Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи визначення збiльшення зорових труб



Одним з важливих параметрiв зорових труб є їх збiльшення. Для геодезичних приладiв збiльшення зорових труб вказують у паспортах приладiв. Як правило, збiльшення зорових труб нiвелiрiв становить 30 - 40 крат, а теодолiтiв вiд 20 (Т-30) до 60 (Т-05). Для визначення збiльшення зорових труб найпростiше застосувати метод Галiлея. Суть методу полягає в тому, що одночасно спостерiгають зображення рейки в окулярi та безпосередньо оком (рис. 4.1).

Визначають кiлькiсть сантиметрових поділок, якi видно у вибраному промiжку за допомогою зорової труби та неозброєним оком. Для зручностi взяття вiдлiку "на око" рейку треба встановити на вiддалi 5 - 10 метрiв вiд приладу. Кiлькiсть поділок, зафiксованих з допомогою зорової труби, буде менша, нiж визначених "на око".

Рисунок 4.1 – Визначення збільшення зорової труби методом Галілея

Збiльшення зорової труби буде становити:

, (4.1)

де N, n – вiдповiдно, кiлькiсть сантиметрових дiлень, визначених з допомогою зорової труби та "на око". Наприклад, за результатами вимiрювань встановлено, що N = 150, n = 5, отже Г = 30.

Збiльшення зорової труби можна визначити за формулою:

, (4.2)

де – вiдповiдно, фокуснi вiддалi об'єктива та окуляра.

Цей метод складнiший, оскiльки треба знати фокуснi вiддалi об'єктива та окуляра. Їх визначають експериментально i за ними визначають збiльшення зорової труби.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...