Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Осн дод 5 страница



Автомобілі-фургони з зероторним та батарейним охолодженням потребують підзарядки через кожні одну-півтори зміни роботи, що обмежує їх застосування.

Рухомий склад, що подається до перевезення швидкопсувних вантажів, повинен відповідати встановленим санітарним вимогам.

Автотранспортне підприємство або організація зобов’язані подавати під навантаження швидкопсувних вантажів рухомий склад в літній період з охолодженням та в зимовий період з підігрівом до потрібного температурного режиму.

3.

Швидкопсувні вантажі мають незначні терміни зберігання без особливих умов, тому перевезення таких вантажів потребує терміновості та дотримання встановлених Правилами температурних режимів.

При зероторному та батарейному охолодженні кузовів автофургонів досягається збереження вантажу від 8 до 15 годин.

Авторефрежератори можуть забезпечити збереження вантажу і піддержування необхідного температурного режиму протягом будь якого періоду, тому перевезення швидкопсувних вантажів може здійснюватись на будь яку відстань та за необмежений час. Але окремі швидкопсувні вантажі

вимагають не перевищувати термін їх перевезення. Так ковбаси варені, сосиски, сардельки не можна перевозити більше 24 годин; смородину та агрус не рекомендують перевозити більше доби; молоко свіже та пастеризоване, молочні продукти в склянках та тетрапаках не рекомендовано перевозити більше 12 годин. Спілі банани не перевозяться, а недозрілі перевозять не більше 3 діб. При перевезенні морозива в теплий період вантажовідправник додатково в рефрижератор завантажує 0,75-1,0 кг сухого льоду.

Під час перевезення швидкопсувних вантажів водій або особа, що супроводжує вантаж, періодично перевіряє температуру в кузові авторефрежератора та робить запис в контрольному листу.

Температурний режим для швидкопсувних вантажів, не вказаних в Правилах, встановлюється вантажовідправником, про що він повинен зробити запис в транспортному документі.

Лекція № 51

Тема: Перевезення вантажів комунального господарства та

побутового обслуговування.

План

1. Перевезення пошти.

2. Робота автомобілів при прибиранні міських територій.

3. Перевезення вантажів комунального господарства і охорони здоров’я.

1.

Перевезення вантажів комунального господарства та побутового обслуговування характеризуються різноманітністю клієнтури та номенклатури вантажів, дрібнопартійністю, потребою дотримання встановлених часових інтервалів і т. і. За перевезення даних вантажів частіше всього розраховуються за почасовими та по-кілометровими тарифами. На перевезенні їх використовують спеціалізовані та спеціальні транспортні засоби.

Під поштовими перевезеннями мають на увазі перевезення листів, періодики (газет, журналів), посилок.

Особливості поштових перевезень – суворе дотримання встановлених маршрутів та розкладів руху, а також регулярність рейсів, незалежно від об’єму перевезень. Технічна швидкість при поштових перевезеннях до

20 км/год.

Необхідна кількість автомобілів для міських перевезень пошти

n √Ѕт

А = ----- 1,6 ------- + mtобм.

Tн vт

де n –частота обміну за добу; Тн – середній час перебування автомобіля в наряді, год; S – площа території міста, кв.км; – технічна швидкість руху автомобіля, км/год; m – загальна кількість точок обслуговуваних автомобільним транспортом (підприємства зв’язку, поштові ящики, кіоски преси і т. і.); tобм – середній час обміну поштової кореспонденції в одній точці.

2.

Прибирання міста – це комплекс технологічних процесів, що включають в себе три групи: літнє прибирання міських вулиць; зимове прибирання території; санітарне вичищання будинків.

Для виконання повного комплексу робіт по прибиранню території міста використовують спеціалізований рухомий склад і спеціальні машині спеціалізованих організацій (грейдери, автомобілі-пилососи та дорожні мийки, автомобілі-сміттєвози, снігозбиральні машини, снігонавантажувачі, автомобілі-розкидачі тощо).

3.

Перевезення, що виконуються автомобільним транспортом для потреб підприємств та організацій комунального господарства і охорони здоров’я, можна поділити на такі основні групи:

- перевезення вантажів комунально-побутових підприємств: доставка білизни та одягу з приймальних пунктів пралень та хімчисток на фабрики і в зворотному напрямку; доставка та збирання білизни і спецодягу в готелі, бані, перукарні, ресторани, кафе, їдальні, аптеки, лікарні дитячі дошкільні заклади і т. і.; доставка взуття, годинників, холодильників, пральних машин, телевізорів, пилососів тощо з приймальних пунктів (майстерень), комбінатів побутового обслуговування, з ательє на заводи і фабрики та назад; доставка прокатного інвентарю та обладнання на пункти прокату і з них населенню додому та назад; обслуговування місць масових гулянь та відпочинку населення (пляжі, зони відпочинку і т. і.);

- доставка в аптеки, лікувальні та дитячі заклади, санаторії та будинки відпочинку медикаментів, інструментів та обладнання;

- перевезення гарячих сніданків та буфетної продукції в шкільні буфети;

- збирання та перевезення утильсировини, брухту чорних та кольорових металів.

Перевезення вантажів кожної із груп мають свої особливості. Так брудну та чисту білизну перевозять окремо, сніданки і буфетна продукція доставляється в шкільні буфети тільки в першій половині дня і т. і.

Перевезення здійснюються, як правило, по збірно-розвізним маршрутам і автомобілями з погодинною оплатою.

Водії в більшості випадків виконують обов’язки експедиторів та вантажників.

Основним типом рухомого складу, що використовують в даних перевезеннях, є автомобілі з кузовом фургон малої вантажопідйомності

(«Москвич», «Газель», «Фіат», УАЗ та ін.).

Лекція № 52

Тема: Служба експлуатації автотранспортних підприємств.

План

1. Оперативне керівництво та управління перевезеннями на автотранспортних підприємствах.

2. Структура служби експлуатації АТП та функції її підрозділів.

3. Оперативне планування перевезень вантажів.

1.

Оперативне керівництво та управління перевезеннями вантажів на автотранспортних підприємств включає в себе: організацію приймання заявок (замовлень) на перевезення вантажу та розробку змінно-добових планів перевезень; організацію випуску рухомого складу на лінію та прийому його при поверненні з лінії; організацію і здійснення керівництва та контролю за роботою рухомого складу на лінії; організацію і здійснення оперативного обліку та аналізу роботи рухомого складу.

Оперативне керівництво та управління перевезеннями здійснює служба (відділ) експлуатації автотранспортного підприємства. Служба експлуатації є основним підрозділом АТП, основні задачі якої – організація перевезень вантажів, забезпечення виконання встановленого (по клієнтурі та номенклатурі) плану перевезень при найбільш ефективному використанні рухомого складу.

2.

Служба експлуатації АТП складається з трьох груп: вантажної диспетчерської та обліково-контрольної. Групи очолюють інженери з експлуатації (старші диспетчери).

Вантажна група займається вивченням: вантажопотоків та вантажообігу, стану під’їзних шляхів та навантажувально-розвантажувальних майданчиків, забезпеченості відправників навантажувально-розвантажувальними механізмами, можливості використання автопоїздів та спеціалізованого рухомого складу. Вона заключає договори з вантажовідправниками та приймає замовлення (заявки) на перевезення вантажів і користування автомобілями за часовими тарифами, складає зведений добовий оперативний план перевезень.

Диспетчерська група виконує оперативне (змінно-добове) планування перевезень, випуском рухомого складу на лінію та прийомом його при поверненні з лінії, оперативним керівництвом роботою рухомого складу на лінії, складанням змінно-добового звіту про випуск на лінію та добового звіту про роботу рухомого складу, оперативним аналізом виконання плану перевезень вантажів (по клієнтурі та номенклатурі). Диспетчерська група складається з двох підгруп: центральної - диспетчерського апарату, що знаходиться безпосередньо на АТП, та лінійної – персоналу, що знаходиться безпосередньо на місцях навантаження або розвантаження рухомого складу, тобто у вантажовідправників та добірних вантажоодержувачів.

Обліково-контрольна група виконує первинну обробку подорожніх листів і товарно-транспортних документів та здійснює оперативний облік виконання плану перевезень вантажів (по клієнтурі та номенклатурі, автоколонам, бригадам, окремим водіям).

3.

До вантажної групи надходять в установленому порядку заявки (замовлення), які реєструються за ступенем їх надходження в спеціальному журналі. Згідно до заявок вантажна група заповнює графи 1-10 добового оперативного плану перевезень (форма 7).

Цей план повинен відповідати: середньодобовому об’єму перевезень в тоннах та вантажообігу в тонно-кілометрах, встановленими виробничою програмою АТП; середньодобовим лімітам по обсягу перевезень для окремих підприємств і номенклатурі; даним технічної служби АТП про середньодобовий випуск рухомого складу на лінію по типам та моделям. Складає його старший диспетчер вантажної групи по окремим групам автомобілів (автомобілі-самоскиди, бортові автомобілі, автомобілі-тягачі

і т. і.), змінам та для кожного пункту навантаження.

Далі план передається в диспетчерську групу, яка визначає необхідну кількість одиниць рухомого складу для кожного відправника (замовника), розробляє раціональні маршрути руху, розраховує завдання водіям.

Результатом розробки змінно-добового оперативного плану є рознарядка, тобто розподілення всього рухомого складу, що випускається на лінію, по конкретним об’єктам роботи (замовникам транспорту), заповнюючи графи 1-11, 13, 15, 17-21 плану.

Лекція № 53

Тема: Внутрішньо-паркове диспетчерське керівництво перевезеннями вантажів.

План

1. Внутрішньо-паркова диспетчеризація.

2. Оперативний облік та аналіз роботи рухомого складу.

1.

Оперативне керівництво та управління перевезеннями вантажів автомобільним транспортом здійснюється за допомогою диспетчеризації – системи планово-оперативного та централізованого керівництва роботою рухомого складу.

Диспетчеризація поділяється на внутрішньо-паркову та лінійну.

До внутрішньо-паркової диспетчеризації слід віднести приймання заявок на перевезення, розгляд замовлень та сортування їх за ступенем черговості виконання, реєстрація замовлень в спеціальному журналі, одержання від технічної служби табеля технічного стану рухомого складу та планованого випуску на наступну добу, складання змінно-добового плану перевезень та змінних завдань на кожен автомобіль, виписка подорожніх листів, видача їх водіям і короткий інструктаж про характер роботи, організація випуску рухомого складу та контроль за своєчасним виходом його на лінію, прийом від водіїв подорожньої документації та перевірка правильності її заповнення і оформлення, транспортне тасування подорожніх листів та товарно-транспортних документів, складання диспетчерського звіту про роботу за добу.

2.

Для визначення результатів роботи рухомого складу за даними подорожніх листів та товарно-транспортних документів обліково-контрольна група веде оперативний облік.

Після повернення з лінії водії здають змінному диспетчеру оформлені подорожні листи з прикладеними до них товарно-транспортними документами. Диспетчер повинен досконально перевірити правильність їх заповнення та оформлення, відповідність записів в подорожніх листах записам в товарно-транспортних накладних, виконання змінних завдань, маршрутів руху і т. і. При неправильному оформленні документів, невиконанні завдання, відхилення від маршруту і т. п. диспетчер повинен встановити причини порушень та доповісти про це старшому диспетчеру.

Диспетчери-контролери обліково-контрольної групи виконують первинну обробку листів та товарно-транспортних документів, яка включає в себе: підрахунок загального та вантажного пробігу, перевірку відповідності пробігу за показниками спідометра пробігу, визначеного за встановленими відстанями; визначення часу руху рухомого складу і простою під навантаженням-розвантаженням та перевірку відповідності часу простою встановленим нормам; визначення результатів роботи (кількості їздок, перевезених тонн вантажу та виконаних тонно-кілометрів); розрахунок вартості виконаних транспортних та інших робіт (за встановленими тарифами).

Після первинної обробки подорожні листи та товарно-транспортні документи для подальшого оброблення передають до інших відділів АТП.

Послідовність виконання операцій при оперативному плануванні та обліку перевезень показана на схемі документообігу.

Транспортне 1

управління

Замовник 2 Відділ

(вантажовідправник) 3 планування





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 768 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...