Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проведення повірки манометрів



Під час повірки манометрів, під якою розуміють визначення їх похибки з метою встановлення придатності до дальшого використання, найважливішим питанням є вибір взірцевих приладів з відповідними діапазонами вимірювання і забезпечення під час цього необхідного співвідношення допустимих похибок між ними.

Згідно з діючою нормативно-технічною документацією, під час вибору взірцевих приладів для повірки засобів вимірювання тиску необхідно дотримуватися наступних вимог:

- верхня границя вимірювання взірцевого приладу повинна бути не меншою від верхньої границі вимірювання повірюваного приладу;

- границя допустимої основної похибки взірцевого приладу повинна бути не більшою від 0,25 границі допустимої основної похибки вимірювального приладу.

Відлік показів повірюваних приладів класів точності 0,4 і 0,6 необхідно здійснювати не менше ніж на восьми значеннях тиску, а класів точності 1; 1,5; 2,5; 4 – не менше ніж на п’яти значеннях тиску.

Під час проведення повірки манометрів використовуються такі засоби повірки:

- вантажопоршневі манометри (ВПМ) (до 1500 МПа);

- рідинні компенсаційні мікроманометри (до 10 кПа);

- взірцеві пружинні манометри (до 60 МПа).

Вантажопоршневі манометри є найбільш точні (поділяються на три розряди з класами точності 0,02; 0,05; 0,2) і дають найліпшу повторюваність результатів вимірювання.

Основною вимірювальною частиною вантажопоршневого манометра є колонка 11 (рис. 4.2). В каналі колонки із шліфованими стінками знаходиться стальний поршень 7. Пор-шень вільно переміщується по циліндру, проте він пришліфований до внутрішньої поверхні каналу з дуже малим зазором з метою забезпечення необхідного ущільнення. На штоку пор-шня 7 закріплена тарілка 9 знімними вантажами 8 [15].

Для проведення повірки ніпелі манометра вкручують в отвори штуцерів 5 і 12. Якщо встановлюють один повірюваний прилад, тоді вільний штуцер закривають вентилем 4. Тиск, який створюється вантажами і поршнем, через вентиль 6 колонки передається до штуцерів повірюваних манометрів, вентилі яких повинні бути відкриті; спускний вентиль 14 повинен бути закритий. Щоб зменшити тертя, поршень 7 з тарілкою 9 і вантажами 8 приводять в обертальний рух вручну.

1, 7-поршні; 2-гвинт; 3-руків’я; 4, 13-вентилі штуцерів;

5, 12-штуцери; 6-вентиль колонки; 8-вантажі; 9-тарілка; 10-воронка для масла; 11-колонка; 14-спускний вентиль

Рисунок 4. 2 - Будова вантажопоршневого манометра

Кожен з вантажів важить 1 кг і створює тиск 1 кг/см2. Вага поршня з тарілкою без вантажу також створює тиск 1 кг/см2. Самий більший тиск, який можна виміряти приладом 50 кгс/ см2. Для повірки манометрів з більшою межею вимірювань користуються гвинтовим пресом.

Під час роботи із вантажопорневим манометром необхідно дотримуватись наступних правил:

1) Не можна витягати поршень з колонки, а якщо необхідно його тимчасово витягнути, то потрібно ставити вертикально тарілкою вниз.

2) Не можна прикладати зусилля під час введення пор-шня в колонку. Вставляти поршень необхідно строго вертикально, щоб не погнути його.

3) В прилад необхідно заливати чисте профільтроване вазелінове або трансформаторне масло.

4) Воронка колонки повинна бути завжди закритою кришкою, щоб попередити попадання в масло пилюки і інших твердих часток.

5) Дно воронки потрібно очищати від бруду, який випадає в осад.

6) Під час очищення колонки не можна застосовувати дріт чи інші металічні предмети.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 1432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...