Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програмування в Access з використанням мови SQL



Призначення мови SQL. Мова SQL призначена для програмування запитів в Access, управління реляційними базами даних.

Можливості мови SQL:

Ø Створення запитів.

Ø Управління реляційними базами даних.

Ø Є стандартом для спілкування програмних продуктів (СКБД) різних виробників.

Характеристика SQL. SQL це скорочення від Structured Query Language.

Мова SQL була розроблена фірмою IBM на початку 70 х років у рамках проекту побудови систем управління реляційними базами даних.

Особливість мови SQL. Деякі запити не можуть бути визначені в бланку запиту. Це запити до сервера, що керують запити і запити на об’єднання. Для створення таких запитів потрібно ввести інструкцію SQL безпосередньо у вікно запиту в режимі SQL.

Структура мови SQL. Коли користувач створює запит у режимі конструктора запиту (користуючись графічними можливостями QBEQuery By Example запиту за зразком) Microsoft Access автоматично створює еквівалентну інструкцію SQL. Користувач має можливість переглядати і змінювати інструкції SQL у режимі SQL. Текст SQL -запиту можна переглянути, якщо в конструкторі запиту обрати команду SQL …з підменю Виду. Якщо змінити текст SQL -запиту, то автоматично обновиться відповідний запит у вікні конструктора. Запити в SQL будуються за допомогою спеціальних інструкцій (директив, операторів, предикатів) які вказують, що потрібно зробити з вхідним набором даних (таблицею або іншим запитом) для генерації вихідного набору даних. Аргументи цих інструкцій задають конкретні імена полів, таблиць, умови, відношення. Прикладами запитів SQL можуть служити запити на об’єднання, керуючи і підлеглі запити до сервера. Запит на об’єднання комбінує поля (стовпці) з однієї або декількох таблиць або запитів в одне поле в результатах запиту. Наприклад, якщо шість постачальників щомісяця посилають нові списки устаткування то за допомогою запиту на об’єднання ці списки можна об’єднати в один, а потім помістити результати в нову таблицю, створену за допомогою запиту на створення таблиці, заснованого на запиті на об’єднання. Запит до сервера відправляє команди безпосередньо в бази даних ODBC, такі як Microsoft FoxPro, причому використовуються тільки команди, підтримувані сервером. Наприклад, запит до сервера можна використовувати для завантаження записів або зміни даних.

Керуючі запити створюють, видаляють і змінюють таблиці або створюють індекси в базах даних, таких як таблиці Microsoft Access або Microsoft FoxPro. Підлеглий запит являє собою інструкцію SQL SELECT, вкладену в запит на вибірку або запит на зміну. Щоб визначити нове поле, дану інструкцію можна ввести в рядок Поле в бланку запиту. Щоб указати для даного поля умову добору, введіть інструкцію в рядок Условие отбора.

Підлеглі запити використовуються для:

Інструкції мови SQL:

ü Оператори:
SELECT
- вибрати

ü Операції:
INNER JOIN
– внутрішнє поєднання

ü Директиви:
FROM
– від куди;
WHERE - де;
IN - у;
GROUP BY - групуючи по;
HAVING - що мають;
ORDER BY - упорядковуючи по.

ü Предикати (логічне судження про предмет):
ALL
– усі;
DISTINCT – відмінність;
DISTINCTROW – різні ряди;
TOP – верхній.

Використання виразів в інструкціях SQL. Вирази вводять в інструкції SQL при редагуванні запитів у режимі SQL, а також у значення деяких властивостей і аргументів. Наприклад, за допомогою інструкції SQL можна визначити значення властивості Источник строк (RowSource) списку у формі або звіті для створення списку.

Введення виразів SQL у значення властивостей і аргументів. Інструкції SQL можна вводити як значення деяких властивостей і аргументів. Найпростіше скопіювати і вставити вираз з вікна режиму SQL. Наприклад, вираз SQL можна використовувати як аргумент «Условие отбора» макрокоманд «ОткрытьФорму» (OpenForm) і «ПрименитьФильтр» (ApplyFilter), як аргументи, що визначають підмножину або умови в статистичних функціях по підмножині, а також як значення властивостей Источник записей (RecordSource) або Источник строк (RowSource) форм і звітів. Щоб створити запит мовою SQL на об’єднання необхідно створити запит в режимі конструктора не додаючи таблиць до бланку запиту. Далі закривають вікно Добавление таблиц. В меню Запрос вибирають команду Запрос SQL, а потім команду Объединение. Можна також вибрати Режим SQL піктографічного меню Вид.

Приклади виразів в інструкціях SQL. Вирази використовуються в різних компонентах інструкції SQL

Таблиця 8. Приклади виразів

Вираз Результат
SELECT [Ім’я],[Прізвище] FROM [Співробітники] WHERE [Прізвище]="Сидоров"; Виводить значення полів «Ім’я» і «Прізвище» для співробітників, що мають прізвище Сидоров.
SELECT [КодТовара],[Марка] FROM [Товари] WHERE [КодТипа]=Forms![Нові товари]![КодТипа]; Виводить значення полів «КодТовара» і «Марка» з таблиці «Товари» для записів, у яких значення поля «КодТипа» збігається зі значенням елемента керування «КодТипа»у відкритій формі «Нові товари».
SELECT Avg([Відпускна ціна]) AS [Середня відпускна ціна] FROM [Відомості про замовлення] WHERE [Відпускна ціна]>1000; Обчислює середню відпускну ціну для замовлень, у яких значення в поле «Відпускна ціна» перевищує 1000, і виводить їх у поле «Середня відпускна ціна».
SELECT [КодТипа],Count([КодТовара]) AS [КодКоличестваТоваров] FROM [Товари] GROUP BY [КодТипа] HAVING Count([КодТовара])>10; Виводить у полі «КодКоличестваТоваров» загальну кількість товарів для типів, що мають більше 10товарів.

Простий запит SQL (на вибірку). Запит Квартальні обороти





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 665 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...