Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опорний конспект №14



Тема 10. Підприємництво.

План

1. Підприємець та підприємництво.

2. Функції підприємництва.

3. Види підприємницької діяльності.

4. Інтереси підприємців та суспільства.

Мета:

Навчальна: розібратися у понятті «підприємець», спираючись на характерні на нього риси, з’ясувати суть підприємництва та підприємницької діяльності, уміти наводити приклади основних видів підприємницької діяльності.

Розвиваюча: розвивати навички організації власної підприємницької діяльності, сформувати уявлення про значення власності для створення власної справи.

Виховна: здатність до ризику та економічний підхід до організації певного виду діяльності.

Міждисциплінарні зв’язки: соціологія, філософія, політологія.

Література:

1. Воробйов С.М. Економіка. Довідник для старшокласника та абітурієнта Харків, 2005.

2. Мочерний С.В. Основи економічних знань. Київ, 2003.

3. Ніколенко Ю.В. Основи економічної теорії. Київ, 2003.

4. Орищак Я., Чвалюк В. Основи економіки. Тернопіль, 2008.

Основні положення та поняття:

1. Підприємництво – організаційно-господарське новаторство на основі використання різноманітних можливостей для випуску нових або старих товарів новими методами, відкриття нових джерел сировини, ринків збуту, реорганізації виробництва тощо з метою отримання прибутків і самореалізації власної мети. Комплексно ця сутність розкривається у таких функціях: а) новаторська; б) організаційна; в) господарська; г) соціальна; д) особистісна.

2. Основними видами підприємницької діяльності є: а) виробниче підприємництво; г) фінансове підприємництво; г) страхове підприємництво.

3. Узгоджуючись з інтересами суспільства на певному етапі та за певних умов (зокрема, при виготовленні суспільних товарів і послуг з мінімальними витратами), інтереси підприємців вступають у конфлікт з ними при виготовленні неякісних товарів, завищенні цін, ухилянні від сплати податків, створенні фіктивних фінансових трастів, нелегальному вивозі капіталу за кордон, виготовленні та продажу товарів, які загрожують здоров’ю і життю населення, та ін.

Теми рефератів:

1. Основні напрямки розвитку підприємництва на сучасному етапі.
2. Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні.
3. Формування і розвиток акціонерних товариств в Україні.

Уперше термін «підприємництво» увів на початку XVIII ст. відомий економіст Рішар Кантільон (1680-1734). Він характеризував самостійного підприємця (ремісника, фермера, купця) як індивідуального виробника і власника, діяльність якого пов'язана з певним господарським ризи­ком.

Підприємець – це енергійна, заповзятлива, ділова людина, котра постійно дбає про збільшення своїх прибут­ків і для цього готова йти на ризик.

Підприємництво – це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

Функції, які виконує підприємець:

а) підприємець бере на себе ініціативу поєднання факторів виробництва у єдиний про­цес виробництва товарів і послуг з метою одержання прибутку;

б) підприємець є організатором виробництва і бере на себе відповідальність за результати діяльності;

в) підприємець – це новатор, який впроваджує на комерційній основі нові технології, нові форми організації виробництва;

г) підприємець не боїться ризику і свідомо йде на нього заради досягнення постав­леної мети. Він ризикує вкладеним капіталом, своїм часом, діловою репутацією.

Функції підприємництва:

1) новаторська – продукування нових ідей, створення нових товарів та ін.;

2) організаційна – впровадження нових форм та методів організації виробництва тощо;

3) господарська – ефективне використання різних ресурсів;

4) соціальна – сприяння реалізації соціальної мети суспільства;

5) особистісна – реалізація та розвиток потенціалу особистості.

Суб'єкти підприємницької діяльності

- громадяни України, інших держав, особи без громадянства, не обмежені законом у правоздатності або дієздатності;

- юридичні особи всіх форм власності, встановлених Законом України "Про власність";

- об'єднання юридичних осіб, що здійснюють діяльність в Україні на умовах угоди про розподіл продукції.

Види підприємницької діяльності:

- виробнича;

- комерційна;

- фінансова;

- посередницька;

- страхова.

Посередники — фірма або окремі люди (агенти, брокери, дилери, маклери, комівояжери та ін.), які на професійних засадах за визна­чену угодою плату сприяють встановленню ділових парт­нерських контактів, зв'язків, укладанню контрактів на купівлю-продаж товарів, цінних паперів, послуг тощо.

Конса́лтинг (англ. consulting — консультування) — діяльність спеціалізованих компаній із надання інтелектуальних послуг виробникам, продавцям, покупцям (поради і рекомендації) з різноманітних питань виробничої діяльності, фінансів, зовнішньоекономічної діяльності, створення та реєстрації фірм, дослідження і прогнозування ринків товарів і послуг, розробки бізнес-проектів, маркетингових програм, інноваційної діяльності, пошуку шляхів виходу з кризових ситуацій, підготовки статутних документів у разі створення нових підприємств і організацій тощо.

Страхування – це формування грошових фондів та їхнє використання на відшкодування збитків у разі непередбачених випадків і на допомогу громадянам у певні періоди життя.

Перевір себе!

Визначте, до якого виду підприємницької діяльності належить дане виробництво:

1. Вчитель займався офіційно з учнем у надурочний час.

2. Ви обміняли долари на гривні в найближчому пункті обміну валюти.

3. Вам продали тістечко в кіоску.

4. Приватний нотаріус надав Вам платну консультацію.

5. Фермер продав вирощену продукцію сільськогосподарському кооперативу, який займається реалізацією сільськогосподарської продукції.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 572 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...