Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сценарії з нульовою нетто-міграцією



За відсутності міграції навіть одночасне і досить значне зростання народжуваності й очікуваної тривалості життя не спроможні змінити тенденцію до скорочення чисельності населення та її поступового наближення до рівня 1991 р. (слід зауважити, що в 1991 р. Україна ще не відновила своєї довоєнної чисельності).

У гіршому випадку, тобто за збереження нинішньої низької народжуваності і високої смертності, населення України у 2050 р. складе всього 36,5 млн. осіб (група 1). Зростання народжуваності до двох дітей на одну жінку у 2050 р., за незмінної смертності підвищило б чисельність приблизно на 2 млн. осіб – до 38,5 млн. (група 2), але, як уже наголошувалося, таке зростання видається маловірогідним.

Реальнішим є ефект зниження смертності, і, до того ж, він був би істотно великим. Зараз Україна зазнає величезних демографічних утрат через високу смертність. Надмірна кількість смертей в Україні порівняно зі США, Великобританією і Францією у 1980 – 1990 ті роки складала від 30 до 46 відсотків. Якби в ці роки смертність знаходилася на тому ж рівні, що і в промислово розвинених країнах Заходу, щорічна кількість смертей в Україні була б значно меншою, ніж зараз, що істотно змінило б поточний баланс народжень і смертей та віддалило б появу негативного природного приросту.

Відповідно, і в майбутньому, якби вдалося уникнути втрат, яких навчилися уникати дуже багато країн, це уповільнило б і скорочення чисельності населення України. За незмінної народжуваності зниження смертності збільшило б додатково населення на 3,5 млн. жителів, збільшивши населення України у 2050 р. до 41,0 млн. осіб. Але повністю уникнути скорочення чисельності населення неможливо навіть за найсприятливішої еволюції народжуваності та смертності. У кращому разі населення країни у 2050 р. складе близько 44 млн. осіб.

Явна неможливість підтримувати хоча б постійну чисельність населення в Україні за рахунок тільки балансу народжень і смертей примушує звернутися до третього головного чинника демографічної динаміки – до міграції.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...