Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протокол управління мережами SNMP



Локальні мережі останнім часом з модного доповнення до комп'ютерів дедалі більше перетворюються на обов'язкову приналежність будь-якої компанії, що має більше одного комп'ютера. Однак з розвитком сучасних локальних обчислювальних мереж (ЛВС) усе більш насущною стає проблема управління і моніторингу мереж. Все більше грошей доводиться витрачати організаціям на підтримку нормального функціонування своїх локальних мереж. Все більше людей можуть сказати, що їх професією є професія системного адміністратора. У наші дні важко уявити сучасну організацію чи компанію, в якій би не було комп'ютерів, а комп'ютерна мережа є найбільш природним продовженням персонального комп'ютера. Вже перестали бути рідкістю і домашні мережі, що об'єднують мешканців одного під'їзду чи будинку. Звичайно, для управління мініатюрною домашньою "сіткою" на 5-10 комп'ютерів не потрібно спеціальних засобів, проте, вже сама поява такої «сітки» говорить про велике поширення комп'ютерних мереж і їх зростання.

Так от, мережі ростуть, а, отже, разом з масою переваг несуть із собою і масу проблем, які пов'язані з управлінням. Основною проблемою, безсумнівно, є забезпечення працездатності мережі. Адже пересічному користувачеві не так важлива швидкість, як сталість і надійність роботи мережі, саме за можливість в будь-який момент отримати зведення новин або відправити свою пошту, користувач і платить гроші.

Запорукою стійкої роботи мережі є правильне планування та встановлення обладнання, прокладання кабелів, настройка серверів і т.д. На всі види монтажних робіт існує маса стандартів, як вітчизняних, так і міжнародних. Але все спланувати неможливо, адже мережа є динамічною структурою, і суворе дотримання стандартів заставу стійкої роботи не всієї мережі, а тільки кабельної інфраструктури. При плануванні мережі слід враховувати всілякі перестановки і зміни в обладнанні. Не можна ж, без особливих на те причин, заборонити користувачеві підключити ще один комп'ютер або принтер, також неможливо передбачити запити користувачів на довгий час вперед. Потреба в інформації у людини чи у групи людей може рости в міру її одержання, так би мовити, апетит приходить під час їжі. Звичайно, цей апетит може бути і не виправданий, проте якщо він оплачується, то святий обов'язок системного адміністратора його задовольнити. Зрештою, навіть ігри в робочий час, так сильно що займають ресурси мережі, ведуть до освоєння комп'ютера все більшою кількістю людей, а це все ж плюс.

Таким чином, ми і прийшли до розуміння головних ворогів системного адміністратора. Це виявилися такі речі як перевантаження, брак потужностей, проблеми адміністративного управління та ін. Звичайно, існують також і різні труднощі при налаштуванні обладнання, конфігурації серверів і брендмауерів і т.д., але ці проблеми відносяться до мережевого рівня, а дана робота спрямована на профілактику фізичного і канального рівнів.

Саме профілактика покликана вирішити основну частину проблем. Постійне спостереження за мережевими пристроями, прийом тривожних повідомлень і реакція на них, зручна можливість швидкого налаштування - ось ті речі, які дозволять системному адміністратору спокійно спати і не підскакувати при кожному телефонному дзвінку. Можливо, комусь усувати проблему простіше коли така вже відбулася і телефон розжарюється від дзвінків, однак, це означає втрати робочого часу користувачів і грошей організації. А втрат ніхто не любить, і тому потрібно не допустити краху системи. Зрозуміло, зупинки абсолютно неприпустимі в життєво важливих системах великих організацій.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...