

Інвестори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяльності.

Учасниками інвестиційної діяльності можуть бути громадяни та юридичні особи України, інших держав, які забезпечують реалізацію ін­вестицій як виконавці замовлень або на підставі доручення інвестора.

Процес вкладення капіталу називається інвестуванням.

Усі суб'єкти інвестиційної діяльності мають рівні права щодо здійснення інвестиційної діяльності.

Інвестор самостійно визначає цілі, напрями, види й обсяги інвестицій, залучає для їх реалізації на договірній основі будь-яких учасників інве­стиційної діяльності, у тому числі шляхом організації конкурсів і торгів. За рішенням інвестора права володіння, користування і розпорядження інвестиціями, а також результатами їх здійснення можуть бути передані іншим громадянам та юридичним особам. Взаємовідносини при такій пе­редачі прав регулюються ними самостійно на основі договорів.

Для інвестування можуть бути залучені фінансові кошти у вигляді кредитів, випуску в установленому законодавством порядку цінних па­перів і позик.

Інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об'єк­тами та результатами інвестицій, включаючи реінвестиції та торговель­ні операції на території України.

Інвестор зобов'язаний:

* подати фінансовим органам декларацію про обсяги і джерела здійснюваних ним інвестицій;

* одержати необхідний дозвіл або погодження відповідних дер­жавних органів та спеціальних служб на капітальне будівництво;

* одержати позитивний комплексний висновок державної експер­тизи щодо дотримання в інвестиційних програмах та проектах будівництва чинних нормативів з питань санітарного й епідеміч­ного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбе­реження, пожежної безпеки, міцності, надійності та необхідної довговічності будинків і споруд, а також архітектурних вимог.

Суб'єкти інвестиційної діяльності зобов'язані:

* дотримуватися державних норм і стандартів;

* виконувати вимоги державних органів і посадових осіб, що пред'являються в межах їх компетенції;

* подавати в установленому порядку бухгалтерську і статистичну

звітність;

* не допускати недобросовісної конкуренції і виконувати вимоги законодавства про захист економічної конкуренції;

* сплачувати податки та збори (обов'язкові платежі).

Основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб'єктами інвестиційної діяльності, е договір (угода).

Інвестиційна діяльність може здійснюватися за рахунок:

- власних фінансових ресурсів інвестора (прибуток, грошові на­копичення і заощадження громадян, юридичних осіб тощо);

- позичкових фінансових коштів інвестора (облігаційні позики, банківські та бюджетні кредити);

- залучених фінансових коштів інвестора (кошти, одержані від продажу акцій, пайові та інші вклади громадян і юридичних осіб);

- бюджетних інвестиційних асигнувань;

- безоплатних та благодійних вкладів, пожертвувань організацій, підприємств і громадян.

Регулювання умов інвестиційної діяльності здійснюється шляхом:

- надання фінансової допомоги у вигляді дотацій, субсидій, субвенцій, бюджетних позик на розвиток окремих регіонів, галузей, ви­робництв;

- державних норм та стандартів;

- заходів щодо розвитку та захисту економічної конкуренції;

- роздержавлення і приватизації власності;

- визначення умов користування землею, водою та іншими при­родними ресурсами;

- політики ціноутворення;

- проведення державної експертизи інвестиційних програм та про­ектів будівництва;

- інших заходів.

Держава гарантує захист інвестицій.

Під захистом інвестицій розуміють комплекс організаційних, тех­нічних та правових заходів, спрямованих на створення умов, які сприя­ють збереженню інвестицій, досягненню цілі внесення інвестицій, ефек­тивній діяльності об'єктів інвестування та реінвестування, захисту законних прав та інтересів інвесторів, у тому числі права на отримання прибутку (доходу) від інвестицій.

Існують певні умови призупинення або припинення інвестиційної діяльності. Вказана процедура провадиться за рішенням:

* інвесторів, при цьому інвестори відшкодовують збитки учасни­кам інвестиційної діяльності;

* правочинного державного органу.

Рішення державного органу може бути прийнято з таких причин:

* якщо продовження інвестиційної діяльності може призвести до порушення встановлених законодавством санітарно-гігієнічних, архітектурних, екологічних та інших норм, прав та інтересів гро­мадян, юридичних осіб і держави;

* оголошення в установленому законодавством порядку інвестора банкрутом через неплатоспроможність;

* стихійного лиха;

* запровадження надзвичайного стану.

3. Поняття, види і форми здійснення іноземних інвестицій

Успішний розвиток економіки України значною мірою залежить від залучення іноземних інвестицій.

Іноземні інвестиції - всі види майнових та інтелектуальних цінно­стей, що вкладаються іноземними суб'єктами господарської діяльності в Україні, в результаті чого утворюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Іноземні суб'єкти господарської діяльності - суб'єкти господарсь­кої діяльності, що мають постійне місцезнаходження або постійне місце проживання за межами України.

Іноземними інвесторами визнаються суб'єкти, що здійснюють інвестиційну діяльність на території України:

- юридичні особи, утворені за законодавством іншим, ніж законо­давство України;

- іноземці та особи без громадянства, які не мають постійного міс­ця проживання на території України;

- міжнародні урядові та неурядові організації;

- інші держави;

- інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності.

Іноземні інвестори мають право здійснювати інвестиції на тери­торії України у вигляді:

- іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним

банком України,

- будь-якого рухомого і нерухомого майна та пов'язаних із ним майнових прав;

- інших цінностей (майна), які визнаються іноземними інвестиціями. Іноземні інвестори мають право здійснювати всі види інвестицій у таких формах:

участь у господарських організаціях, що створюються разом із вітчизняними юридичними особами чи громадянами, або прид­бання частки в діючих господарських організаціях;

створення іноземних підприємств на території України, філій або інших структурних підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств;

придбання безпосередньо нерухомого або рухомого майна, що не заборонено законодавством України, або придбання акцій чи ін­ших цінних паперів;

придбання самостійно або за участі громадян чи вітчизняних юридичних осіб прав користування землею та використання при­родних ресурсів на території України;

господарська діяльність на основі угод про розподіл продукції;

придбання інших майнових прав;

в інших формах, не заборонених законодавством.

На території України можуть створюватися і діяти суб'єкти господа­рювання з іноземними інвестиціями, які здійснюють свою діяльність у наступних формах:

- підприємство з іноземними інвестиціями;

- іноземне підприємство;

- філія або представництво іноземної юридичної особи;

- інші форми, не заборонені законодавством.

Підприємством з іноземними інвестиціями визнається підприєм­ство, в статутному фонді якого не менш як десять відсотків становить іноземна інвестиція. Підприємство набуває статусу підприємства з іно­земними інвестиціями з дня зарахування іноземної інвестиції на йог баланс.

Підприємства з іноземними інвестиціями мають право бути заснов­никами дочірніх підприємств, створювати філії і представництва на те­риторії України та за її межами.

Іноземним підприємством є унітарне або корпоративне підприєм­ство, створене за законодавством України, що діє тільки на основі влас­ності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діюче підприємство, придбане повністю у власність цих осіб.

З метою забезпечення стабільності правового режиму іноземного ін­вестування встановлюються такі гарантії для іноземних інвесторів:

* застосування державних гарантій захисту іноземних інвестицій у разі зміни законодавства про іноземні інвестиції;

* гарантії щодо примусового вилучення, а також від незаконних дій органів влади та їх посадових осіб;

* компенсація і відшкодування збитків іноземним інвесторам;

* гарантії у разі припинення інвестиційної діяльності;

* гарантії переказу прибутків та використання доходів від інозем­них інвестицій;

* інші гарантії здійснення інвестиційної діяльності.

У разі зміни законодавства про режим іноземного інвестування на вимогу іноземного інвестора застосовуються державні гарантії, які виз­начені законодавством, що діяло на момент вкладення інвестицій.

Література: Шваб Л.І. с. 195-205





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 343 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...