Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опорний конспект №15



Тема 10. Підприємство та його функції.

ПЛАН

1. Підприємство, функції підприємств.

2. Види та форми підприємств.

3. Організаційні форми підприємств.

4. Господарські товариства в Україні.

5. Некомерційні організації.

Мета:

Навчальна: визначити суть поняття «підприємство» та його головні ознаки і функції; пояснити особливості організаційних форм бізнесу, їхні переваги та недоліки.

Розвиваюча: вміти наводити приклади різних та організаційною формою підприємств, що функціонують на території рідного краю; вивчитися розрізняти підприємства за формою власності та характеризувати їхні переваги і недоліки.

Виховна: сформувати уявлення про значення власності для створення підприємства.

Міждисциплінарні зв’язки: соціологія, філософія, політологія, математика.

Література:

1. Воробйов С.М. Економіка. Довідник для старшокласника та абітурієнта Харків, 2005.

2. Мочерний С.В. Основи економічних знань. Київ, 2003.

3. Ніколенко Ю.В. Основи економічної теорії. Київ, 2003.

4. Орищак Я., Чвалюк В. Основи економіки. Тернопіль, 2008.

Основні положення та поняття:

1. Підприємство – це господарська організація, що перетворює вихідні ресурси на кінцевий продукт шляхом оптимального комбінування чинників виробництва. Вона керується метою отримання прибутку.

2. Підприємства класифікуються за такими критеріями: напрям діяльності. Асортимент продукції, форма власності. Найбільш поширені три види підприємства: одноосібні, партнерства, корпорації.

3. Найдинамічніше форма підприємства – малий бізнес. У ньому зберігається невмирущий дух підприємства, відсутній громіздкий бюрократичний апарат. Гнучкість і оперативність рішень, адаптація до регіональних ринків, сполучення професій – усе це зумовлює життєздатність малих форм підприємництва.

4. Підприємства повинні діяти на принципах господарського розрахунку, основними з яких є: а) отримання прибутку на основі створення необхідних суспільству товарів і послуг та підвищення ефективності виробництва; б) економічна відповідальність за невміле господарювання, неефективне використання ресурсів.

5. Основними функціями підприємств, що випливають із структури економічних відносин та різних аспектів власності, є: а) техніко-економічна; б) організаційно-економічна; в) функція реалізації відносин економічної власності; г) правова; д) соціальна; е) психологічна; є) національна.

Теми рефератів:

1. Особливості аграрної реформи в Україні.
2. Аграрний ринок України: організація та управління.
3. Сучасна аграрна політика України: проблеми становлення.

Підпри­ємство – це самостійний господарюючий статутний суб'єкт, який має право юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

Функції підприємств:

1. Виробничо-технологічні функції, пов'язані з забезпеченням процесу виробництва
новітніми технологіями та їх використанням, раціоналізацією процесу виробництва.

2. Економічними функціями підприємства є:

• управління процесами виробництва та збуту товарів;

• укладання контрактів;

• наймання працівників;

• розподіл доходів;

• вивчення ринку.

3. Соціальні функції підприємства такі:

• поліпшення умов праці та відпочинку співробітників;

• створення сприятливого психологічного клімату в колективі;

• надання допомоги та пільг працівникам і членам їхніх сімей;

• благодійна діяльність.

4. Зовнішньоекономічні функції підприємство виконує за участі у міжнародному обміні товарів, спільному з іноземними партнерами виробництві, будівництві, науково-тех­нічному співробітництві.

Відповідно до форм власності підприємства бувають таких видів:

Індивідуальне підприємство – засноване на приватній власності фізичної особи та виключно на її праці.

Сімейне підприємство – засноване на власності і праці громадян, що є членами однієї сім’ї які проживають разом і ведуть спільне господарство.

Приватне підприємство – засноване на власності однієї людини з правом найму робочої сили.

Колективне підприємство – засноване на власності трудового колективу підприємства.

Державне комунальне підприємство – засноване на власності місцевих органів влади.

Державне підприємство – засноване на загальнодержавній власності.

Спільне підприємство – засноване на поєднанні майна різних власників, у тому числі з залученням іноземного капіталу.

Орендне підприємство – засноване на орендних відносинах, що передбачають передачу в оренду і повне відання колективу засобів виробництва та майна, що залишається у власності орендодавача.

Залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік підприємства можуть бути віднесені до малих підприємств, середніх або великих підприємств.

Організаційні форми підприємств

- одноосібні фірми, де власником є одна людина або сім'я (одноосібне володіння є нестійкими формами бізнесу. «Життєвий цикл» такого підприємства – 3–5 років);

- партнерство (або товариство), коли власниками підприємства є двоє і більше людей (найпоширеніша форма такого бізнесу – товариства з обмеженою відповідальністю);

- корпорація, де власниками підприємства є численні власники акцій (найпоширеніша форма – акціонерні компанії, що формується шляхом злиття капіталів засновників, а також випуску цінних паперів та їх продажу).

Акція – вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво про власність на визначену частку статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства і надає її власнику (акціонеру) певні права, зокрема: право на участь в управлінні товариством, право на частину прибутку товариства у випадку його розподілу (дивіденд), а у випадку ліквідації — на частину залишкової вартості підприємства.

Господарські товариства в Україні

Акціонерні товариства. До акціонерних товариств належать: відкрите акціонерне товариство (ВАТ) та закриті акціонерні товариства (ЗАТ).

Товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ.

Товариством з додатковою.

Повне товариство.

Командитне товариство.

Асоціація – договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації.

Консорціум – тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо).

Промислово-фінансова група – це об'єднанням, яке створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва.

Асоційовані підприємства. Холдингові компанії. Асоційовані підприємства (господарські організації) – це група суб'єктів господарювання – юридичних осіб, пов'язаних між собою відносинами економічної та організаційної залежності у формі участі в статутному фонді та управлінні. Суб'єкт господарювання, що володіє контрольним пакетом акцій дочірнього підприємства, визнається холдинговою компанією.

Венчурні (ризикові) – фінансова організація, що спеціалізується на інвестиціях і фінансуванні підприємств, звичайно таких, котрі не мають тривалої історії розвитку, але з перспективою значного росту.

Інжинірингові фірми – це сполучна ланка між науковими дослідженнями і розробками, з однієї сторони, і між нововведеннями та виробництвом – з іншої.

Некомерційні організації не всі створюються з метою отримання прибутку.

Перевір себе!

1. Вкажіть, як розрізняють підприємства за формою власності.

2. Назвіть основні типи підприємств за кількістю працюючих.

3. Назвіть, які функції виконує підприємство в економіці.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 255 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...