Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Твердотільні реле



Твердотільне реле - це оптоелектронний пристрій, який служить для комутації електричних ланцюгів і забезпечує гальванічну розв’язку між ланцюгами контролю і силовими. В твердотільних реле комутація кіл навантаження здійснюється безконтактно за рахунок управління вбудованими напівпровідниковими елементами. Це дає ряд переваг перед звичайними електромагнітними реле:

- включення ланцюга навантаження без електромагнітних перешкод;

- високу швидкодію;

- наявність схеми комутації при переході через 0;

- відсутність шуму;

- тривалий період роботи;

- можливість роботи у вибухонебезпечному середовищі, так як немає дугового розряду;

- низьке власне енергоспоживання;

- компактна герметична конструкція, стійка до вібрації і ударних навантажень.

Вхідним елементом твердотільного реле є світлодіод оптопари. Оптопара - електронний прилад, що складається з випромінювача світла (зазвичай - світлодіод) і фотоприймача (фототранзистор, фотодіод, фототиристор, фотоопір), пов'язаних оптичним каналом і як правило об'єднаних в загальному корпусі. Принцип роботи оптопари полягає в перетворенні електричного сигналу в світлове випромінювання, його передачі по оптичному каналу і наступному перетворенні назад в електричний сигнал.

Отже, в твердотільному реле проходження струму через світлодіод викликає інфрачервоне випромінювання, яке попадаючи на фотоприймач перетворюється в електричний сигнал який в свою чергу електронною схемою включає силовий електронний елемент. Якщо струм у вхідному ланцюгу зникає, світлодіод гасне, фотоприймач реагує на це відсутністю електричного сигналу, електронна схема запирає силовий електронний елемент, струм в навантаженні зникає. В твердотільних реле змінного струму в якості силових електронних елементів використовують симистори, а в твердотільних реле постійного струму – транзистори.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 443 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...