Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи створення систем якості



Система управління якістю – це особлива організація у виробничій системі. Основним у цій організації є документованість всіх процесів, що мають відношення до виробництва продукції, починаючи із закупівлі матеріалів і закінчуючи доставкою споживачеві готової продукції. У багатьох випадках це призводить до кардинальних змін у техніці, технології й організації виробництва на підприємстві. Забезпечити якість на підприємстві можливо тільки тоді, коли всі процеси – технічний, технологічний, організаційний – будуть взаємозалежні між собою через управління якістю. Якість – це система, і цією системою треба управляти.

Під створенням систем якості розуміють їх розробку і впровадження в діяльність підприємства. Як правило, рішення про створення системи якості приймає керівництво підприємства під впливом вимог конкретних замовників або ситуації на ринках збуту.

Система якості є сукупністю структур, які виконують функції управління якістю за встановленими методами. Тому розробка системи якості в основному полягає в тому, щоб спочатку, з врахуванням рекомендацій стандартів ІСО 9000, визначити склад необхідних функцій системи якості, а потім структури, які виконують або будуть виконувати ці функції. Після цього розробляються нові, переробляються або використовуються наявні нормативні документи для виконання всіх функцій.

Впровадження системи якості передбачає проведення внутрішніх перевірок системи з метою перевірки правильності розподілу функцій між підрозділами, можливостей їх виконання, а також достатності і якості необхідної нормативної документації.

Створення системи якості починається, як правило, з проведення інформаційної наради з керівництвом підприємства. Потім керівництво приймає вирішення про створення системи якості і створює службу якості на чолі з представником вищого керівництва. Після цього служба якості розробляє план-графік створення системи якості і проводить розробку і впровадження системи у виробничу діяльність підприємства.

Етапи створення системи якості:

I. Інформаційна нарада.

Проведення такої наради необхідне для того, щоб довести до керівництва і управлінського персоналу інформацію, яка містить відомості про роль і значення управління якістю для забезпечення успішної діяльності підприємства.

II. Ухвалення рішення про створення системи якості.

Таке рішення може бути оформлене у вигляді наказу, відповідно до якого:

- призначається представник керівництва – керівник служби якості відповідальний за створення і функціонування системи якості;

- формується служба якості, як правило, у складі ВТК, відділу управління якістю, метрологічної служби і відділу стандартизації, а у ряді випадків – за участю центральної заводської лабораторії і випробувальних підрозділів;

- встановлюються основні етапи, виконавці, терміни розробки і впровадження системи якості і, при необхідності, терміни її сертифікації.

III. Розробка плану - графіка створення системи якості.

Для розробки плану-графіка може бути використаний типовий план. У плані має бути передбачене виконання ряду робіт, таких як, наприклад:

- розробка політики в області якості;

- визначення функцій і завдань системи якості;

- визначення складу структурних підрозділів, які повинні виконувати функції в системі якості.

IV. Визначення функцій і завдань системи якості.

На цій стадії спочатку необхідно провести ретельний аналіз процесу створення продукції і представити його у вигляді детального переліку етапів робіт. Основу переліку складають стадії життєвого циклу продукції, характерні для даного підприємства. Повний цикл охоплює проектування, постачання (закупівлі), підготовку виробництва, виготовлення і випробування продукції і сервісне обслуговування при експлуатації.

V. Визначення складу структурних підрозділів системи якості.

Після визначення функцій системи якості, необхідних для управління якістю на всіх етапах створення продукції, потрібно визначити структурні підрозділи, які виконуватимуть ці функції. Для цього необхідно проаналізувати функції, що виконуються існуючими підрозділами, і порівняти їх з переліком функцій, що включаються в створювану систему якості з врахуванням рекомендацій ІСО 9000. В результаті встановлюються підрозділи – виконавці кожної функції і кожному підрозділу його нові функції офіційно включаються у функціональні обов'язки.

VI. Розробка структурної схеми системи якості.

Структурна схема системи якості будується на основі структурної схеми підприємства і дає можливість показати принцип дії системи – склад і взаємозв'язок всіх структурних підрозділів, що виконують функції в системі якості. Окремим блоком можна показати ядро системи якості – службу якості, в яку, як було відмічено, включаються відділ технічного контролю, метрологічна служба, служба стандартизації, а також відділ управління якістю, що виконує функції організації, координації і методичного керівництва роботою за якістю.

VII. Розробка функціональної схеми управління якістю.

На відміну від структурної схеми, що показує принцип дії системи якості, побудова функціональної схеми дозволяє наочно представити процес управління якістю, а також виявити і усунути можливі пропуски при організації робіт за якістю, коли для виконання деяких функцій може не виявитися потрібних виконавців. Тому розробка функціональної схеми допоможе забезпечити чітку організацію робіт по управлінню якістю.

VIII. Визначення складу і стану документації системи якості. Визначивши, хто і що повинен робити в системі якості, потрібно зазначити, як, якими методами це повинно виконуватися, за якою документацією. Для виконання більшості функцій потрібно, як правило, декілька документів. Найбільша кількість документів потрібна зазвичай для проведення операційного контролю у виробничому процесі.

IX. Розробка нормативних документів системи якості і Керування з якості.

Для розробки і коректування нормативних документів відділ управління якістю повинен скласти, затвердити у керівництва і відстежити відповідний план-графік з вказівкою виконавців і термінів робіт. Також необхідно скласти Керування з якості з описом самої системи якості.

X. Доопрацювання і впровадження системи якості.

Доопрацювання системи якості проводиться на підставі планових внутрішніх перевірок, в ході яких зазвичай перевіряється:

- чи досить передбачено в системі елементів для ефективного управління якістю продукції;

- чи визначені виконавці всіх функцій системи якості;

- чи всі етапи виробництва охоплені дією системи якості;

- чи є всі необхідні методи робіт і чи оформлені вони документально;

- чи виконуються елементи і функції системи якості на робочих місцях.

Кабінетом Міністрів України затверджено Концепцію державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг). Концепція спрямована на підтримку зусиль підприємств у задоволенні потреб споживачів шляхом поліпшення якості й конкурентоспроможності продукції, розвитку і впровадження методів управління якістю.

Політика управління якістю ґрунтується на таких принципах всеохоплюючого управління якістю:

1. Орієнтація на споживача.

2. Роль керівництва підприємств у вирішенні питань

якості.

3. Залучення працівників підприємств до процесів

управління якістю.

4. Процесний підхід до управління ресурсами і діяльністю підприємств.

5. Системний підхід до управління діяльністю підприємств.

6. Постійне навчання працівників, впровадження інновацій та вдосконалення виробничих процесів.

7. Прийняття рішень з урахуванням конкретних фактів.

8. Розвиток партнерських стосунків із постачальниками.

Ці вісім принципів менеджменту якості створюють основу для стандартів на системи менеджменту якості, які входять в ISO 9000.

Підприємства можуть довести своє право на одержання державної підтримки шляхом обґрунтування власних програм поліпшення якості та забезпечення конкурентоспроможності продукції.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 6062 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...