Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. У багатьох практично важливих випадках у встановлених режимах роботи електричного кола напруги і струми є періодичними



У багатьох практично важливих випадках у встановлених режимах роботи електричного кола напруги і струми є періодичними, але не синусоїдними. У лінійних колах вказаний режим виникає під впливом несинусоїдних джерел енергії. Розрахунок таких кіл виконують за допомогою розкладених напруг (струмів) джерел ЕРС (струму) в ряд Фур’є із використанням принципу накладання, тобто в цьому разі він зводиться до п -кратного розрахунку кола в усталеному синусоїдному режимі (п — кількість гармонік, які враховують у джерелі енергії).

Кожну періодичну функцію що задовольняє умові Діріхле (всі реальні сигнали цю умову задовольняють), можна рос­класти в ряд Фур’є:

де А 0 — нульова гармоніка; Bkm, Сkm — відповідно синусний і косинусний коефіцієнти розкладання для кожної гармонічної складової ряду; ω — частота повторення несинусоїдної функції

Коефіцієнти ряду:

Як t 0, α 0 тут можна взяти будь-які значення, наприклад

Для електричних сигналів зручніше використовувати ряд Фур’є вигляду

де потім кожній гармонічній складовій ряду

поставити у відповідність комплексну амплітуду гармоніки

Для типових періодичних функцій у довідниках наводяться готові розкладання в ряд Фур’є. Для сигналів, що використовуються в цій роботі, формули розкладання наведено в таблиці 8.1.

Таблиця 8.1

Графік функції Розкладання в ряд Фур’є
Аm
T 0
T
t

T
t
Аm

T
t
Аm

Подання ЕРС і струмів джерел енергії у вигляді рядів Фур’є еквівалентне заміні одного несинусоїдного джерела одним постійним джерелом, яке відповідає нульовій гармоніці А 0, і синусоїдними джерелами.

Використовуючи принцип накладання, тобто розглядаючи дію кожної гармоніки джерела ЕРС (струму) окремо, можна знайти власні реакції кола, тобто струми (напруги), які відшукуємо в колі у вигляді окремих гармонічних складових.

Повна реакція кола при цьому дорівнює сумі гармонічних складових струмів (напруг), які шукаємо.

Таким чином, розрахунок лінійного кола з несинусоїдними джерелами енергії зводиться до п -кратного розрахунку кола (п — кількість гармонік, які враховують, включаючи нульову).

При п -кратному розрахунку потрібно врахувати, що індук­тивні та ємнісні опори кола залежать від номера гармоніки:

Розрахунок для кожної гармоніки подають у комплексній формі з використанням найбільш зручних методів.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 468 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...