Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Складові елементи та структури даних процесу у Windows



На зміну ini -файлам, що має ряд концептуальних обмежень, ще в Windows 3.1 було введено поняття реєстру — реєстраційної бази даних, що зберігає різні налаштування ОС і додатків. Спочатку реєстр був призначений тільки для зберігання відомостей про об'єкти OLE (Object Linking and Embedding — зв'язок і впровадження об'єктів) і зіставлень додатків розширенням імен файлів, проте пізніше його структура і межі використання розширилися. Реєстри різних версій Windows мають відмінності; це треба пам'ятати при імпорті reg -файлов. У Windows 2000 і XP в архітектуру реєстру були введені важливі нововведення, що покращують функціональність цього компонента ОС. Реєстр зберігається у бінарному (двійковому) виді, тому для ручної роботи з ним потрібна спеціальна програма — редактор реєстру. У XP це Regedit.exe, в інших версіях NT ними є Regedit.exe і Regedt32.exe, що має додаткові можливості роботи з реєстром (Regedt32.exe є і в XP, але насправді він усього лише викликає Regedit.exe). Є і інші програми, у тому числі і консольні (Reg.exe). Ручним модифікуванням параметрів реєстру ми займемося трохи пізніше, а зараз розглянемо основні групи відомостей, що зберігаються в цій базі даних.

Програми установки. Будь-яка грамотно написана програма під Windows повинна мати свій інсталятор-установник. Це може бути вбудований в ОС Microsoft Installer або будь-який інший. У будь-якому випадку інсталятор використовує реєстр для зберігання своїх налаштувань, дозволяючи правильно встановлювати і видаляти додатки, не чіпаючи спільно використовувані файли.

Распознаватель. При кожному запуску комп'ютера програма NTDETECT.COM і ядро Windows розпізнає устаткування і зберігає цю інформацію в реєстрі.

Ядро ОС. Зберігає багато відомостей в реєстрі про свою конфігурацію, у тому числі і дані про порядок завантаження драйверів пристроїв.

Диспетчер PnP (Plug and Play). Абсолютно необхідна річ для більшості користувачів, яка позбавляє їх від мук по установці нового устаткування (не завжди, правда:)). Недивно, що він зберігає свою інформацію в реєстрі.

Драйвери пристроїв. Зберігають тут свої параметри.

Адміністративні засоби. Наприклад, такі, як Панель управління, MMC (Micro - soft Management Console) та ін.

Призначені для користувача профілі. Це ціла група параметрів, унікальна для кожного користувача: налаштування графічної оболонки, мережевих з'єднань, програм і багато що інше.

Апаратні профілі. Дозволяють створювати декілька конфігурацій з різним устаткуванням.

Загальні налаштування програм. Чому загальні? Тому, що у кожного користувача є профіль, де зберігаються його налаштування для відповідної програми.

Ось ми і розібралися з призначенням реєстру. Тепер звернемо свою увагу на логічну структуру реєстру. Для кращого розуміння матеріалу рекомендується запустити Regedit.exe, тільки нічого доки не чіпайте:).

Структура реєстру

Перша аналогія, яка приходить в голову при погляді на реєстр в Regedit.exe, — як схоже на файлову систему! І точно, в наявності деревовидна структура. Текам тут відповідають ключі (keys) або розділи (гілки), а файлам — параметри (values). Розділи можуть містити як вкладені розділи (sub keys), так і параметри. На верхньому рівні цієї ієрархії знаходяться кореневі розділи (root keys). Вони перераховані в таблиці 1

Таблиця 1. Кореневі розділи

Додаткові відомості

Реєстр є справжньою базою даних, тому в нім використовується технологія відновлення, схожа на ону в NTFS. Вже згадані LOG -файлы містять журнал транзакцій, який зберігає усі зміни. Завдяки цьому реалізується атомарність реєстру — тобто в даний момент часу в реєстрі можуть бути або старі значення, або нові, навіть після збою. Як бачимо, на відміну від NTFS, тут забезпечується збереження не лише структури реєстру, але і даних. До того ж, реєстр підтримує такі фішки NTFS, як управління виборчим доступом і аудит подій — система безпеки пронизує усю NT знизу доверху. Так, ці функції доступні тільки з Regedt32.exe або Regedit.exe для XP. А ще увесь реєстр або його окремі частини можна експортувати в текстові reg -файлы (Unicode для Windows 2000 і старше), редагувати їх у блокноті, а потім експортувати назад. У багатьох редакторах реєстру можна підключати будь-які доступні вулики реєстру, у тому числі і на видалених машинах (при відповідних повноваженнях). Є можливість робити резервні копії за допомогою програми NTBackup. І багато що інше. Ну, а на сьогодні наш маленький лікнеп закінчений

Контрольні запитання

  1. Що таке реєстр?
  2. Як влаштован реєстр?

Література

Їв.ресурс: http://stboinf.wordpress.com/ 2010/03/23/вікна - windows -робота-з-дисками-папками-файл/





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 524 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...