Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проект на геологорозвідувальні роботи



Проект на ГРР складається з текстової частини, графічних і текстових додатків.

Текстова частина проекту складається з таких розділів:

1) вступ;

2) географо-економічна та геологічна позиція об’єкта робіт;

3) огляд, аналіз та оцінка результатів раніше проведених робіт;

4) геологічна, гідрогеологічна, геохімічна та геофізична характеристика об’єкта робіт;

5) обгрунтування методики, обсягів та умов проведення робіт, що проектуються;

6) очікувані результати робіт;

7) організація та забезпечення проведення робіт на об’єкті;

8) охорона надр і навколишнього природного середовища;

9) розрахунки проектних показників, зведені таблиці обсягів та умов проведення робіт, що проектуються.

Зміст кожного розділу визначається характером об’єкта робіт. Окремі розділи можуть об’єднуватися між собою або виключатися зі складу проекту.

У вступі обґрунтовується вибір об’єкта, а також наводяться відомості про виконавців робіт.

У розділі „Географо-економічна та геологічна позиція об’єкта ГРР” наводяться відомості про адміністративне положення території, геолого-структурну прив’язку, кліматичні та економічні умови, рельєф місцевості, шляхи сполучення, гідрографію, які обґрунтовують, в разі потреби, відхилення від нормалізованих умов організації та забезпечення ГРР.

Розділ „Огляд, аналіз і оцінка результатів раніше проведених робіт” повинен містити в собі матеріали, необхідні для обгрунтування методики та обсягів робіт, що проектуються.

У розділі „Геологічна, гідрогеологічна, геохімічна та геофізична характеристика об’єкта робіт” крім даних про стратиграфію, літологію, тектоніку, гідрогеологічні умови, повинні бути наведені відомості про корисні копалини, геофізичні та геохімічні аномалії, їхній зв’язок зі структурами. Одночасно необхідно приділити увагу особливостям залягання, тріщинуватості, обводнення та загазованості гірських порід, наявності зон аномального тиску і таке інше, які впливають на технологію буріння свердловин, проведення гірничих, геофізичних та інших робіт.

Розділ„Обгрунтування методики, обсягів і умов проведення робіт, що проектуються” повинен містити в собі матеріали, необхідні для обгрунтування видів і методів ГРР, що проектуються, з урахуванням комплексного та послідовного їх проведення: обсяги робіт у фізичному вимірі (м, км) за категоріями трудності, буріння тощо; характеристики виробок (глибини, діаметра і конструкції свердловин, перетину та протяжності (глибини) гірничих виробок, тривалості випробувань на продуктивність, відкачок і спостережень, обсягів і видів відбору проб, модифікації та параметрів геофізичних досліджень, масштабів картування і протяжності маршрутів тощо.

Обсяги допоміжних робіт, що супроводжують і забезпечують проведення основних видів робіт, не вказуються і обґрунтовуються окремо.

Розділ проекту„Очікувані результати робіт” повинен містити:

а) найменування, вид і склад звітних матеріалів, терміни їхнього оформлення та зазначення кінцевої інстанції їхньої апробації;

б) перелік основних задач і проблем, які повинні бути вирішені в результаті проведення робіт, що проектуються;

в) обгрунтування кількісних показників приросту запасів корисних копалин або переводу їх у більш високі категорії в результаті проведення пошуково-оціночних робіт, попередньої або детальної розвідки, а також дорозвідки родовищ корисних копалин.

Розділ „Організація та забезпечення робіт на об’єкті” повинен містити загальний опис організації ГРР на об’єкті та їхнього забезпечення: які структурні підрозділи будуть виконувати роботи, кількість польових сезонів, порядок і узгодженість виконання підрядних робіт спеціалізованими підрозділами, в тому числі - сторонніми організаціями. Тут же обґрунтовуються види технічних засобів і технологій робіт, що проектуються.

Для тих видів робіт і витрат, техніка, технологія та умови проведення яких відповідають проектно-кошторисним нормам, наводяться посилання на них і характеристики значень основних нормо-утворюючих чинників.

У разі відсутності затверджених проектно-кошторисних норм, а також при суттєвих відхиленнях техніки, технології та умов проведення робіт від прийнятих у чинних проектно-кошторисних нормах, для їхнього коригування або обгрунтування необхідності застосування і величини тимчасових місцевих норм, у цьому розділі повинні бути наведені необхідні характеристики та розрахунки для кожного виду робіт.

У цьому ж розділі наводяться умови та заходи, що забезпечують нормальне проведення ГРР: організація та ліквідація польових робіт, проведення лабораторних і камеральних робіт, транспортне обслуговування, енергопостачання, водопостачання, зв’язок, можливість розміщення персоналу на період проведення польових робіт у орендованих приміщеннях, необхідність зведення виробничих будівель і споруд, приміщень для житла та культурно-побутових потреб персоналу, використання пересувних вагон-будиночків, організація харчування, матеріально-технічного забезпечення, техніки безпеки та охорони праці.

Розділ „Охорона надр і навколишнього природного середовища” повинен передбачати заходи з попередження шкідливого впливу робіт, пов’язаних з використанням надр, на збереження запасів корисних копалин, охорону їх від затоплення, обводнення, пожеж і від інших чинників, що знижують якість корисних копалин та промислову цінність родовищ або ускладнюють їхню розробку.

У проекті передбачаються такі роботи, пов’язані з охороною довкілля в процесі проведення геологорозвідувальних робіт на об’єкті:

а) узгодження в установленому порядку відчуження земель для проведення ГРР;

б) зрізання та складування ґрунтового покриву перед початком робіт;

в) попередження шкідливого впливу шумів, вібрацій та газів, що виникають при бурінні свердловин, вибухових та інших роботах, на людей, рослинний і тваринний світ, повітряний басейн;

г) попередження шкідливого впливу на довкілля продукції, а також відходів геологорозвідувального виробництва: потоків води при гідрогеологічних відкачках, бурових стічних вод, відпрацьованих рідин і хімічних реагентів, паливно-мастильних матеріалів тощо;

д) ліквідація негативних наслідків порушення природних умов: рекультивація ґрунтового покриву, ліквідація наслідків збудження пружних коливань при сейсморозвідці, вивезення відходів, засипання шурфів, ям, канав, тампонаж і цементування окремих інтервалів бурових свердловин, ліквідація свердловин, обладнання їхнього устя і таке інше.

Розділ „Розрахунки проектних показників, зведені таблиці обсягів і умов проведення робіт, що проектуються”повинен містити розрахунки проектних показників і технічні розрахунки, що виконуються для визначення трудових, матеріальних і грошових ресурсів, необхідних для виконання геологічного завдання на об’єкті, а також для безпечного ведення робіт.

До проектних показників відносяться витрати часу на проведення усіх видів робіт, витрати праці, витрати транспорту та маса вантажів.

У тих випадках, коли визначення кошторисної вартості ГРР на об’єкті базується на застосуванні укрупнених показників кошторисної вартості (УПКВ), укрупнених комплексних розцінок (УКР), порайонних комплексних розцінок (ПКР), регіональних розцінок на геологічне завдання (РРГЗ) або інших комплексних розцінок, які затверджено та погоджено із замовником, де вартість допоміжних робіт віднесена на одиницю обсягу основного виду робіт, розділ „Розрахунки проектних показників” може бути скорочений або опущений.

У більшості випадків застосування комплексних розцінок не охоплює всіх видів допоміжних робіт, що супроводять основні, і окремі роботи та витрати на будівництво будівель і споруд, експлуатацію засобів зв’язку тощо потребують проектних розрахунків.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...