Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Повірки біметалічного (манометричного) термометра



2) Скласти лабораторну установку для повірки біметалічного (манометричного) термометра згідно (рис. 5.1). Під час цього заповнюють посудину водою таким чином, щоб занурити повністю термобалон термометра у воду.

3) Дочекатися моменту стабілізації показів робочого і взірцевого термометрів. Зафіксувати час за який відбулася стабілізація показів, занести дане значення в протокол. Записати покази термометрів в протокол, який оформляється згідно форми табл. 5.1.

4) За допомогою нагрівного пристрою, який включається на проміжок часу (вказується викладачем), здійснити нагрівання води в посудині. Під час цього, після вимкнення нагрівного пристрою за допомогою дерев’яної лопатки здійснити перемішування води в посудині, після чого дочекатися момен-ту стабілізації показів робочого і взірцевого термометрів. Занести покази термометрів і час стабілізації показів в протокол повірки.

5) Операції п. 4 повторити декілька разів (визначається викладачем) до моменту закіпання води в посудині або досягнення водою температури, яка відповідає верхній границі біметалічного (манометричного) термометра.

6) Повірку термометра під час зниження температури проводять шляхом доливання холодної води в посудину, під час її перемішування дерев’яною лопаткою до досягнення температур, значення яких вказує викладач. Під час цього відлік показів термометрів і їх занесення в протокол повірки здійснюється після встановлення заданої температури за шкалою взірцевого термометра і стабілізації показів термометрів.

7) Вилити воду з посудини.

8) Здійснити опрацювання результатів повірки згідно протоколу повірки, використовуючи під час цього формули:

, (5.1)

(5.2)

(5.3)

(5.4)

де - діапазон приведення (діапазон вимірювання біметалічного (манометричного термометра), - температура за показами повірюваного термометра, - температура за показами взірцевого термометра, , - покази термометра під час зростання і спадання температури, - абсолютна похибка вимірювання темпенратури, -приведена похибка вимірю-вання температури у відсотках, w – варіація показів термометра.

9) Зробити висновки про придатність повірюваного біметалічного (манометричного) термометра до експлуатації. Результати повірки вважаються позитивними, якщо наведена похибка і варіація не перевищує значення границі допустимої похибки, вираженої у відсотках (класу точності, який вказаний на шкалі термометра).


Таблиця 5.1 Форма протоколу повірки біметалічних





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 452 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...