Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи щодо предприватизаційної підготовки підприємств в промисловості



До прийняття рішення про приватизацію проводиться передприватизаційна підготовка державних підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, або мають у своєму складі відокремлені вир-ва, розвинену соц. інфрастр-ру, майно,що не підлягає приватизації.У світовій практиці приватизації застос. багато заходів для предприватизаційної підготовки під-в.Найпоширеніши з них:

Корпоратизація - перетворення держ. під-ва на відкрите акціонерне тов-во, акції якого належать державі, а засновником є відповідні установи, уповноваженні управляти держ.майном. Ліквідація під-ва, визнаного банкрутом, здійснюється для погашення боргів цього під-ва за рахунок продажу закріпленого за ним майна. Для цього відповідний орган,уповноважений управляти держ.майном, утворює ліквідаційну комісію,завданням якої є реструктуризація боргів під-ва і визначення тих обсягів боргів,які можуть бути погашенні в рез-ті взаємозаліку між під-м, його кредиторами і державою, продажу част. Майна під-ва, і тих, котрі буде запропоновано для погашення майбутньому власнику.Приватизації пвдлягає майно ліквідованого під-ва-банкрута,що залишилося після задоволення вимог кредиторів і оплати праці членів трудоаого колективу цього під-ва. Фінансове оздоровлення під-в здійснюється й такій посл.:1)погаш.боргів під-ва 2)злиття збиткових під-в і фінансово міцних 3)переоформлення короткотермінових кредитів на довготериінові 4)випуск і розміщення ц.п. для мобілізації фін.рес-в 5)продаж майна під-ва-борж. або надання його в оренду 6)перетворення під-ва боржника на інше під-во.Комерціалізація- надання структурним підрозділам статусу юр.особи відп. До чиного законодавства.К. передбачає ведення цими підрозділами самост. Господарської та фін.-екон. діял-ті.У процесі приватизації ком-я набула широкого роз-ку в торгівлі, гро. харчуванні та побутовому обслуговуванні.

79. Порядок приватизації у промисловості. До прийняття рішення про приватизацію проводиться передприватизаційна підготовка державних підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, або мають у своєму складі відокремлені вир-ва, розвинену соц. інфрастр-ру, майно,що не підлягає приватизації.У світовій практиці приватизації застос. багато заходів для предприватизаційної підготовки під-в.Найпоширеніши з них: 1) Корпоратизація під-в 2) Ліквідація під-в 3) Фінансове оздоровлення під-в 4) Комерціалізація.Корпоратизація- перетворення держ. під-ва на відкрите акціонерне тов-во, акції якого належать державі, а засновником є відповідні установи, уповноваженні управляти держ.майном.Виділяють 3 напрямки її проведення:1) перетв. на відкриті акц. тов-ва держ.під-в у процесі їх приватизації.2) перетв.на відкриті акц.тов-ва закритих акц.тов-в,понад 75% статутного фонду, який належ Д.,а також створення виробничих і наук-вироб.об’єднань. 3)перетв.на відкр.акц.тов-ва держ.під-в та їх стр-х підрозділів,переданих в оренду.Кожному напрямку відповідають такі процедури корпоратизації: 1 етап- підготовчий(закінчується прийняттям відповідним органом рішення про приватизацію) 2 етап- розроблення плану приватизацію(закінч.затв-м плану приватизації держ.органом приватизації 3 етап-здійснення орг-екон.та юр-правових перетворень. 4етап-продаж акцій (власне приватизація).


80. Оцінка вартості об’єктів приватизації та її вплив на розвиток приватизаційних процесів у промисловості. Успішне здійснення приватиз.процесів значною мірою залеж.від досконалості методів оцінки вартості майна під-в, що приватизуються.Якщо оцінка вартості держ.майна в проценсі приватизації відповідає справедливій ринковій вартості,то приватизоване під-во має можливість швидкого фін-го оздоровлення і дальшого роз-ку.І навпаки, недостовірна оцінка майна погіршує ефект-ть новостворених під-в, призводить до спаду вир-ва і банкрутства.В сфері державної приватизації існує багато порушень, які стосуються зниження вартості об’єктів і тіньової приватизації(незакона приватизація держ.майна за борги).Для того,щоб уникнути цих порушень потрібно ретельно аналізувати методичні підходи та організаційний мех-м здійснення оцінки держ. майна під час приватизації.Адже процес ціноутворення на майно під час приватизації безпосередньо впливає на реформування відносин власності і промислову політику в Укр.Методика передбачає можл-ть застос-ння 2 конц-й оцінки вартості майна:1)на основі даних бух.обліку(балансова оцінка).2)на основі даних, що отриманні спеціал-ми в процесі ретельного обстеження об’єкта оцінки(експертна оцінка)

Оцінка вартості цілісного майнового комплексу за бал-м мет-м проводиться за формулою:Вц.м.к.=Оз+На+Вкі+Уні+Вдв+(Зз+Фа-Кр). Оз-залишк.вар-ть осн.засобів за даними бух.балансу. На-зал.вар-ть немат.активів,відобр.у балансі. Вкі- відносна вар-ть незаверш. капіт.вкладень. Уні- відн.вар-ть устаткування. Вдв- довг.фін.вкладення.Зз- запаси на затрати. Фа-фін.активи. Кр- кред.заборгованістьНа практиці бал.мет-д можна викр-ти лише як критерій, проміжний рез-т для наступного застосування методів оцінки ринкової вартості майна під-в,шо приват-ся.За умов централізованої сис-ми упр-ння, коли Д.була власником усіх зас-і вир-ва, контролювала розподіл та облік для оцінки вартості майна вистачало бал.вар-ті. Перехід до ринкової ек-ки зумовив необх.застос. експертних мет-в оцінки.Експертну оцінку об’єкта прив-ї відповідно до метод-х вимог потр.проводити з викор-м світ.досвіду експ.оцінок.До таких осн.мет-в належ.: метод доходу, мет.аналогів продажу, метод витрат.Кожний метод дає змогу враховувати певні хар-ки об’єкта.

81.Особливості оцінки окремих видів майна: будівель, споруд, обладнання промислового призначення, нематеріальних активів, цінних паперів.

Методика оцінки вартості будин­ків включає в себе 3 методи: витрат, капіталізації доходу (дохідності) та порівнянного продажу.

Оцінюючи будівлі методом витрат, користуються нормативами вартості однієї одиниці фізичного параметра об'єкта-аналога. Аналіз практики застосування методу витрат у експертних оцінках вартості будинків, дає можливість висновувати, що він має як недоліки, так і переваги проти інших методів. Недоліки цього він не враховує ринкових чинників, зокрема попиту і пропозиції за визначення ціни будівель, а та­кож поточних витрат і доходів від їх експлуатації. Крім того, нормативну базу, яка використовується для визначення ціни, розроблено для морально застарілих архітектурно-будівельних рішень і вона не враховує сучасних будівельних технологій, конструкцій і матеріалівПереваги методу:він забезпечує (за наявності відповідної інформації) ви­значення реальної відновної вартості будинку, яка може вико­ристовуватися як певний індикатор коливання цін на будівлі під впливом ринкових чинників.

З метою впорядкування оцінки вартості нематеріальних активів всі нематеріальні активи під­розділяються на три групи: об'єкт права інтелектуальної власно­сті; об'єкт права користування ресурсами або іншими вигодами; гудвіл (добра репутація фірми).

У процесі експертної оцінки нематеріальних активів застосо­вують три групи методів оцінки: методи, що ґрунтуються на роз­рахунку доходів від володіння нематеріальними активами; мето­ди, що враховують витрати на створення (відтворення) нема­теріальних активів; комбіновані (або ринкові) методи, які врахо­вують як доходи, так і витрати.

Сутність методів оцінки нематеріальних активів за доходом полягає в тому, що спочатку визначається перевага в прибутку проти тих підприємств, які виготовляють аналогічну продукцію, але без використання відповідного нематеріального активу, або проти цього самого підприємства, але до того моменту, як поча­лося використання певних нематеріальних активів. Потім вира­жену в грошовій формі прибуткову перевагу капіталізують (з урахуванням фактора часу до певного моменту, як правило, до дати оцінювання) й отриману величину беруть за вартість нема­теріального активу, що є об'єктом оцінювання.В основу витратного підходу до оцінки нематеріальних акти­вів покладається відомий постулат, що вартість об'єкта оцінки дорівнює витратам на його відтворення з урахуванням середньої для даного виду діяльності норми прибутку (звичайно, якщо ха­рактер нематеріального активу принципово допускає таке відтво­рення). Відповідно до цього підходу визначенню підлягає віднов­на вартість (вартість заміщення) за відрахуванням обґрунтовано­го зносу, тобто залишкова вартість.Ринкові методи оцінки нематеріальних активів за своєю сутні­стю подібні до методів порівняльного продажу за оцінювання вартості нерухомості: вивчається інформація про ціни, за якими укладаються угоди на купівлю-продаж нематеріальних активів, і аналогічні угоди порівнюються з тим, що оцінюється. Різниця в характері активів, що оцінюються, ураховується з допомогою відповідних коригувань. Проте застосування цього підходу на практиці є досить обмеженим, бо нематеріальні активи — річ дуже специфічна.

Оцінка вартості цінних паперів виконується тоді, коли цінні папери належать до довгострокових і короткострокових фінансо­вих активів підприємства, що приватизуються.Цінні папери, що обертаються на вторинному фондовому ринку, оцінюють методом курсової вартості. Оцінка за курсовою вартістю здійснюється на підставі офіційних котирувань фондо­вої біржі або документально підтверджених операцій електрон­ного чи позабіржових ринків.

Якщо об'єктом оцінки є акції, то передбачається, що вони не мають терміну погашення, а відповідний метод оцінки застосову­ється залежно від типу акцій.

Якщо об'єктом оцінки є облігації (ощадні сертифікати та інші види цінних паперів з точно визначеним терміном обігу), то їх вартість дорівнюватиме сумі (приведеній за ставкою дисконту до сучасної вартості) процентів за визначений період і вартості, яка повертається власнику після закінчення терміну обігу.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...