Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наслідки скорочення чисельності населення



Скорочення чисельності населення – один із серйозних викликів, з якими Україна зіткнулася на рубежі сторіч. Незаперечних доказів того, що чисельність населення завжди і скрізь повинна збільшуватися, немає. До того ж її динаміку не можна розглядати у відриві від інших змін у демографічному бутті людей. Скорочення приросту чисельності населення або навіть негативний приріст більшою чи меншою мірою компенсується одночасним зростанням сукупної кількості прожитих людино-років унаслідок зниження смертності і збільшення тривалості життя.

У випадку зростання очікуваної тривалості життя для чоловіків від 50 до 75 років і для жінок до 80 років (шлях, пройдений багатьма промисловими країнами у XX ст.) сукупний період часу, що проживається поколінням, збільшується у чоловіків у 1,5 раза, у жінок – у 1,6 раза. Отже, в певному розумінні для 50 млн. жителів України на початку XXІ ст. очікувана тривалість життя не досягала 35 років, навіть за їх низької для кінця XX ст. нинішньої тривалості життя (67 років для обох статей), еквівалентні приблизно 65 млн. українців наприкінці XIX ст.

Разом із тим ці міркування не можуть мати дуже великого значення для України з причини всім відомої невідповідності між чисельністю населення країни і розмірами її території. Вона завжди була недонаселеною країною з дуже низькою щільністю населення, і ця недонаселеність стала особливо відчутною після розпаду СРСР, від якого Україна успадкувала п'яту частину території, і низьку щільність населення. У світі, який страждає від перенаселення, Україна залишається недонаселеною країною, і це робить її особливо чутливою до скорочення кількості її жителів, спонукає шукати способи протидії депопуляції.

В Україні баланс народжень і смертей у першій половині XXI ст., швидше за все складатиметься таким чином, що природний приріст населення виявиться негативним. А це означає, що, формуючись тільки за рахунок процесів природного відтворення, населення країни неминуче буде зменшуватися в чисельності і швидко старіти. Обом цим тенденціям можуть протидіяти тільки припливи іммігрантів – більшою чи меншою мірою залежно від обсягу і складу міграційних потоків.

З одного боку, їх неминучість диктується внутрішньою демографічною ситуацією в країні. Скорочення чисельності населення поставить Україну перед дуже жорстким вибором. Вона повинна буде або упокорюватися з безперервним погіршенням демографічної ситуації, або достатньо широко відкрити двері для іммігрантів. І те, й інше рішення мають свої небажані наслідки, вибирати доведеться найменшу із обох бід.

З іншого боку, прогнозуючи майбутній розвиток подій, не можна не враховувати демографічної ситуації за межами України, зокрема перенаселеність суміжних країн – її західних сусідів і мобільність їх населення, яке постійно зростає. Звідси, неминуче наростатиме міграційний тиск. Він, щонайменше, знайде свій прояв у нелегальній міграції, стримувати яку стане все важче і важче та на яку доведеться відповідати розширенням легальних можливостей імміграції.

Урешті-решт, імовірно, буде досягнута певна рівновага чинників тяжіння і відштовхування та відповідні їй оптимальні обсяги щорічного міграційного приросту населення України. Вона, напевно, буде більшою, ніж зараз. Але навряд чи варто розраховувати на те, що міграційний приріст зможе повністю нейтралізувати небажані наслідки сучасних демографічних тенденцій, зокрема падіння народжуваності набагато нижче за рівень простого заміщення поколінь.

Контрольні запитання

1. Дайте визначення поняття “демографічне прогнозування”.

2. Які методи прогнозування використовуються в демографії?

3. Від яких факторів залежить достовірність демографічних прогнозів?

4. Визначте основні тенденції щодо демографічного прогнозування у світі.

5. Обґрунтуйте процеси розробки державних програм щодо соціального забезпечення населення в Україні.

6. Обґрунтуйте сутність і значення процесів розробки гіпотез щодо ймовірних змін демографічних тенденцій у прогнозному періоді.

7. Обґрунтуйте демографічний прогноз для України до 2050 р.

Використана література: [1 – 7; 9; 12; 14; 17; 20; 22 – 35; 39 – 42].





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 500 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...