Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема «економічна природа поточних витрат



ПІДПРИЄМСТВА»

План

1. Економічна сутність поточних витрат та їх взаємозв’язок з ресурсами підприємства.

2. Види валових витрат підприємства та їх характеристика згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».

В процесі здійснення господарської діяльності кожне підприємство несе витрати, які в економічній теорії діляться на одноразові і поточні.

До одноразових відносять витрати на придбання основних фондів і в цілому створення виробничої потужності підприємства, витрати на формування фонду оплати праці, фонду фінансових ресурсів, основна частина яких авансується за рахунок оборотних коштів (оборотного капіталу).

В процесі повсякденної господарської діяльності виникають витрати, які називають поточними.

За економічною сутністю поточні витрати торговельного підприємства є затрати живої та уречевленої праці на здійснення поточної торговельної та інших видів господарської діяльності. За натурально-речовинним складом – це спожита частина матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Відповідно до галузевих особливостей господарської діяльності склад поточних витрат у підприємств неоднорідний. Виділяють чотири види підприємств:

- підприємства, що здійснюють випуск продукції і її реалізацію;

- підприємства, що виконують роботи (будівельні, ремонтні);

- підприємства, що створюють послуги (побутові, комунальні);

- підприємства, що надають торгово-посередницькі послуги (продаж товарів, інші торгові послуги).

У підприємствах перших трьох груп визначається собівартість продукції, робіт або послуг, як частина поточних витрат. В таких підприємствах калькуляція собівартості – найважливіша ділянка економічної роботи, оскільки собівартість складає основу ціноутворення на продукцію, роботи та послуги.

Поточні витрати виробничих підприємств за різноманітними причинами не співпадають з собівартістю продукції. Не включаються в її склад витрати на освоювання нової продукції, утрати від браку, нестачі та порчі матеріалів.

Таким чином, у всіх підприємствах вказаних перших трьох видів необхідним є розмежування у складі витрат собівартості продукції, робіт і послуг та інших поточних витрат.

Для здійснення своєї діяльності торговельне підприємство використовує трудові, матеріальні та фінансові ресурси. Ресурси, що застосовуються в торговельно-технологічних процесах, споживаються і трансформуються у витрати. Взаємозв’язок ресурсів та витрат відображено схемою.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...