Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опорний конспект лекцій. з дисципліни «Гроші та кредит»



з дисципліни «Гроші та кредит»

для студентів денної форми навчання

спеціальності

5.03050802 «Оціночна діяльність»

ОКР «Молодший спеціаліст»

Укладач: О. О.Шевелюк

Редактор: О.О.Федоровська

Видавничий центр ВП НУБіП України «ІЕК»

08200, м. Ірпінь, вул. Гагаріна, 9


ЗМІСТ

Вступ    
Тема 1. Сутність і функції грошей…………………………………………………….  
Тема 2. Грошовий обіг та грошова маса………………………….………………..….  
Тема 3. Грошовий ринок.…………………………………………………………...….  
Тема 4. Грошові системи……………………………………………………………....  
Тема 5. Інфляція та грошові реформ..............................................................................  
Тема 6. Валютний ринок і валютні системи………………………………………….  
Тема 7. Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм.…………….……………..  
Тема 8. Кредит у ринковій економіці…………………………………………………  
Тема 9. Фінансові посередники грошового ринку…………………….……………..  
Тема 10. Центральні банки………………………………………….…………………..  
Тема 11. Комерційні банки та їхні основні операції……………….……………….…  
Тема 12. Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співробітництва з Україною…………………………………………………………………….…  
Список рекомендованих джерел………………………………………..………………….  

Вступ.

Курс»Гроші та кредит» належить до циклу фундаментальних економічних дисциплін. У цьому курсі за певного логічною системою розглядаються всі питання, пов’язані з грошима та їх рухом.

Перші теми лекцій присвячено проблемі походження грошей і з’ясуванню їх суті й ролі у функціонуванні ринкової економіки. При цьому висвітлюються головні напрямки економічної думки, які пов’язані зі з’ясуванням природи грошей та їх функцій. Особливу увагу приділено викладенню суті кількісної теорії грошей та різним аспектам тлумачення зв’язку між кількістю грошей і цінами товарів.

В опорному конспекті лекцій належну увагу приділено аналізу організації руху грошей, грошовим потокам і грошовому ринку. Саме рух грошей і його сучасна організація мають велике значення як для організації суспільного виробництва, так і для регулюючого впливу держави на його функціонування. З огляду на це у підручнику детально розкривається сутність грошових систем і загальні основи їх організації в умовах сучасної ринкової економіки.

Другу частину опорного конспекту лекцій присвячено з’ясуванню необхідності, суті та особливостям кредиту в умовах ринкової організації виробництва. У ній розкриваються основні найбільш загальні форми кредиту, його місце й роль у забезпеченні економічного зростання. Значну увагу приділено викладенню питань, пов’язаних з організацією кредитної системи і місцю цієї системи в забезпеченні ефективного використання тих обмежених ресурсів, які є в розпорядженні суспільства.

У заключній частині опорного конспекту лекцій висвітлюється суть валютних відносин, особливості їх організації в сучасних умовах. Розкривається історія становлення і розвиток сучасних міжнародних валютних систем, а також основні напрямки, особливості й перспективи співробітництва нашої держави з міжнародними валютно-кредитними установами.

Вивчення всіх тем курсу»Гроші та кредит» дозволить студенту сформувати цілісне системне наукове уявлення про ті економічні явища і процеси, які пов’язані з рухом грошей. Вивчення суті й особливостей руху грошей в умовах ринкової економіки, у свою чергу, стане базою для з’ясування взаємодії сфери грошового обігу з іншими сферами суспільного виробництва.

Опорний конспект лекцій складено за логікою і змістом типової програми»Гроші та кредит».





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1022 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...