Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Манометр з трубчатою одновитковою пружиною



Основною частиною монометра (рис. 4.1) є трубка (пру-жина) 2 зігнута дугою на кут від 180 до 2700. Один кінець трубки закритий, а другий з’єднаний з основою 6. Для вимірювання тиску ніпель 7 основи 6 з’єднують з середовищем, в якому вимірюють тиск. До приливу 10 основи прикріплений корпус приладу, а до стойки 11 – його механізм. За допомогою повідки (тяги) 9 закритий кінець з’єднаний із зубчатим сектором 8. Сектор зчеплений з шестернею 5, укріпленою на осі, що несе стрілку 4 манометра. Стрілка переміщується за шкалою циферблату 3, закритого склом.

1 – корпус; 2 – трубка (пружина); 3 – циферблат зі шкалою;

4 – стрілка; 5 – шестерня; 6 – основа; 7 – ніпель; 8 – зубчастий сектор; 9 – поводок (тяга); 10 – приплив;

11 – стійка; 12 – спіральна пружина

Рисунок 4. 1 - Будова манометра з трубчастою одновитковою пружиною

Якщо подати на манометр тиск робочого середовища, то під впливом цього тиску овальне січення трубки 2 намагається перетворитись в кругле, що змушує трубку розгинатись. Внаслідок цього поводок 9 приводить в рух зубчатий сектор 8, який повертає шестерню 5, яка з ним зчеплена, а з нею і стрілку приладу 4. Механізм регулюють шляхом зміни довжини повідки 9 і плеча сектору 8. Для усунення мертвих ходів (люфтів) механізму слугує спіральна пружина 12, яка постійно притискає шестерню 5 до одного боку зубчастого сектору.

Для вимірювання тиску до 200 кгс/см2 (1960.104 н/м2) застосовують манометри з трубчатою пружиною з латуні. Більш високі тиски вимірюють манометром із стальною пружиною. Основна допустима похибка робочих манометрів від ± 1 до ± 2,5 % максимального значення шкали.

Аналогічно робочому манометру побудовані контрольні і взірцеві манометри, манометри з контрольною стрілкою, контактні манометри, манометри спеціального призначення, вакууметри і мановакууметри [14].

Циферблат манометра градуюється відповідно до одиниць вимірювання тиску.

На циферблаті показуючого приладу для вимірювання тиску крім розмітки шкали, її цифрових відміток повинні бути нанесені:

- одиниці вимірювань;

знак «мінус» перед числом, що визначає верхню межу вимірювання вакууметричного тиску;

- клас точності;

- умовне позначення робочого положення приладу, якщо воно відрізняється від нормального;

- найменування або умовне позначення вимірювального середовища.

Крім цього, на циферблаті приладу може бути нанесена наступна рекомендована інформація:

- умовне позначення приладу;

- знак Державного реєстру;

- товарний знак підприємства-виробника.

В залежності від функціонального призначення приладів окремі елементи шкали виділяються яскравим кольором (зеленим, жовтим, червоним). Під час цього, як правило, жовтим кольором виділяють вихід вимірюваного параметра за межі норми, а червоним кольором – його аварійний стан.

В додатку И наведені додаткові умовні позначення, які дозволені до нанесення на шкалі приладів, призначених для вимірювання тиску середовища з певними властивостями.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 3000 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...