Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Колiматори



Колiматор – довгофокусуюча зорова труба, у фокусi якої розмiщують сiтку ниток або джерело свiтла. В цьому випадку променi, що йдуть вiд джерела свiтла, будуть утворювати пучок паралельних свiтлових променiв (рис. 3.6).

Рисунок 3.6 – Коліматор

При наведеннi зорової труби на колiматор труба буде фокусуватись на безмежність. Цю властивiсть використовують для повiрки геодезичних приладiв, а також в iнженерно-геодезичних роботах. Наприклад, при деяких повiрках геодезичних приладiв згiдно з iнструкцiєю необхiдно навести трубу на вiддалений предмет, що неможливо в умовах майстернi. Використовуючи колiматор такi повiрки можна зробити i в примiщеннi. В iнженерно-геодезичних роботах колiматор використовують для визначення спiвпадання осей та невеликих кутових змiщень. Наприклад, якщо осi будуть спiвпадати, то зображення джерела свiтла буде фiксуватись у центрi другої труби.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...