Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Принципи створення борошняних та кондитерських виробів функціонального та лікувально-профілактичного призначення. 3 страница



Правильна організація харчування передбачає надходження в організм харчових речовин не тільки в достатній кількості, але й відповідного якісного складу, який відповідає адаптаційним можливостям шлунково-кишкового тракту дитини, а також рівню його обмінних процесів. У зв'язку з цим для кожного віку характерна особлива формула харчування. На першому році життя для дитини властиві значні темпи зростання та розвитку, тому необхідно забезпечити достатнє споживання білка та високий ступінь його утилізації.

Найбільш дефіцитним мікроелементом у харчуванні дітей раннього віку є залізо, що зумовлено невеликим його вмістом в основних продуктах харчування та сповільненим неповним його всмоктуванням. У зв'язку з цим продукти дитячого харчування потрібно збагачувати залізом.

Потреба дитячого організму в окремих вітамінах, не е постійною. Значною мірою вона залежить від раціону харчування. Існує взаємозв'язок між потребою організму у вітамінах та вмістом інших харчових речовин в раціоні. Так потреба в тіаміні (вітамін В 1) піридоксині, рибофлавіні - від забезпечення раціону білком. При надлишковім харчування потреба організму дитини у вітамінах зростає.

Більшість вітамінів нестійкі, руйнуються під впливом світла, повітря, тепла. Тому дуже важливо дотримувати режими технологічної обробки продуктів дитячого харчування та терміни їх зберігання.

Вітчизняна промисловість виробляє також значний асортимент молочних продуктів для підгодівлі дітей з домішками дієтичного борошна, сухих відварів гречаної, рисової та вівсяної круп, манної крупи, овочів та ін. це - комбіновані молочно-рослинні суміші, каші, киселі.

3. На даному етапі особливого значення набуло лікувальне харчування дітей. Виробництво спеціальних продуктів дитячого дієтичного та лікувального харчування повинно стати важливою ланкою раціонального харчування дітей, які потерпають не тільки від успадкованих захворювань, але й захворювань нирок, печінки, а також харчовими алергіями, поширення яких зростає в усьому світі. Боротьбу з алергіями у дитячому віці треба вести шляхом утворення нових видів продуктів харчування, вільних від типових алергенів.

З точки зору сучасної дієтології, при кожному захворюванні необхідно задовольнити потребу хворого в харчових речовинах, враховуючи як особливості порушеного обміну речовин, так і функціональний стан усіх органів та систем хворого організму.

На даний час діти, народжені раніше строку, становлять досить значну частину загальної кількості новонароджених (3-17%). Є дані про те, що молоко матерів, які передчасно народили дитину, має відмінний склад, особливо в перший місяць: у ньому більше білка, іонів натрію та хлору, менше лактози. Крім того, треба враховувати ряд особливостей недоношених дітей. Встановлено, що фермент лактоза утворюється у дитини пізніше, ніж інші дісахариди, і досягає максимальної активності тільки до часу пологів. Тому рекомендується зниження вмісту лактози для недоношених дітей, порівняно з продуктами для дітей, народжених вчасно.

Переварювання жирів у недоношених дітей є менш активним. Потреба у білку дітей з низькою масою тіла теоретично має бути вищою для забезпечення швидкого зростання. Разом з тим збільшення білкового навантаження лімітується незрілістю метаболічних систем, а також можливістю токсичної дії амінокислот.

У дітей, народжених достроково, вміст мінералів у скелеті низький, оскільки близько 2/3 вмісту їх в організмі відкладається в останні місяці вагітності. Тому потреба недоношених дітей у мінеральних речовинах велика (табл. 1).

Таблиця 1 - Хімічний склад збалансованого харчування дітей, на 100 ккал

Харчова речовина Одиниця виміру, г Кількість
Білок   2,8
Жир   5,1
Вуглеводи   10,6
Мінеральні речовини:    
Кальцій мг  
Фосфор    
Магній    
Залізо   0,2
Натрій    
Калій    
Хлор    
Иод мкг  
Мідь мкг  
Марганець, мкг    
Цинк мг 0,65
Вітаміни:    
А мо  
Кальциферол    
Продовження таблиці 1
     
Токоферол мг 1,9
К мкг  
Аскорбінона кислота мг 8,0
Тіамін    
Рибофлавін мкг  
Ніацин    
Пірідоксин    
Фолієва кислота    
Пантотенова кислота м  
Ві2   0,3
Біотин н 2,3
Інозітол мг 6,0
Холін   7,0

4. Для харчування недоношених дітей розроблений продукт «Новолакт ММ» (табл.2). Він не викликає метаболічного ацидозу, тому що дитина адекватно забезпечується енергією та 60% білка припадає на долю білків молочної сироватки і тільки 40% - на долю казеїну. Сироваткових білків міститься 12,5 г/л за рахунок корекції білкового компонента концентратом сироваткових білків, одержаних

методом ультрафільтрації та електродіаліз а. Білок у продукті забезпечує 12% енергетичної цінності»

Таблиця 2 - Фізико-хімічні показники продукту «Новолакт ММ», в 100 г сухого продукту

Показник Вміст Показник Вміст
Білок   A 0,6
Жир   D2 0,07
Зола   E  
Вологість 3,2 C  
Мінеральні речовини   PP 5,5
Кальцій   B1 0,5
Калій   B2 0,7
Натрій   B3 2,2
Магній   B6 0,67
Цинк   Bc 0,67
Мідь 0,2    
Залізо 3,2    

На частку ліпідного компонента припадає 55% енергетичної цінності продукту. Кількість жиру збільшено до 43,7 г/л. При цьому кількість лінолевої кислоти збільшена до 19%, тому співвідношення поліненасичених жирних кислот до насичених становить 0,45.

Вуглеводний компонент продукту для недоношених дітей забезпечує 33% енергетичної цінності та складається з моно-, ді- та полісахаридів, які знаходяться в співвідношенні 3:6:1.

В ранньому віці у дітей буває повне неприйняття коров'ячого молока та продуктів з нього, що проявляються у шлунково-кишкових розладах, дерматозах, респіраторних захворюваннях. Для змішаного годування дітей від народження до 3-х місяців, а також дітей, які страждають алегією до коров'ячого молока, розроблений склад та технологія продуктів «Кобомил» та «Фиталакт».

«Кобомил» виробляється з пастеризованого кобилячого молока, суміші соняшникової та кукурудзяної олії, вітамінів А, Д3, Е, С, РР, В1 В2, В3, В6 В12, В5 та препаратів заліза, міді, цинку (табл. 3) методом ультрафільтрації та електроді аліза. Білок у продукті забезпечує 12% енергетичної цінності.

На частку ліпідного компонента припадає 55% енергетичної цінності продукту. Кількість жиру збільшено до 43,7 г/л. При цьому кількість лінолевої кислоти збільшена до 19%, тому співвідношення поліненасичених жирних кислот до насичених становить 0,45.

Вуглеводний компонент продукту для недоношених дітей забезпечує 33% енергетичної цінності та складається з моно-, ді- та полісахаридів, які знаходяться в співвідношенні 3:6:1,

Таблиця 3 - Фізико-хімічні показники продукту «Новолакт ММ», в 100г сухого продукту

Показник Вміст Показник Вміст, мг
Білок, г 15,0 Вітаміни  
Жир, г 32,4 А 0,6
Зола, г 3,0 Д2 0,07
Вологість, г 3,2 Е  
Мінеральні речовини, мг   С  
Кальцій   РР 5,5
Калій   В1 0,5
Натрій   В2 0,7
Магній   В3 2,2
Цинк   в6 0,67
Мідь 0,2 Вс 0,67
Залізо 3,2    

В ранньому віці у дітей буває повне неприйняття коров'ячого молока та продуктів з нього, що проявляються у шлунково-кишкових розладах, дерматозах, респіраторних захворюваннях. Для змішаного годування дітей від народження до 3-х місяців, а також дітей, які страждають алергією до коров'ячого молока, розроблений склад та технологія продуктів «Кобомил» та «Фиталакт».

«Кобомил» виробляється з пастеризованого кобилячого молока, суміші соняшникової та кукурудзяної олії, вітамінів А, Д2, Н, С, РР, Вь В2, В3, В6, В12, В5 та препаратів заліза, міді, цинку (табл. 4).

Таблиця 4 - Хімічний склад та енергетична цінність сухого молочного продукту «Кобомил» з кобилячого молока

Компонент Кількість Компонент Кількість
Вода, г 3,5 Вітаміни, мг  
Білок, г 14,0 А 0,38
Жир, г 25,5 Д2 0,008
Вт.ч.   £ 5,0
Рослинний 16,2 С 35,0
Молочний   РР 4,0
Вуглеводи (лактоза), г 54,2 Bt 0,38
Мінеральні cuo, гуки, мг 2,8 В2 0,54
Вт.ч.   Пантотенова к-та 23,0
Мідь 0,5 В6 0,38
Залізо 9,5 В 12 0,0004
Цинк 3,8 Фолацин 0,04  
    Енергетична цінність, кДж    
             

За фізико-хімічними, органолептичними та мікробіологічними показниками "Кобомил" повинен відповідати таким, вимогам: - масова доля; вологи (%, не більше) 3,5; жирів (%> не менше) - 25,5, в т.ч, жиру з кобилячого молока - 9,3, кукурудзяної або соняшникової олії - 16,2; білку - (%, не більше) - 14,0; вуглеводів (%, не менше) - 54,2; золових елементів (%, не більше) - 2,8. Нормується також масова доля вітамінів (А, Д2, Е, С, РР, В2, В3, В6, В12), а також міді, заліза, цинку, загальна кількість мікроорганізмів.

Бактерин групи кишкової палички (в 1 г сухого продукту), патогенні мікроорганізми (в 25 г продукту) не допускаються.

"Фиталакт" - безмолочний продукт для годування дітей, адекватний аналогам з молока. Основним джерелом білка в ньому є білок сої. Він виробляється з використанням ізоляту білка сої, кукурудзяної та кокосової олії, солодового екстракту або сухої кукурудзяної патоки, глюкози, крохмалю, лецитину, моногліцериду, вітамінів та мінеральних речовин.

"Фиталакт" містить жир, білок, вологу, мінеральні речовини відповідно 27%, 15, 4; 3,6%.

Одержують продукт шляхом змішування білково-жирової емульсії та білково-вітамінної суміші з солодовим екстрактом (сухою кукурудзяною патокою), сушіння, розпилювання з подальшим змішуванням із глюкозою. Білково-жирову емульсію готують шляхом змішування водного розчину Ізоляту білка сої, жирових компонентів, жиророзчинних вітамінів А, Д2, Е, лецитину та моногліцеридїв з подальшою гомогенізацією суміші при 60-70°С та тиску 6-8 МПа.

Білково-вітамінну суміш готують шляхом змішування останньої частини розчину, ізоляту білка сої, водорозчиних вітамінів, розчину мінеральних солей та вуглеводного компоненту.

Після змішування обох фракцій додають 0,7% кукурудзяного крохмалю, після чого одержану концентровану безлактозну суміш пастеризують при 85-90°С, висушують. Для одержання кінцевого продукту змішують з глюкозою в співвідношенні 3:1,

Використовують "Фиталакт" також для годування дітей з порушенням обміну лактози.

Галактоземія має спадковий характер та обумовлена втратою здатності засвоювати галактозу внаслідок порушення синтезу р-галактозидази. У дітей з таким порушенням у зв'язку з неповним розпадом молочного цукру в крові та тканинах накопичується галактоза, галактан тощо, які мають токсичну дію на нервову систему, печінку, що призводить до застійної жовтухи, швидкого виснаження. Друге захворювання цієї групи пов'язано з відсутністю або зниженням лактази в слизовій кишечнику. Внаслідок цього порушується розщеплення молочного цукру до глюкози та галактози. Лактоза в нерозщепленому стані б нижніх відділах кишечнику підлягає процесам бактеріального бродіння, що викликає у дитини метеоризм, розвиток гіпотрофії. При годуванні таких дітей потрібно виключити лактозу. Однак слід пам'ятати, що лактоза цілюще впливає на ріст біфідофлори кишечнику, сприяє утилізації кальцію в організмі, включенню його до кісткової тканини. Тому необхідно при годуванні дітей з подібними захворюваннями звергати особливу увагу на надходження достатньої кількості кальцію в організм. Більшість безгалактозних продуктів виробляється на основі осадженого молочного білка, який підлягає багаторазовому промиванню водою для вилучення залишків лактози, пресуванню, розчиненню за допомогою лимоннокислого натрію або калію двовуглекислого натрію, фільтрації. До одержаного білка вносять суміш топленої коров'ячої та рослинної олій (збагачено вітаміном А), після чого білково-жирову емульсію пїдїірівають до 70 °С, гомогенізують та висушують. До сухої основи вносять необхідні домішки (зокрема, сахарозу) та водорозчинні вітаміни.

Низьколактозні продукти одержують па основі сухого розчинного білка - казецита, який характеризується високим вмістом білка (80%) та низьким лактози (2%). Спочатку готують емульсію з топленої та рослинної олії (в співвідношенні 3:1) та води при 50-70°С, потім до неї додають молочний білок, перемішують 10-15 хвилин до повного його розчинення. До одержаної емульсії додають 30%-ний розчин сахарози та розчин декстрин-мальтозної патоки, після чого суміш гомогенізують при 55-60°С і тиску 6,0 та 4,0 МПа відповідно на першій та другій стадіях.

Для ентерального харчування дітей розроблені так звані "Енпіти". Це біологічно збалансовані продукти, які характеризуються підвищеним вмістом повноцінних, легкозасвоюваних білків у невеликому об'ємі харчування, що надзвичайно важливо для дітей з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Залежно від рецептури та призначення "Енпіти" події сяють на:

ü білкові ("Енпіт білковий") - відрізняються високим вмістом повноцінних білків та незамінних жирних кислот;

ü низькокалорійні («Енпіт низкокалорійний») - характеризуються відсутністю жиру, високим вмістом повноцінних білків та вуглеводів;

ü калорійні ("Енпіт калорійний») - з високим вмістом жиру, збалансованим за жирнокислотним складом;

ü протианемічкий ("Енпіт протианемічний") - з підвищеним вмістом легкозасвоюваного заліза і більш повноцінним амінокислотним та вуглеводним вмістом.

"Енпіт білковий" готують з молочної основи дитячої суміші "Мальті", розчинного молочного білка казецита (який характеризується збалансованим мінеральним складом), сухого знежиреного молока, сахарози відповідно 32%, 32, 32, 3,5%. " Енпіт низкокалорійний " вміщує казецит, сухе знежирене молоко, сахарозу відповідно 26%, 69 та 4,55%. Крім того, продукти вміщують ряд вітамінів, препарат заліза.

Одержують продукти шляхом змішування компонентів у змішувальному пристрої не менше 7 хв, при ньому компоненти кладуть у такому порядку: казецит, сухе знежирене молоко, суха молочна основа суміші «Мальті», цукрова пудра, концентрат тіамінів та гліцерофосфат заліза. «Енпіти» добре розчиняються у воді та молоці. Для відновлення 15 г порошку змішують з 90 мл кип'ятку (60-70°С) та, безперервно помішуючи, доводять до кипіння.

Технології всіх адаптованих продуктів для харчування дітей у нашій країні розроблені Всесоюзним науково-дослідним конструкторським інститутом молочної промисловості (ВНДКМІ), Українським науково-дослідним інститутом м'ясної та молочної промисловості разом з Інститутом харчування, Київським науково-дослідним інститутом педіатрії, акушерства та гінекології.

Сухі молочні продукти для дитячого харчування виробляють за п'ятьма типовими технологічними схемами.

За першою типовою технологічною схемою молоко, яке поступає на молочно-консервний комбінат, контролюють по якості, підігрівають до 64-66° С та сепарують. Одержані вершки пастеризують при 83-87°С, охолоджують до 4°С та залишають на проміжне зберігання. Далі частина з них використовується для одержання, жирового інгредієнта. Знежирене молоко пастеризують при 74-76°С з витримкою 16-17 с, охолоджують до 4- 6°С та залишають па проміжне зберігання. До резервуару із знежиреним молоком перекачують розчини лимоннокислих солей калію або натрію для обробки казеїну. Одну частину обробленого знежиреного молока нагрівають в теплообміннику до 64-66°С, змішують з жировими компонентами, жиророзчинними вітамінами. Одержану суміш нагрівають до 72-76°С, емульгують, замочують при тиску на першій стадії 17-16 МПа та на другій - 8,6 МПа, охолоджують до 4°С та перекачують в ємкість для нормалізації.

Таблиця 5 - Хімічний склад та енергетична цінність «Енпітів»

Компонент «Енпіти»
білковий низькокалорійний калорійний проти- анемічний
Білки, %   42,1 16.6 36,1
Жири, % ІЗ,5 1,0 39,0 6,5
Вуглеводи.,% 30,7 44,9 33,1 45,1
Вітаміни, мг%        
В, 1,1 1,12 1,1 0,94
В2 2,4 2,76 2,4 1,63
РР 9,4 9,49 9,0 8,0
С 44,0 43,9 44,0 35,0
А 0,12 - 0,37 0,038
В 2,2 - 6,8 1,258
Мінеральні речовини, мг%        
Na        
К        
Са        
Р        
Mg     ]09  
Fe 72,6 72,7 72,8 146,0
Енергетична цінність, ккал/100 г        

Другу частину обробленого знежиреного молока нагрівають до температури 72-76°С, змішують з вуглеводними, білковими компонентами, охолоджують до С та перекачують у ту ж ємкість, Молочно-білково-вуглеводну та молочно-жирову суміші перемішують у посудині не менше 1 години. Потім визначають масову частку сухої речовини, білка, жиру та розраховують співвідношення сухої речовини та жиру, жиру та білка, які мають бути рівними цим же співвідношенням у готов ому продукті. В цей же час визначають рН та загальну кількість мікроорганізмів в суміші. Потім суміш нормалізують, додаючи молочно-жировий компонент (якщо масова доля жиру нижче за норму) або молочно-вуглеводний компонент, якщо співвідношення сухої речовини та жиру менше, ніж потрібно. Після нормалізації т якщо загальна кількість мікроорганізмів не перевищує 5000 клітин в 1 мл, до суміші додають розчин водорозчинних вітамінів, мінеральних солей та перемішують. Потім суміш через підігрівник, де вона нагрівається до 108-112°С, направляють до вакуумного апарату. Згущена до масової долі сухих речовин 47-49% - на суміш нагрівається в теплообміннику до 90°С та направляється в розпилювальну сушильну установку. Після виходу з башти сушарні продукт пневмотранспортом подають до бункерів проміжного зберігання при цьому порошок охолоджується до температури 18-22 °С.

Згідно з іншою типовою технологією, спочатку виробляють суху молочну основу (як і для продуктів "Детолакт", «Солнышко»). Потім до сухої молочної основи додають необхідний сухий компонент, ретельно перемішують, одержану суміш направляють для фасування та пакування. Таку технологічну суміш застосовують при виробництві продуктів "Малютка", "Мальті", "Ладушка" та ін.

Продукти дитячого харчування на основі змішування декількох сухих молочних та харчових компонентів виробляють по третій схемі. Молочні компоненти виготовляють на цьому ж комбінаті у вигляді молочної основи. Для цього до нормалізованого за вмістом молочного жиру молока вносять сульфат заліза, кухонну сіль (якщо виробляють молочні каші). Почім його пастеризують, згущують на вакуумному апараті, додають рослинну олію, жиро- та водорозчинні вітаміни, ретельно перемішують. Одержану сум і j ті гомогенізують та висушують. Суху молочну основу змішують з різними харчовими компонентами згідно з рецептурою продукту, що виготовляється. Такими компонентами можуть бути борошно для дитячого та дієтичного харчування, цукрова ігудра (при виробництві каші "Малишка"), концентрат сироватковий білковий та борошно для дитячого та дієтичного харчування (при виробництві молочної каші «Новинка»), казецит, сухе знежирене молоко, цукрова пудра, глюкоза, кров суха, крохмаль кукурудзяний (при виробництві "Енпітів" білкового, жирового, протианемічного).

Низьколактозні продукти та суміші для ептсрального харчування виробляють за четвертою схемою.

Молоко, яке надходить на молочноконсервний комбінат, сепарують. Вершки переробляють на вершкове масло, а потім на топлене коров'яче масло. Із знежиреного молока виробляють кислотний казеїн - сирець, а з нього - 20%- ний розчин казециту або гідролізату казеїну. Потім готують білково-жирову основу. До 20%-пого розчину казециту або гідролізату казеїну додають суміш жирів (коров'яче масло, кукурудзяну олію, жиророзчинні вітаміни), а потім частину вуглеводних добавок (цукор — пісок у вигляді 40%-ного цукрового сиропу, солодовий екстракт або кукурудзяну патоку, мінеральні солі). Суміш ретельно перемішують та гомогенізують при тиску 6-8 МПа па першому етапі і 2-4 МПа - на другому. Підігріту до 90°С гомогенізовану суміш направляють у розпилювальну сушильну установку. На заключній стадії технологічного процесу молочну основу змішують з різними харчовими компонентами: цукром-піском у вигляді цукрової пудри, сухою кукурудзяною патокою, борошном та ін.

Така технологічна схема є типовою ари виробництві сухих кисломолочних продуктів. Згідно з цією схемою, молоко, яке поступає на молочноконсервний комбінат, підігрівають та сепарують. Вершки пастеризують, охолоджують та направляють до резервуару па проміжне зберігання. До охолодженого знежиреного молока додають цитрати натрію і калію (0,22%) та проводять хімічну обробку казеїну молока. Потім оброблене знежирене молоко пастеризують при 90-95°С, охолоджують до 4°С. Далі 1/4 частину знежиреного молока підігрівають та згущують у вакуумному апараті до 20% сухих речовин. Після чого до охолодженого до 40-45°С згущеного знежиреного молока додають закваску ацидофільних або інших бактерій та сквашують протягом 4-6 годин. Залишені 3/4 знежиреного молока підігрівають та згущують у вакуумному апараті до масової частки сухих речовин 48-50%. До згущеного молока додають вершки, кукурудзяну олію, жиророзчинні вітаміни D, А, Е. Одержану білково-жирову суміш підігрівають до температури 60-70°С, ретельно перемішують, гомогенізують при тиску на першій стадії 8-10 МПа та на другій - 2 МПа, пастеризують при температурі 72-76°С, охолоджують до 45°С та направляють до спеціального резервуару для зміїкування зі сквашеною частиною частково спущеного знежиреного молока. Туди ж додають водорозчинні вітаміни. Загальну суміш перемішують, витримують 40 хв. та направляють на сушіння до сушильної установки. Суміш висушують при температурі повітря на вході 145-160°С, на виході 65-75°С. Одержану суху ацидофільну основу змішують у спеціальному змішувачі з цукровою пудрою, кукурудзяним крохмалем та направляють на фасування та пакування.

Готові молочні суміші фасують та пакують у картонні пачки з внутрішнім пакетом з багатошарової плівки целофан-поліетилен-фольга-поліетилен масою нетто 200 г, 250, 400 та 500 г або в металеві банки. Продукти фасують обов'язково в середовищі азоту з попереднім вакуумуванням упаковки. Допустима масова частка кисню в пачках не більше 1% в процесі азотування та не більше 2% після термічного зварювання пакетів. Для азотування застосовують азот газоподібний вищого сорту (ГОСТ 9293-74). Пачки з сухими продуктами для дитячого харчування укладають в ящики з гофрированого картону по 40 шт. в кожному, які після заповнення оклеюють липкою стрічкою на паперовій основі. Якість сухих молочних сумішей оцінюють за с та мікробіологічними показі показників визначають смак, та запах повинні бути чистими, властивими даній молочній суміші без сторонніх присмаків та запахів. Для продуктів «Мальті», «Крепиш» - з легким присмаком рисового, гречаного або вівся його борошна або толокна; для "Малютки" - з легким присмаком солоду, для ацидофільних (кисломолочних) сумішей - смак повинен бути чистим кисломолочним без сторонніх присмаків та запахів. Колір сухих молочних сумішей повинен бути блідим з кремуватим відтінком або кремуватий, однорідний по всій масі. Консистенція - однорідний порошок. Допускається наявність грудочок, які легко розсипаються. Серед фізико-хімічних показників оцінюють:

· масову долю (%) вологості, жиру, сахарози, декстрин-мальтози, вітамінів (які вносяться), глицерфосфату заліза;

· кислотність востановленої суміші, °Т;

· розчинність, мл сирого осадку;

· вміст солей важких металів (мг/кг) - міді, олова, вміст свинцю не допускається;

· вміст феродомішок (мг/кг), розмір часточок не повинен перевищувати 0,3 мм в найбільшому лінійному вимірюванні;

Харчові продукти цієї групи за своєю природою та призначенням належать до найбільш чутливих до будь-яких впливів - вологості, кисню, світла, та ін. Все це потребує від упаковки високого ступеня герметичності, міцності, а з урахуванням основного споживача (діти, хворі), також бездоганної гігієнічності.

Як правило, для упаковки харчових продуктів цього типу застосовую ть багатошарові плівкові матеріали» до складу яких входить алюмінієва фольга, товщина якої забезпечує її безпористість. Прикладами таких багатошарових плівкових матеріалів, які мають практично повну непроникність, є поліефір (17 г/м2) - фольга (20 мкм) - поліетилен (40-50 г/м2); саран (лак) - целофан (33 г/м2) - саран (лак) - фольга (20 мкм) - поліетилен (40-50 г/м2); лак - папір (120 г/м2) - фольга (20 мкм) - поліетилен (40-50 г/м2).





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 1071 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...