Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концепції SNMP-управління



У системах управління, побудованих на основі протоколу SNMP, стандартизуються наступні елементи:

· Протокол взаємодії агента та менеджера;

· Мова опису моделей MIB і повідомлень SNMP - мову абстрактної синтаксичної нотації ASN.1 (стандарт ISO 8824:1987, рекомендації ITU-T X.208);

· Кілька конкретних моделей MIB (MIB-I, MIB-II, RMON, RMON 2), імена об'єктів яких реєструються в дереві стандартів ISO.

Все інше віддається на відкуп розробникові системи управління.

SNMP - це протокол прикладного рівня, розроблений для стека TCP / IP, хоча є його реалізації і для інших стеків, наприклад IPX / SPX. Протокол SNMP використовується для отримання від мережевих пристроїв інформації про їх статус, продуктивності та інших характеристиках, які зберігаються в базі даних керуючої інформації MIB (Management Information Base). Простота SNMP багато в чому визначається простотою MIB SNMP, особливо їх перших версій MIB I і MIB П. Крім того, сам протокол SNMP також досить нескладні.

Деревоподібна структура MIB містить обов'язкові (стандартні) піддерев, а також в ній можуть знаходитися приватні (private) піддерев, що дозволяють виробнику інтелектуальних пристроїв управляти певними специфічними функціями пристрою на основі специфічних об'єктів MIB.

Агент в протоколі SNMP - це обробляє елемент, який забезпечує менеджерам, розміщеним на керуючих станціях мережі, доступ до значень змінних MIB і тим самим дає їм можливість реалізовувати функції з управління та спостереження за пристроєм.

Основні операції з управління винесені в менеджер, а агент SNMP виконує найчастіше пасивну роль, передаючи в менеджер по його запиту значення накопичених статистичних змінних. При цьому пристрій працює з мінімальними витратами на підтримання керуючого протоколу. Воно використовує майже всю свою обчислювальну потужність для виконання своїх основних функцій маршрутизатора, моста або концентратора, а агент займається збором статистики і значень змінних стану пристрою і передачею їх менеджеру системи управління.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...