Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчальні методичні матеріали: 1; 3 С.86 - 119; 5 С.114 - 142; 6 С.54 - 64



Контрольні питання:

1. Прокоментуйте складові моделі «детермінанти національного ромба» М. Портера. Наведіть приклад з практики, який демонструє вплив окремих детермінант та їх взаємодію стосовно будь-якої галузі української економіки.

2. Що таке «конкурентні переваги»? Як їх треба вивчати, фор­мувати та використовувати?

3. Для чого застосовується SPACE-аналіз? Які переваги він має під час визначення конкурентоспроможності підприємства?

4. Охарактеризуйте методи визначення конкурентоспроможності товару. Що є спільного та відмінного між категоріями «якість» і «конкурентоспроможність» товарів?

5. Наведіть фактори, які можуть застосовуватись для формування «стратегічних груп». Схарактеризуйте «стратегічну групу» університету, де ви навчаєтесь.

6. Як визначаються «сильні» та «слабкі» сторони організації? Наведіть приклади позначених характеристик будь-якого українського підприємства.

7. Що таке «бенчмаркінг»? Які види бенчмаркінгу існують? У чому полягають їх відмінності та спільні риси?

Тема 5. Методи аналізу та прогнозування розвитку середовища організації

Складання стратегічного балансу та сутність SWOT-аналізу. Сутність “стратегічного балансу” та методи його побудови в залежності від об’єкту дослідження. Основні етапи застосування SWOT-аналізу. Загальні зовнішні можливості та загрози, загальні характеристики сильних та слабких сторін організації, що використовуються в SWOT-аналізі, їх зв'язок з оцінкою конкурентоспроможності організацій, методи їх кількісного визначення.. Характеристика особливостей змісту стратегічного балансу організацій України. Варіанти організації проведення SWOT-аналізу на різних рівнях управління економікою.

Прогнозування в системі стратегічного управління Функції прогнозування в системі стратегічного управління. Зв’язок прогнозів з цілями та стратегіями організації. Основні групи методів прогнозування. Фактори вибору методів прогнозування відповідно до об’єкту. Розробка сценаріїв розвитку подій (основні етапи). Методи розробки сценаріїв. Концепція стратегічного моніторингу: зміст, основні характеристики, сфери застосування, варіанти організації проведення.

Необхідність та особливості використання основних методів прогнозування в організаціях України. Побудова та застосування прогнозів “оптимістичного” та “песимістичного” розвитку подій для різних об’єктів, що досліджуються у середовищі. «Обов’язкові» та «додаткові» сценарії Досвід застосування експертних методів, методів екстраполяції та моделювання у вітчизняних організаціях.

Таблиця 5.1





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...