Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Початок війн за об’єднання Італії. Австро-італо-французька війна або «друга війна за незалежність Італії»



У 1859 р. розгорілася війна на Апеннінському півострові. Проти Австрії її розв’язали Франці і Сардинське королівство (П’ємонт). Однією з головних перепон на шляху створення єдиної італійської держави була політика Австрії яка за рішенням Віденського конгресу володіла Ломбардією та територіями Венеційської республіки.

Цілі: Для Італії це була національно-визвольна війна яка стала першим етапом в об'єднанні країни під орудою П'ємонту, що завершилося у 1870-му.

Сардинське королівство прагнуло – боротьба за об’єднання Італії.

Франція – спробувати ослабити позиції Австрії у центрі Європи, повна ревізія трактатів 1815 р., анексія лівого берегу р. Рейн і перетворення дрібних держав Західної і Південної Німеччини на своїх сателітів, або ж передової лінії оборони. За допомогу Сардинському королівству Франція зажадала повернення Савойї і Ніцци, що відійшли до Сардинії за договором 1815 р.

Австрія першою розпочала воєнні дії 26 квітня 1859 р. Війна була короткотривалою, австрійські війська були розбиті при Маженте і Сольферіно.

11 липня Наполеон ІІІ уклав сепаратне Віллафранкське перемир'я з Австрією, за умовами якого, підтвердженими Цюрихськими договорами 1859 та відмовилася лише від Ломбардії, а Венеція залишилася австрійським володінням. За Туринським договором 1860 р. Франція отримала п'ємонтські Савою та Ніццу.

До цього часу національний рух в Італії досяг такого розмаху, що ні наполеонівська Франція, ні яка інша сила не могли стримати його напору.

У травні 1860 1200 добровольців під командуванням Джузеппе Гарібальді висадилися на Сицилії і підняли повстання проти реакційного уряду Королівства Обох Сицилії.

У жовтні того ж року в Королівстві Обох Сицилії пройшов плебісцит, в ході якого більшість громадян висловилися за утворення єдиної італійської держави.

У лютому 1861 відбулися вибори до загальноіталійського парламенту. Через місяць, 14 березня, на його засіданні було оголошено про створення Італійського королівства на чолі з королем Віктором Еммануїлом.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1249 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...