Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація оболонок



Література:

Обов'язкова: [1] Чертов І.М. Зварні конструкції: Підручник. - К.: Арістей, 2006. с. 339 - 340.

Додаткова: [2] Клименко Ф.Є. Металеві конструкції:. Львів: Світ 2002

Листовими конструкціями називаються такі конструкції, для яких листи є основними елементами, що відповідають за працездатність. Головним чином вони являють собою конструкції з криволінійною поверхнею (оболонки) або з плоскою поверхнею (пластини). Найбільш розповсюдженими зварними листовими конструкціями є оболонки.

Оболонкою називається тіло, що обмежується двома криволінійними поверхнями, відстань між якими (товщина оболонки - σ< R/20) мала у порівнянні з іншими розмірами тіла, тобто нормальні напруження на

площинах паралельних поверхням такі, що їх значеннями можна знехтувати. Оболонки працюють на зовнішнє або внутрішнє розподілене навантаження. Оболонки призначаються для збереження газоподібних рідких або сипучих тіл або їхньої технологічної переробки. У зв'язку з цим розрізняють наступні види оболонок:

1) газгольдери - для збереження і розподілу газів;

2) резервуари - для збереження води, нафтопродуктів та інших рідин;

3) спеціальні конструкції металургійної, хімічної та інших галузей про­мисловості (домни, повітронагрівачі, автоклави, різні великі хіміч­ні апарати і т. п.);

4) труби і трубопроводи великих діаметрів, що використовуються на металургійних, хімічних та інших заводах, гідроелектростанціях, а також у якості магістральних нафто- і газопроводів та інш.

Оболонки застосовуються не тільки як конструкції, сприймаючі різні навантаження, але також як судини завдяки щільності.

Листові конструкції в більшості являють собою оболонки обертання (циліндричні, сферичні, конічні і т. п.), тобто мають найвигіднішу форму при впливі на них навантажень від газоподібних і рідких тіл.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...