Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота з вікнами, переглядання вмісту комп'ютера



Слово "Windows" на українську мову перекладається як "вікно". На екрані вікно - це обмежена прямокутною рамкою поверхня екрана. У ньому відображається працююча програма або документ.

Для налаштування системи використовуються діалогові вікна, зовнішній вигляд яких стандартизовано.

Розрізняють три варіанти розміру вікна, яку відображується на екрані:

Стандартний розмір - займає частину площі екрана. За бажанням можна перемістити його або будь-яку його межу в інше місце екрана.

Розгорнуте на увесь екран (повноекранне) - займає увесь екран і має максимальний розмір, його не можна переміщувати.

Зменшити розмір вікна до стандартного або розгорнути його в повноекранний режим можна подвійним клацанням миші на заголовку вікна.

Згорнуте в піктограму - зображається у вигляді кнопки на панелі завдань (у згорнутому в піктограму вікні програма продовжує виконуватися. Щоб відкрити згорнуте вікно або згорнути вже відкрите, слід натиснути кнопку вікна на панелі завдань).

Як приклад розглянемо вікно програми WordPad, яка входити до стандартних програм Windows.

Вздовж верхньої межі вікна розташована виділена кольором смуга заголовка, на ній відображено ім 'я файлу та назву програми. У лівій частині ділянки заголовка розташовується кнопка системного меню, у правій частині - три кнопки управління розмірами вікна. Всередині вікна програми розташоване робоче поле програми.

У нижній частині вікна розташована стрічка стану, для відображення її екрані, необхідно вибрати в меню Вид команду Рядок стани. Стрічка стану складається з декількох ділянок, які містять інформацію, пов'язану з поточними діями користувача (кількість виділених об' єктів та їх розмір, призначення команди меню, на якій встановлено покажчик худо).

Прокрутка є електронним еквівалентом читання скрученого в рулон документу, на відміну від перегортання сторінок книги. Вертикальна та горизонтальна півосі прокрутки автоматична з'являються вздовж правої межі і внизу вікна в тому випадку, коли увесь його вміст не відображено повністю. На кінцях смуг розташовуються дві кнопки, а між ними - бігунок.

Переміщаючи бігунок вертикальної півосі прокрутки вгору або вниз при натиснутій кнопці миші, можна швидко відшукати необхідну інформацію у вікні. Клацання мишею на кнопці, розташованій на кінці півосі прокрутки, переміщує вміст документу на одну стрічку. Клацання півосі прокрутки зміщує зображення на одне вікно.

Для переміщення вікна покажчик встановлюється на заголовку і, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, вікно перетягують в потрібне місце робочого столу.

Вікно, яку займає увесь екран, не переміщується. Кожне вікно запам' ятовує свій розмір і стан на екрані; при повторному відкритті з'явиться саме в тому стані, який займало перед закриттям.

Якщо ви відкриєте декілька вікон, то ці вікна можуть розташовуватись на екрані поряд одне з одним, на деякій відстані, частково або повністю перекриваючи одне одне.

Вікно, з яким працює користувач у даний момент, називається активним. Воно розташовується на передньому плані поверх інших вікон. Його заголовок відрізняється кольором або текстурою.

Будь-яка команда, вибрана користувачем, буде відноситися до активного вікна, яку працює в пріоритетному режимі.

При роботі з декількома вікнами виникає необхідність у переході від одного вікна до іншого. Найбільш простий спосіб перейти в інше вікно - клацнути будь-яку видиму його частину. Якщо на екрані одночасно видно не всі вікна, то перехід до іншого вікна можна виконати декількома способами:

1. Клацнути мишею на панелі завдань кнопку з назвою потрібного вікна.

2. Одночасно натискаючи на клавіші Alt+Tab, можна "по кілку" переглянути всі працюючі програми. Alt+Shift+Tab - працюючі програми відображаються у зворотньому напрямку. Після вибору потрібного значка слід відпустити натиснуті клавіші.

3. Натиснути на комбінацію клавіш Alt+Esc. Активним стані наступне відкрите вікно.

Розташування декількох відкритих вікон можна впорядкувати на екрані за допомогою контекстного меню, яку відображається після клацання правою кнопкою на вільному місці панелі завдань. Контекстне меню містить наступні команди, які дозволяють впорядкувати розташування вікон:

Вікна каскадом - розташовує відкриті вікна каскадом (уступом) одне над одним з перекриттям.

Вікна зверху вниз - розташовують відкриті вікна одне над одним без перекриття, в один або декілька рядів.

Вікна зліва направо - розташовує відкриті вікна в один горизонтальний ряд без проміжку або перекриття.

Слід враховувати, що командами меню можна впорядкувати тільки ті вікна, які не згорнуті. Згорнуті вікна на екрані не відображаються.

Щоб згорнути всі відкриті вікна, слід скористатись кнопкою Згорнути усі вікна на панелі швидкого запуску. Відкриті діалогові вікна ця команда згорнути не може.

Контрольні запитання:

  1. Як виглядає робоча обасть вікон?
  2. Які стандартні панелі у вікнах Windows?
  3. Які гарячі клавіші використовуються для переходу між активними вікнами?

Література

Їв.ресурс: http://stboinf.wordpress.com/ 2010/03/23/вікна - windows -робота-з-дисками-папками-файл/





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...